Danes je blagajna odprta od 15:15 do 20:45 (odprto še 03:16, tel: 01 239 22 17).

Ognjišče Hjartasteinn

Guðmundur Arnar Guðmundsson / Islandija / 2016 / 129 min / islandščina

Odraščanje dveh dečkov, ki v majhni podeželski skupnosti okusita prvo zaljubljenost, je, tako kot islandska pokrajina, polno kontrastov.

režija Guðmundur Arnar Guðmundsson, scenarij Guðmundur Arnar Guðmundsson, fotografija Sturla Brandth Grøvlen, glasba Kristian Eidnes Andersen, montaža Janus Billeskov Jansen, Anne Østerud, igrajo Baldur Einarsson (Thor), Blær Hinriksson (Kristján), Diljá Valsdóttir (Beta), Katla Njálsdóttir (Hanna), Jónína Þórdís Karlsdóttir (Rakel), Rán Ragnarsdóttir (Hafdís),Nína Dögg Filippusdóttir (Hulda), Sveinn Ólafur Gunnarsson (Sigurðu)

 

festivali, nagrade Toronto 2016, Benetke/Venice 2016 (najboljši gejevski film/Queer Lion), Chicago 2016, (najboljši gejevski film/Q Hugo Award), Solun/Thessaloniki 2016 (posebna nagrada žirije/Special Jury Award), Dallas 2017 (posebna nagrada žirije/Special Jury Prize)

IMDb

Odraščanje dveh dečkov, ki v majhni podeželski skupnosti okusita prvo zaljubljenost, je, tako kot islandska pokrajina, polno kontrastov.

Thor in Christian sta nerazdružljiva prijatelja, ki odraščata v ne najbolj idealnih razmerah. Thor je pogosto tarča posmeha starejše sestre, mama pa ne skriva, da se je zaradi otrok morala marsičemu odreči. Nad Christianom se pogosto znaša njegov oče alkoholik. Nekega poletja je njuno prijateljstvo, zaznamovano s prebujajočo se spolnostjo in novo odkritimi romantičnimi čustvi do deklet, postavljeno na veliko preizkušnjo …

»Pokrajina, polna kontrastov, kjer je dnevna svetloba poleti najdaljša in pozimi najkrajša; kraj, kjer mladina spozna živali in pogosto ugotovi, kako sta tako narava kot človek lahko osupljivo lepa in neverjetno kruta obenem. Kot otrok in najstnik sem si želel, da bi odraslim lahko prikazal, kakšen je v resnici svet. Danes si kot filmski ustvarjalec prizadevam to storiti – upodobiti mlade verodostojno, saj to obdobje zelo jasno, lepo in včasih ostro zrcali naše življenje.« (Guðmundur Arnar Guðmundsson)

Guðmundur Arnar Guðmundsson
Rojen leta 1982 v Reykjaviku. Po diplomi na Islandski umetnostni akademiji se je preselil na Dansko in začel študirati scenaristiko. Njegovi kratki filmi so bili prikazani na številnih mednarodnih festivalih in si prislužili več kot petdeset nagrad. Njegov režijski celovečerni prvenec Ognjišče je dobitnik devetih islandskih filmskih nagrad edda.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Pretekla življenja Past Lives

Celine Song

petek, 22. 09. 2023 / 18:30 / Dvorana

Film, ki ga je navdihnilo režiserkino resnično življenje, svojo pripoved lahkotno, nežno in prefinjeno spleta do nepričakovano silovitega čustvenega vrhunca. Veliko odkritje Sundancea in Berlinala ter eden najboljših filmov leta po mnenju številnih kritikov!

Dodatna projekcija

Cesária Évora Cesária Évora

Ana Sofia Fonseca

petek, 22. 09. 2023 / 19:45 / Mala dvorana

Dokumentarec s pomočjo doslej nevidenih arhivskih posnetkov in ekskluzivnih intervjujev z njenimi bližnjimi splete intimen portret »bosonoge dive«. Nagrada občinstva na festivalu IndieLisboa.

Najsrečnejši človek na svetu Najsrekjniot čovek na svetot

Teona Strugar Mitevska

petek, 22. 09. 2023 / 20:45 / Dvorana

Najnovejše delo makedonske filmske prevratnice Teone Strugar Mitevske pod komičnim površjem prizorišča hitrih zmenkov in z ironijo prežetim naslovom skriva pronicljivo, presunljivo študijo bosansko-hercegovske družbe, v kateri so tri desetletja pozneje posledice vojne veliko bolj prisotne, kot se zdi na prvi pogled. Film je navdihnila resnična izkušnja scenaristke Elme Tataragić, ki je na zmenku na slepo spoznala človeka iz svoje preteklosti.