Danes je blagajna odprta od 15:00 do 21:30 (za danes zaprto).

Ognjišče Hjartasteinn

Guðmundur Arnar Guðmundsson / Islandija / 2016 / 129 min / islandščina

Odraščanje dveh dečkov, ki v majhni podeželski skupnosti okusita prvo zaljubljenost, je, tako kot islandska pokrajina, polno kontrastov.

režija Guðmundur Arnar Guðmundsson, scenarij Guðmundur Arnar Guðmundsson, fotografija Sturla Brandth Grøvlen, glasba Kristian Eidnes Andersen, montaža Janus Billeskov Jansen, Anne Østerud, igrajo Baldur Einarsson (Thor), Blær Hinriksson (Kristján), Diljá Valsdóttir (Beta), Katla Njálsdóttir (Hanna), Jónína Þórdís Karlsdóttir (Rakel), Rán Ragnarsdóttir (Hafdís),Nína Dögg Filippusdóttir (Hulda), Sveinn Ólafur Gunnarsson (Sigurðu)

 

festivali, nagrade Toronto 2016, Benetke/Venice 2016 (najboljši gejevski film/Queer Lion), Chicago 2016, (najboljši gejevski film/Q Hugo Award), Solun/Thessaloniki 2016 (posebna nagrada žirije/Special Jury Award), Dallas 2017 (posebna nagrada žirije/Special Jury Prize)

IMDb

Odraščanje dveh dečkov, ki v majhni podeželski skupnosti okusita prvo zaljubljenost, je, tako kot islandska pokrajina, polno kontrastov.

Thor in Christian sta nerazdružljiva prijatelja, ki odraščata v ne najbolj idealnih razmerah. Thor je pogosto tarča posmeha starejše sestre, mama pa ne skriva, da se je zaradi otrok morala marsičemu odreči. Nad Christianom se pogosto znaša njegov oče alkoholik. Nekega poletja je njuno prijateljstvo, zaznamovano s prebujajočo se spolnostjo in novo odkritimi romantičnimi čustvi do deklet, postavljeno na veliko preizkušnjo …

»Pokrajina, polna kontrastov, kjer je dnevna svetloba poleti najdaljša in pozimi najkrajša; kraj, kjer mladina spozna živali in pogosto ugotovi, kako sta tako narava kot človek lahko osupljivo lepa in neverjetno kruta obenem. Kot otrok in najstnik sem si želel, da bi odraslim lahko prikazal, kakšen je v resnici svet. Danes si kot filmski ustvarjalec prizadevam to storiti – upodobiti mlade verodostojno, saj to obdobje zelo jasno, lepo in včasih ostro zrcali naše življenje.« (Guðmundur Arnar Guðmundsson)

Guðmundur Arnar Guðmundsson
Rojen leta 1982 v Reykjaviku. Po diplomi na Islandski umetnostni akademiji se je preselil na Dansko in začel študirati scenaristiko. Njegovi kratki filmi so bili prikazani na številnih mednarodnih festivalih in si prislužili več kot petdeset nagrad. Njegov režijski celovečerni prvenec Ognjišče je dobitnik devetih islandskih filmskih nagrad edda.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Poletje ’91 Poletje ’91

Žiga Virc

nedelja, 11. 06. 2023 / 11:00 / Dvorana

Arhivski dokumentarec Žige Virca (Houston, imamo problem!) prinaša nov in neobremenjen vpogled v vsakdanjik prebivalcev Slovenije na križišču zgodovine. Film, nastal s pomočjo obsežne akcije, v kateri so ljudi povabili, naj jim pošljejo svoje domače posnetke, postavi gledalca v avdiovizualni časovni stroj in ga ponese v kaotično obdobje pred in med osamosvojitvijo Republike Slovenije ter po njej.

Zeleni Slon Zeleni Slon

nedelja, 11. 06. 2023 / 11:30 / Mala dvorana

Program likovno raznovrstnih kratkih animiranih filmov, ki upodabljajo različne vidike trajnostnega razvoja in ohranjanja planeta. Slogovno in vsebinsko avtorsko izraziti filmi se teme lotijo tudi na humoren in igriv način.

Jaz in moj muc Ru Mon chat et moi - La grande aventure de Rroû

Guillaume Maidatchevsky

nedelja, 11. 06. 2023 / 15:00 / Dvorana

Velika mačja dogodivščina.