Danes je blagajna odprta od 14:00 do 21:00 (za danes zaprto).
Animateka 2010

Pärnografija Pärnography

Hardi Volmer / razno / 2005 / 52 min

Filmska retrospektiva Priit Pärn: Program VI

Pärnografija je dokumentarni film o Priitu Pärnu, čigar delo je do skrajnosti groteskno, absurdno in zabavno, hkrati pa kritično do družbe in sposobno prodreti do najglobljih plasti človekove zavesti. Čeprav je Pärn vodilni predstavnik estonskega animiranega filma, ob njem najdemo še vrsto drugih ustvarjalcev. Film predstavi Pärna in njegove sodobnike, združene v kolektiv ESTTRANSSÜRR, zaključi pa pri Pärnovih učencih, novi generaciji estonskih ustvarjalcev animiranega filma. Ob tem se postavlja vprašanje, zakaj se je prav v Estoniji, ki predstavlja le piko na globusu, animacija razvila v tako prodoren umetniški fenomen. V tej tovarišiji 1,5 milijona prebivalcev mora biti s sorazmernostjo nekaj hudo narobe. Je Estonija začarana Animazonija?

Lahko bi rekli tudi, da film ruši poenostavljen romantični mit o t. i. pevski revoluciji, s katero se je rodila neodvisna Estonija – preprosto zato, ker moramo znova razmisliti o drugačnem pogledu: da se je Estonija osvobodila prek animacije.

Vse te okoliščine so pojasnjene prek primerjave Pärnovega življenja in ozadja, ki ga tvori estonska zgodovina. Po zgradbi film Pärnografija – Mož iz Animazonije – spominja na Pärnov animirani film 1895, saj sta oba sestavljena iz kratkih zgodb. Imata pa tudi enak odnos do zgodovinske resnice: ravnodušnega, ne pravovernega.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Martin Eden Martin Eden

Pietro Marcello

ponedeljek, 20. 09. 2021 / 21:00 / Dvorana

Avtobiografski roman Jacka Londona o mornarju, ki se s pisateljevanjem povzpne po družbeni lestvici, postane v rokah italijanskega režiserja Pietra Marcella strastno filmsko popotovanje skozi nemirno dvajseto stoletje. Nagrada za najboljšega igralca v Benetkah in nagrada Art kino mreže Slovenije na zadnjem Ljubljanskem filmskem festivalu.

Lucio Dalla in njegova pesem Italije Per Lucio

Pietro Marcello

torek, 21. 09. 2021 / 17:00 / Dvorana

Pietro Marcello (Martin Eden) se vrača k dokumentarnemu filmu z zgodbo o italijanskem kantavtorju Luciu Dalli. Skozi sproščeni pogovor dveh glasbenikovih prijateljev in s pomočjo svobodne uporabe množice arhivskih posnetkov režiser sestavi večplasten portret Italije v drugi polovici prejšnjega stoletja.

Zakaj skačem The Reason I Jump

Jerry Rothwell

torek, 21. 09. 2021 / 20:00 / Mala dvorana

Film, posnet po knjižni uspešnici negovorečega avtističnega dečka, je senzorično filmsko popotovanje po neznanem svetu. Dokumentarec, ki nam odpre oči in zruši naše predstave o avtizmu.