Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:30 (za danes zaprto).

Otožno razdejanje Blue Ruin

Jeremy Saulnier / ZDA, Francija / 2013 / 90 min / angleščina

Klasična ameriška zgodba o maščevanju, ki je osvojila nagrado kritikov fipresci v sklopu Štirinajst dni režiserjev na canskem filmskem festivalu. 

režija Jeremy Saulnier, scenarij Jeremy Saulnier, fotografija Jeremy Saulnier, glasba Brooke Blair, Will Blair, montaža Julia Bloch, igrajo Macon Blair (Dwight), Devin Ratray (Ben Gaffney), Amy Hargreaves (Sam), Kevin Kolack (Teddy Cleland), Eve Plumb (Kris Cleland), David W. Thompson (William), Brent Werzner (Carl Cleland), Stacy Rock (Hope Cleland), Sidné Anderson (Eddy), Bonnie Johnson (Margaret), Ydaiber Orozco (Amanda)

festivali, nagrade Cannes 2013 (Štirinajst dni režiserjev, nagrada FIPRESCI), Gijon 2013 (nagrada za najboljšega režiserja), Locarno 2013, Deauville 2013, Toronto 2013, Rotterdam 2014, Sundance 2014

IMDb

Mirno življenje potepuha se obrne na glavo, ko mu sporočijo grozno novico o tragediji iz preteklosti. Nemudoma se odpravi v kraj, kjer je preživel otroštvo, da bi se maščeval za storjeno dejanje, vendar se izkaže za nespretnega morilca. Ko poskuša zaščititi svojo odtujeno družino, se zaplete v brutalen boj. Film je kot režiser, scenarist in direktor fotografije posnel Jeremy Saulnier, ki je del sredstev zbral prek Kickstarterja.

»Nisem nameraval filma uporabiti kot izrazno sredstvo za katero koli stran spornega vprašanja o posedovanju orožja in njegovega nadzora v Ameriki. Resnično sem črtal nekaj vrstic dialoga iz scenarija, ki so zaradi nedavnih tragičnih dogodkov zvenele preveč pridigarsko. O tem imam trdna prepričanja, vendar nisem želel, da bi odvračala pozornost od zgodbe. Ne skrivam tudi svoje privrženosti žanrskim filmom in verjamem, da je filmsko nasilje samo po sebi umetniška zvrst. Na začetku umetniške poti sem kot filmski masker ustvarjal posebne učinke in znam ceniti tehnične vidike oblikovanja krvavečih ran in črevesja na filmu. Nasilje v resničnem življenju? Ne toliko.« (Jeremy Saulnier)

Jeremy Saulnier
Rojen v Alexandrii (Virginia, ZDA). Študiral je na Tischevi umetnostni akademiji Univerze v New Yorku. Leta 2004 je posnel nagrajeni kratki film Crabwalk, večkrat nagrajen pa je bil tudi njegov celovečerni prvenec Murder Party. S filmom Otožno razdejanje se je uvrstil v sklop Štirinajst dni režiserjev na canskem festivalu. Snema tudi reklame za velike naročnike, kot so Kraft, IBM, Viacom in NHL.

filmografija
1998 Goldfarb (kratki)
2004 Crabwalk (kratki)
2007 Murder Party
2013 Blue Ruin (Otožno razdejanje)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Divja Slovenija Divja Slovenija

Matej Vranič

torek, 26. 10. 2021 / 10:00 / Dvorana

Novi film Mateja Vraniča (Ptice jezer) je čudovit dokumentarni prelet skozi bogastvo naravnega okolja v Sloveniji. Filmu dajejo poseben pečat izjemno redko videni prizori v naravi.

Potepanje papirnatega zmaja Potepanje papirnatega zmaja

razno

torek, 26. 10. 2021 / 10:30 / Mala dvorana

Sporočilno in likovno raznolik program kratkih animiranih filmov s festivala animiranega filma Animateka.

Nelly Rapp: agentka za pošasti Nelly Rapp – Monsteragent

Amanda Adolfsson

torek, 26. 10. 2021 / 12:15 / Dvorana

Družinski filmski potep k duhovom, vampirjem in volkodlakom.