Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:30 (odprto še 10:39, tel: 01 239 22 17).

Ognjišče Hjartasteinn

Guðmundur Arnar Guðmundsson / Islandija / 2016 / 129 min / islandščina

Odraščanje dveh dečkov, ki v majhni podeželski skupnosti okusita prvo zaljubljenost, je, tako kot islandska pokrajina, polno kontrastov.

režija Guðmundur Arnar Guðmundsson, scenarij Guðmundur Arnar Guðmundsson, fotografija Sturla Brandth Grøvlen, glasba Kristian Eidnes Andersen, montaža Janus Billeskov Jansen, Anne Østerud, igrajo Baldur Einarsson (Thor), Blær Hinriksson (Kristján), Diljá Valsdóttir (Beta), Katla Njálsdóttir (Hanna), Jónína Þórdís Karlsdóttir (Rakel), Rán Ragnarsdóttir (Hafdís),Nína Dögg Filippusdóttir (Hulda), Sveinn Ólafur Gunnarsson (Sigurðu)

 

festivali, nagrade Toronto 2016, Benetke/Venice 2016 (najboljši gejevski film/Queer Lion), Chicago 2016, (najboljši gejevski film/Q Hugo Award), Solun/Thessaloniki 2016 (posebna nagrada žirije/Special Jury Award), Dallas 2017 (posebna nagrada žirije/Special Jury Prize)

IMDb

Odraščanje dveh dečkov, ki v majhni podeželski skupnosti okusita prvo zaljubljenost, je, tako kot islandska pokrajina, polno kontrastov.

Thor in Christian sta nerazdružljiva prijatelja, ki odraščata v ne najbolj idealnih razmerah. Thor je pogosto tarča posmeha starejše sestre, mama pa ne skriva, da se je zaradi otrok morala marsičemu odreči. Nad Christianom se pogosto znaša njegov oče alkoholik. Nekega poletja je njuno prijateljstvo, zaznamovano s prebujajočo se spolnostjo in novo odkritimi romantičnimi čustvi do deklet, postavljeno na veliko preizkušnjo …

»Pokrajina, polna kontrastov, kjer je dnevna svetloba poleti najdaljša in pozimi najkrajša; kraj, kjer mladina spozna živali in pogosto ugotovi, kako sta tako narava kot človek lahko osupljivo lepa in neverjetno kruta obenem. Kot otrok in najstnik sem si želel, da bi odraslim lahko prikazal, kakšen je v resnici svet. Danes si kot filmski ustvarjalec prizadevam to storiti – upodobiti mlade verodostojno, saj to obdobje zelo jasno, lepo in včasih ostro zrcali naše življenje.« (Guðmundur Arnar Guðmundsson)

Guðmundur Arnar Guðmundsson
Rojen leta 1982 v Reykjaviku. Po diplomi na Islandski umetnostni akademiji se je preselil na Dansko in začel študirati scenaristiko. Njegovi kratki filmi so bili prikazani na številnih mednarodnih festivalih in si prislužili več kot petdeset nagrad. Njegov režijski celovečerni prvenec Ognjišče je dobitnik devetih islandskih filmskih nagrad edda.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Polž na potepu na kitovem repu The Snail and the Whale

Max Lang, Daniel Snaddon

sobota, 27. 11. 2021 / 10:00 / Dvorana

Čarobno potovanje majcenega polža in velikanskega kita po širnem sinjem morju. Avtorji filmov Zverjasec in Palčič nam prinašajo novo animirano pravljico, posneto po istoimenski slikanici Julie Donaldson in Axla Schefflerja.

Kinobalon / Novo na sporedu

Pozabljeni božič Snekker Andersen & Julenissen: Den Vesle Bygda som Glomte at det var jul

Andrea Eckerbom

sobota, 27. 11. 2021 / 15:30 / Dvorana

Božična zimska pravljica, v kateri radovedna, neustavljiva deklica Eliza spoznava čarobnost davno pozabljenega božiča. Film po znani norveški božični zgodbi Alfa Prøysena.

Samo do 28. novembra!

Morena Murina

Antoneta Alamat Kusijanović

sobota, 27. 11. 2021 / 17:45 / Dvorana

Zgodba o dekletu, ki se v navidezni idili s soncem obsijane jadranske obale spopada z mračnimi silami patriarhata. Film mlade hrvaške režiserke, pod katerega se kot direktorica fotografije podpisuje Hélène Louvart (Nikoli redko včasih vedno, Srečen kot Lazzaro), kot izvršni producent pa Martin Scorsese, je prejel prestižno nagrado zlata kamera za najboljši prvenec v Cannesu.