Danes je blagajna odprta od 15:45 do 21:00 (za danes zaprto).

Pisatelj v senci The Ghost Writer

Roman Polanski / Francija, Nemčija, Velika Britanija / 2010 / 128 min / angleščina

S suspenzom in morečim vzdušjem nabit politični triler pripoveduje nadvse aktualno zgodbo o izdajstvu, o skritih, mračnih vzvodih globalne politike, ter naposled sporoča, da zgodovino pišejo tisti, ki preživijo.

režija Roman Polanski, scenarij Roman Polanski, Richard Harris (po romanu R. Harrisa), fotografija Pawel Edelman, montaža Hervé de Luze, glasba Alexandre Desplat, produkcija Robert Benmussa, Roman Polanski, Alain Sarde, igrajo Ewan McGregor, Pierce Brosnan, Kim Cattrall, Olivia Williams, Tom Wilkinson, Timothy Hutton, John Bernthal, David Rintoul, Robert Pugh, Eli Wallach, distribucija v Sloveniji Continental film

festivali, nagrade Premiera v Berlinu 2010, kjer film prejme srebrnega medveda za najboljšo režijo.

IMDb Uradna stran

zgodba

S suspenzom in morečim vzdušjem nabit politični triler pripoveduje nadvse aktualno zgodbo o izdajstvu, o skritih, mračnih vzvodih globalne politike, ter naposled sporoča, da zgodovino pišejo tisti, ki preživijo.


iz prve roke
»Sem velik oboževalec trilerjev Alfreda Hitchcocka. Obožujem motiv preprostega človeka, ki se nenadoma znajde v popolnoma tujem, grozečem okolju, pri čemer je bil vsak korak, ki ga je popeljal tja, popolnoma logičen. Vse skupaj pa postaja vedno bolj noro. Všeč mi je ta žanr in Hitchcock je bil njegov mojster. Ta navdih sem skušal prenesti v svojo zgodbo: motiv povsem običajnega, brezimnega tipa, ki sprejme običajno službo, ta pa ga pahne v povsem tuj svet. In v ta svet se nato podamo skupaj z njim. Tako meni kot tudi Romanu je pri trilerjih všeč fantastična narativna energija in zanos, ki ju premore ta žanr.«
Richard Harris, avtor izvirne literarne predloge, scenarist

Uspešen britanski »pisatelj v senci«, ki ga za pisanje »avtobiografij« najemajo razne slavne osebnosti, sprejme ponudbo, da bo dokončal spomine nekdanjega britanskega šefa vlade Adama Langa; njegov predhodnik, prejšnji pisec, je namreč nenadoma umrl v nepojasnjenih okoliščinah. Pisatelj odpotuje na majhen, deževen, redko poseljen otok ob vzhodni obali ZDA, kjer se Lang skriva pred medijskim škandalom, ki mu očita vojne zločine. V pogovorih z njim, njegovim kabinetom in redkimi prebivalci otoka pisatelj kmalu pride na sled šokantnim informacijam, ki namigujejo, da je bil njegov predhodnik nasilno odstranjen – ker je odkril isto resnico, ki zdaj muči pisatelja.

kritike
»Romanu Polanskemu res ne moremo očitati, da snema premalo osebne filme. Njegovi filmi – od Gnusa do Kitajske četrti, od Slepe ulice do Podnajemnika, od Macbetha do Devetih vrat, od Rosemaryjinega otroka do Besnila – so avtobiografske psihodrame človeka, ki je preživel nacistični holokavst, pokol svoje žene, zvezdnice Sharon Tate, in svoje ilegalne seksualne impulze – in na koncu obtičal v Švici, v hišnem priporu, v strahu, da ga bodo švicarske oblasti izročile Ameriki. Tudi Pisatelj v senci, posnet po bestselerju Roberta Harrisa, znanega po romanih o alternativni zgodovini, je avtobiografski, oh, pompozno avtobiografski, tako avtobiografski, da je videti kot zagovor pred sodiščem in javnostjo. Polanski se namreč sprašuje: kaj je spolni delikt izpred mnogih let v primerjavi z vojnimi zločini? Ali bolje rečeno: kaj je moj spolni delikt v primerjavi z iraško vojno?«
Marcel Štefančič, jr., Mladina

»Pisatelj v senci, ki ne skriva, da britansko zunanjo politiko vodi Amerika, da so biografije politikov popolne fabrikacije in da je mesijanski kompleks politikov le bližnjica do vojnih zločinov (in ki ga je Polanski posnel pred aretacijo v Švici, a ga potem menda montiral v hišnem priporu), politiko odpelje tja, kamor sodi: na samotni otok. ZA«
Marcel Štefančič, jr., Mladina

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Motoristi The Bikeriders

Jeff Nichols

ponedeljek, 15. 07. 2024 / 18:30 / Dvorana

Film Jeffa Nicholsa (Zaklonišče, Mud, Loving), navdihnjen s fotografsko študijo chicaških motoristov Dannyja Lyona iz leta 1968, je portret testosteronske, mačistične, z bencinom zapacane in v usnje odete subkulture ameriškega Srednjega zahoda, hkrati pa univerzalna zgodba o iskanju identitete in pripadnosti.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

ponedeljek, 15. 07. 2024 / 21:00 / Dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Pankrt Bastarden

Nikolaj Arcel

ponedeljek, 15. 07. 2024 / 21:30 / Ljubljanski grad

Mads Mikkelsen in Nikolaj Arcel se deset let po Kraljevski aferi vračata s Pankrtom, mogočnim zgodovinskim epom o osvajanju danske divjine, hkrati pa intimno, brezčasno zgodbo o življenju, ki se zgodi, medtem ko delamo druge načrte.