Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:30 (za danes zaprto).

Plačilo za strah Sorcerer

William Friedkin / ZDA / 1977 / 121 min

Štirje tujci, odpadniki in zločinci na begu pred zakonom, sprejmejo smrtonosno misijo. Skozi zahrbtno južnoameriško džunglo morajo prepeljati nevaren tovor nitroglicerina.

Fotografije

Plačilo za strah
Plačilo za strah

Friedkinov ultimativni film maudit je ob premiernem predvajanju naletel na tako porazen odziv kritike in publike, da je režiserja na višku malodane stal kariere. Jezen, mračen in eksploziven akcijski triler Plačilo za strah, s katerim se William Friedkin po Henri-Georgesu Clouzotu vrača k romanu Le Salaire de la peur Georgesa Arnauda, danes velja za nesporno mojstrovino novega Hollywooda. Friedkinov najljubši film je tudi naš Friedkinov najljubši film.

»Dolgo časa sem bil prepričan, da je film mrtev in pokopan. Nato pa je počasi spet vstal od mrtvih, kot Lazar. Plačilo za strah je eden tistih pustolovskih filmov, ki so bili posneti brez uporabe računalnikov in kjer so akcija, eksplozije in nevarnost zelo resnični. /…/ Ponosen sem nanj, gre za moj daleč najljubši film; njegov neuspeh me je močno prizadel, saj sem bil prepričan, da sem posnel svoj najboljši možen film, ki ga ne bom nikoli presegel.«
– William Friedkin

»Friedkinov film kljub ogorčenju takratne kritike (češ, kako si drzne posneti rimejk Plačila za strah) v resnici prekaša tako svoj filmski zgled kot literarno predlogo, po kateri sta oba ohlapno posneta. /…/ Friedkin je poet frustracije, kar je pokazal že v Francoski zvezi, toda obup in ničevost zdaj zadobita osupljivo fizično manifestacijo v moških, ki se prebijajo, brazdajo, razbijajo in krčijo svojo pot skozi divjino.«
– D. K. Holm, Film Soleil

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Ernest in Celestina Ernest et Célestine

Benjamin Renner, Vincent Patar, Stéphane Aubier

četrtek, 30. 06. 2022 / 10:00 / Dvorana

Vizualno izvirna pripoved o večnih vrednotah in dobrosrčnosti, za gledalce vseh generacij.

Zadnjič

Luzzu Luzzu

Alex Camilleri

četrtek, 30. 06. 2022 / 18:45 / Dvorana

Prvenec malteško-ameriškega režiserja je univerzalna pripoved o malem človeku, ki skuša preživeti, razpet med tradicijo in zahtevami sedanjosti. Film je glavnemu igralcu, resničnemu lokalnemu ribiču, prinesel posebno nagrado žirije na festivalu Sundance.

Kinodvorišče / Druga godba v Kinodvoru

Kralji rumbe The Rumba Kings

Alan Brain

četrtek, 30. 06. 2022 / 21:30 / Kinodvorišče

V petdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je bila Demokratična republika Kongo pod belgijsko oblastjo, se je generacija kongovskih glasbenikov odločila, da se bodo proti kolonialnemu zatiranju borili z glasbo. Tradicionalne afriške ritme so združili z afrokubanskimi zvoki in ustvarili novo zvrst, kongovsko rumbo, ki je z nalezljivim ritmom, hipnotičnimi kitarskimi vložki in mehkimi vokali kmalu osvojila vso afriško celino. Dokumentarec Kralji rumbe je radostni poklon osvobajajoči moči glasbe.