Danes je blagajna odprta od 15:45 do 21:00 (za danes zaprto).

Pieta Pieta

Kim Ki-duk / Južna Koreja / 2012 / 104 min / korejščina

Kim Ki-duk se po štirih letih samostojnega izgnanstva vrača z novim filmom, postavljenim v nasilen vsakdanjik korejske realnosti. Prepoznavna mešanica naturalističnega sloga in humanizma je Kimu letos na festivalu v Benetkah prinesla zlatega leva za najboljši film.

režija Kim Ki-duk, scenarij Kim Ki-duk, fotografija Jo Young-Jik, glasba Park In-young, montaža Kim Ki-duk, igrajo Lee Jung-jin (Kang-do), Cho Min-soo (Min-Sun), Kang Eunjin, Kim Jae-rok

festivali, nagrade Benetke (zlati lev)

IMDb

DVD filma je na voljo v naši Knjigarnici.

Kim Ki-duk se po štirih letih samostojnega izgnanstva vrača z novim filmom, postavljenim v nasilen vsakdanjik korejske realnosti. Prepoznavna mešanica naturalističnega sloga in humanizma je Kimu letos na festivalu v Benetkah prinesla zlatega leva za najboljši film.

Junak, 25-letni izterjevalec dolgov Kang-do, svoje delo opravlja učinkovito, z brutalno brezčutnostjo. Obračunava z malimi, ambicioznimi ljudmi, ki so se v poslovnih odločitvah ušteli, zdaj pa niso sposobni vrniti mafijskega dolga. Na Kangova vrata nato nekega dne potrka ženska; trdi, da je njegova mama, ki ga je zapustila takoj po rojstvu. Prepričana je, da bo njen izgubljeni sin, ki je odraščal brez materine topline in jo sprva zavrača, našel nov smisel v življenju …

»Denar ljudi v kapitalistični ureditvi nepovratno pahne v težave, ljudje so obsedeni s fantazijo, da lahko denar uredi vse probleme. Denar je poglavitni razlog za večino incidentov današnjega časa.« (Kim Ki-duk)

Kim Ki-duk
Rojen leta 1960 v Kyungbooku, Južna Koreja. Med 1990 in 1992 je kot slikar živel in delal v Franciji ter razstavljal po večjem delu Evrope. Prve scenarije je napisal po končani diplomi na likovni akademiji leta 1993, tri leta pozneje pa posnel svoj režijski prvenec. Zadnja leta na festivalih dosega vidna priznanja; za Samaritanko je v Berlinu prejel srebrnega medveda, za 3-Iron v Benetkah nagrado za najboljšega režiserja. Pieta je v Benetkah nedavno osvojila prvo nagrado, zlatega leva.

filmografija(izbor)
1996 Yasaeng dongmul bohoguyeog/Wild Animals
1998 Paran daemun/Birdcage Inn (Pri ptičji kletki)
2000 Seom/The Isle
2000 Shilje sanghwang/Real Fiction
2001 Suchwiin bulmyeong/Address Unknown (Naslov neznan)
2001 Nabbeun namja/Bad Guy
2002 Hae anseon/Coast Guard (Obalna straža)
2003 Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom (Pomlad, poletje, jesen, zima … in pomlad)
2004 Samaria/Samaritan Girl (Samaritanka)
2004 Bin jip/3-Iron
2007 Soom/Breath
2011 Arirang

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Motoristi The Bikeriders

Jeff Nichols

ponedeljek, 15. 07. 2024 / 18:30 / Dvorana

Film Jeffa Nicholsa (Zaklonišče, Mud, Loving), navdihnjen s fotografsko študijo chicaških motoristov Dannyja Lyona iz leta 1968, je portret testosteronske, mačistične, z bencinom zapacane in v usnje odete subkulture ameriškega Srednjega zahoda, hkrati pa univerzalna zgodba o iskanju identitete in pripadnosti.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

ponedeljek, 15. 07. 2024 / 21:00 / Dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Pankrt Bastarden

Nikolaj Arcel

ponedeljek, 15. 07. 2024 / 21:30 / Ljubljanski grad

Mads Mikkelsen in Nikolaj Arcel se deset let po Kraljevski aferi vračata s Pankrtom, mogočnim zgodovinskim epom o osvajanju danske divjine, hkrati pa intimno, brezčasno zgodbo o življenju, ki se zgodi, medtem ko delamo druge načrte.