Danes je blagajna odprta od 12:00 do 20:30 (za danes zaprto).

Pan: Potovanje v deželo Nije (2D) Pan (2D)

Joe Wright / ZDA / 2015 / 111 min / podnapisi, angleščina / 9+

režija Joe Wright, scenarij Jason Fuchs na podlagi zgodbe J.M.Barrieja, fotografija John Mathieson, Seamus McGarvey, montaža William Hoy, Paul Tothill, glasba John Powell, igrajo Hugh Jackman, Levi Miller, Rooney Mara in drugi, producenti Greg Berlanti, Sarah Schechter, Paul Webster, distribucija Blitz Film & Video Distribution

IMDb

zgodba
Peter je navihani dvanajstletnik, čigar uporniške nravi ni mogoče zatreti; toda v brezdušni londonski sirotišnici, v kateri živi že vse svoje življenje, te vrline niso dobrodošle. Potem pa ga neke noči usoda ponese iz sirotišnice v fantastični svet gusarjev, bojevnikov in vil – v deželo Nije. Tu ga čakajo neverjetne dogodivščine in spopadi na življenje in smrt. Hkrati skuša odkriti skrivnost svoje matere, ki ga je pred davnimi leti zapustila, in najti svoje mesto v novi čarobni deželi. Pri podvigih se mu pridružita bojevnica Tigrica Lily in novi prijatelj Jakob Kljuka; z njuno pomočjo mora premagati brezsrčnega gusarja Črnobradca, rešiti deželo Nije in odkriti svojo pravo usodo – postati mora junak, ki bo poslej znan kot Peter Pan.

liki
Peter
Bister in uporniški dvanajstletni fant je vse svoje življenje prebil v žalostni Sirotišnici za dečke v Lambethu v prepričanju, da bo nekoč prišla ponj rodna mati. A neke neverjetne noči se mu za vedno spremeni življenje: znajde se v zraku in na poti v deželo Nije – v fantastični svet gusarjev, bojevnikov in vil. Tu se ob boku z novima prijateljema, bojevnico Tigrico Lily in navihanim Jakobom Kljuko, poda na čarobno pustolovščino ter boj na življenje in smrt. Deželo Nije mora rešiti pred krutim gusarjem Črnobradcem in odkriti svojo pravo usodo: namenjeno mu je, da postane junak, ki bo za vselej znan kot Peter Pan.

Jakob Kljuka
Je na dobri poti, da postane pravi gusar, njegova preteklost pa je zavita v skrivnost. Biva med prisilnimi rudarji v Črnobradčevem taborišču v deželi Nije, kjer gara ob Petru in opazuje fantove edinstvene sposobnosti. Skupaj uprizorita drzen pobeg, ki ju ponese na pustolovščino njunega življenja.

Črnobradec
Gusar, pred katerim trepečejo vsi gusarji. Najizrazitejša osebnost v deželi Nije in gospodar obsežnega rudnika na nebu. Občasno je veličasten, drugič spet satansko krut. Ugrablja otroke z drugih svetov, da izkopavajo neprecenljivi vilinski prah; ta ima lastnosti, po kakršnih z razlogom hlepi Črnobradec. Sam se boji zgolj dveh reči: hitrega kopnenja zalog vilinskega prahu in prerokbe, po kateri ga porazi navaden pobič – pobič, ki zna leteti.

Tigrica Lily
Bojevnica z izjemnimi sposobnostmi, ki bi storila vse, kar zmore, da deželo Nije zaščiti pred Črnobradcem. Ko slednji zajame Petra in Kljuko ter ju privede v njeno etnično raznoliko rodno vas, sumničavost do prišlekov kmalu zamenja upanje, da se naposled le uresniči starodavna prerokba – da bo prišel deček, ki zna leteti, in rešil svet, ki ga ima Lily tako zelo rada. Peter sam o tem ni prepričan, vendar Tigrica Lily verjame vanj. Na poti, ki mu je usojena, postane njegova razborita zaščitnica.

Ponirek
Domišljavi Črnobradčev podrepnik, čigar nenavadno natančno poznavanje rudarskih postopkov Petra in Kljuko prepriča, da ga vključita v drzni pobeg iz gusarjevega taborišča. Čeprav ima Ponirek sprva dobre namene, zavoljo strahu pred Črnobradcem – poleg strahu pred skoraj vsem drugim – v skupini naših junakov ni najbolj zaupanja vreden član.

Marija
Prelepa ženska na pragu Sirotišnice za dečke v Lambethu pusti dojenčka, skupaj s sporočilcem, za katerega deček ne ve vse do noči, ko ga ponese v deželo Nije. Gre za Petrovo ljubečo mater Marijo, ki skuša s tem dejanjem v obupu zagotoviti sinkovo varnost. Odpravi ga na popotovanje, ki mu bo razkrilo njegove skrivnostne korenine in njegovo usodo. Med mnogimi rečmi, ki jih Peter med popotovanjem izve, je morda najbolj osebno spoznanje, da je bila Marija osupljivo uspešna bojevnica, ki je pomagala ščititi vile pred Črnobradcem.

iz prve roke
»Gre za Petra Pana za leto 2015; za zgodbo, ki jo sicer vsi dobro poznamo in jo imamo radi, a s povsem novim okvirjem. To je pustolovščina o koreninah klasičnega in priljubljenega junaka, ki se odvija v širnem, prelepem in smelem svetu. Posneti sem želel vznemirljiv, zabaven film. Užitek je ustvarjati film za otroke, saj lahko pri tem odvržeš pretirano resnobnost. Ustvarili smo nor svet, poln barv in nenavadnih, prečudovitih podob, ki dajejo vtis – tako vsaj upamo –, kot da so prišle iz otroške domišljije. /…/ Iz Barriejeve klasične zgodbe sem privzel avtorjev smisel za čudno. Gre za zelo nenavadno knjigo, ki ne podcenjuje otroške domišljije; v njej ni ‘dobrih’ in ‘zlih’ likov, vsi imajo napake – tudi Peter. Ta dvojnost likov mi je silno všeč.«
– Joe Wright

o avtorju
Joe Wright se je rodil družini lutkarjev in odraščal v gledališču, ki sta ga v Islingtonu ustanovila njegova starša. Po študiju filma je sprva sodeloval pri snemanju glasbenih videospotov in nato režiral serijo Nature Boy; sledile so še druge kritiško hvaljene in nagrajevane serije. Njegov celovečerni prvenec je film Prevzetnost in pristranost s Keiro Knightley. Nadaljeval je s filmi Pokora (sedem nominacij za oskarja, sedem za zlati globus), The Soloist, Hanna in Ana Karenina (šest nominacij za bafto, štiri za oskarja).

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Srečno naključje Coup de chance

Woody Allen

četrtek, 07. 12. 2023 / 16:15 / Dvorana

Woody Allen se poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu.

Rdeče nebo Roter Himmel

Christian Petzold

četrtek, 07. 12. 2023 / 18:30 / Dvorana

Zgodba o poletju, po katerem nič več ne bo tako, kot je bilo. Neprizanesljiva, čustveno večplastna komedija nravi je Christianu Petzoldu (Phoenix, Undine) prinesla srebrnega medveda na zadnjem Berlinalu.

Dodatna projekcija

Morilci cvetne lune Killers of the Flower Moon

Martin Scorsese

petek, 08. 12. 2023 / 14:50 / Dvorana

Najnovejši film Martina Scorseseja je epska kriminalna saga o nizu umorov med pripadniki plemena Osage na začetku dvajsetega stoletja, prikazana skozi nenavadno romanco med belim prišlekom Ernestom Burkhartom in staroselko Mollie Kyle.