Danes je blagajna odprta od 15:45 do 21:00 (za danes zaprto).

Pionirji heroji Pionery-geroi

Natalija Kudrjašova / Rusija / 2015 / 116 min

Portret zadnje generacije pionirčkov nekdanje Sovjetske zveze, ki nikakor ne najdejo svojega prostora v divjem kapitalističnem utripu sedanjosti. Poetično-satiričen pogled na podobo današnje Rusije.

režija Natalija Kudrjašova, scenarij Natalija Kudrjašova, fotografija Ruslan Gerasimenkov, montaža Semijon Galperin, igrajo Natalija Kudrjašova (Olga), Daria Moroz (Katja), Aleksej Mitin (Andrej), Varja Šablakova (Katja kot otrok), Sima Vibornova (Olga kot otrok), Nikita Jakovlev (Andrej kot otrok), Aleksandr Userdin (psiholog), Jurij Kuznecov (Katjin dedek), produkcija Sergej Seljanov

Berlin 2015, Bukarešta/Bucharest Cinepolitica 2015, Soči/Sochi 2015 (priznanje Združenja ruskih filmskih strokovnjakov in kritikov/Diploma of the Guild of Russian Film Scholars and Film Critics)

festivali, nagrade Berlin 2015, Bukarešta Cinepolitica 2015, Soči 2015 (priznanje Združenja ruskih filmskih strokovnjakov in kritikov)

IMDb

Veliki Novgorod, 1987. Olga se upira totalitarističnim metodam svojega učitelja, Andrej na veliko naznanja odkritje tablete proti smrti, Katja nemo opazuje dedkovo ilegalno destilarno. Vsi trije so člani pionirske organizacije Vladimirja Iljiča Lenina, polni naivnih sanj o prihodnosti. Petindvajset let pozneje jih srečamo sredi Moskve. Olga je televizijska igralka, ki trpi za napadi panike, Andrej je politični analitik, ki skuša svojo praznino zapolniti z računalniškimi igricami, Katjo pa preganjajo nemirne sanje. Jasno je, da sodobna Rusija nikakor ne more izpolniti njihovih otroških pričakovanj.

Portret zadnje generacije pionirčkov nekdanje Sovjetske zveze, ki nikakor ne najdejo svojega prostora v divjem kapitalističnem utripu sedanjosti. Poetično-satiričen pogled na podobo današnje Rusije.

»Naša slika nikakor ni nostalgična. Pravzaprav govori o težkem sprejemanju resničnih vrednot, resničnih idej v otroštvu in pozneje v odraslosti, kako se spoprijeti z resničnostjo brez vsakršnih idej. V otroštvu so nas učili, da moramo delati koristne stvari in biti pristni, kot dobri ljudje, danes pa je v Rusiji, in ne samo tam, težko izpolniti to obljubo in težko je tako živeti.« (Natalija Kudrjašova)

Natalija Kudrjašova
Rojena leta 1978 v mestu Nižnji Novgorod (nekdanji Gorki). Na tamkajšnji gledališki šoli je študirala igro. Uveljavila se je kot gledališka igralka, medtem pa je na moskovski Šoli dramskih umetnosti pod mentorstvom Anatolija Vasilijeva študirala še režijo. Leta 2010 je bila nominirana za najboljšo igralko na prestižnem festivalu Golden Mask Theatre. Pionirji heroji je njen celovečerni prvenec.

filmografija
2011 Kholod (The Freeze) (kratki)
2012 Utro Lizi (Liza’s Morning) (kratki)
2015 Pionery-geroi (Pionirji heroji)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Fant in čaplja Kimitachi wa do ikiru ka

Hayao Miyazaki

nedelja, 14. 07. 2024 / 21:30 / Ljubljanski grad

Veliki Hayao Miyazaki se vrača z globoko osebno, avtobiografsko navdahnjeno fantazijo o življenju, smrti in ustvarjanju. Film, poln dih jemajoče lepote, nagajivega humorja in nežne melanholije, je prejel letošnjega oskarja za najboljši animirani celovečerec.

Motoristi The Bikeriders

Jeff Nichols

ponedeljek, 15. 07. 2024 / 18:30 / Dvorana

Film Jeffa Nicholsa (Zaklonišče, Mud, Loving), navdihnjen s fotografsko študijo chicaških motoristov Dannyja Lyona iz leta 1968, je portret testosteronske, mačistične, z bencinom zapacane in v usnje odete subkulture ameriškega Srednjega zahoda, hkrati pa univerzalna zgodba o iskanju identitete in pripadnosti.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

ponedeljek, 15. 07. 2024 / 21:00 / Dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.