Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:30 (odprto še 11:02, tel: 01 239 22 17 ).

Odvetnica Lea Tsemel, Orehet Din

Philippe Bellaiche, Rachel Leah Jones / Izrael, Kanada, Švica / 2019 / 108 min / hebrejščina, angleščina, arabščina

Portret morda naivne, a izjemno bojevite izraelske odvetnice Leje Cemel, ki je zadnjega pol stoletja bíla bitko z izraelsko državo.

Lea Cemel je znamenita izraelska odvetnica, ki je zadnjega pol stoletja bíla bitko z izraelsko državo; kot judinja, aktivistka in odvetnica je od leta 1972 zastopala Palestince, ki so tako ali drugače prišli navzkriž z izraelsko oblastjo, in bolj kot so bile tožbe politično motivirane, bolj se je zavzemala, čeprav je vnaprej vedela, da je njena obramba obsojena na šikaniranje in končni poraz. Vedno je izhajala s stališča, da se imajo Palestinci pravico boriti za svoje ozemlje in da sama pripada fašistični državi; v svojem boju je nepopravljivo optimistična, verjame, da bo nekega dne porazila izraelsko državo. Portret morda naivne, a izjemno bojevite posameznice, ki zna mobilizirati ljudi okrog sebe, vključno s svojim možem, ki je poln duhovitih anekdot o njeni delovni etiki in metodah.

»Lea je silam moči vračala z resnico, preden je beseda postala priljubljena in resnica bo njeno orožje tudi potem, ko bo v ozračju strahu postala modna. Kot takšna je vzornica, ki si jo želimo obdržati, omogočiti, v Izraelu in drugje. Lea, ki je življenje posvetila plavanju proti toku izraelske družbe, je tako njen otrok kot tudi izjema. Z Leo spoznavamo drugačno različico izraelske zgodovine, brez velike začetnice. Ne običajne zgodbe: ‘Prišli smo, videli, zmagali, snemali, jokali.’ Bolj v smislu: ‘Kuhali smo, čistili, preklinjali, skušali izboljšati svet, vendar nam ni vedno uspelo.’ Zgodba je osredinjena na ženski lik. Lea je skoraj vedno edina ženska, ali edina levičarka, ali edina judinja – v prostoru.« (Rachel Leah Jones)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Binti Binti

Frederike Migom

sreda, 08. 07. 2020 / 10:00 / Dvorana

Vlogerka Binti in njen prijatelj Elias načrtujeta akcijo, s katero bosta rešila prihodnost.

Tu je bila Britt-Marie Britt-Marie var här

Tuva Novotny

sreda, 08. 07. 2020 / 16:00 / Dvorana

Švedska komična drama, posneta po istoimenski knjižni uspešnici, nas spomni, da nikoli ni prepozno za nov začetek.

Mali Joe Little Joe

Jessica Hausner

sreda, 08. 07. 2020 / 18:45 / Dvorana

Film Jessice Hausner je po režiserkinih besedah »parabola o skrivnosti, ki jo nosimo v sebi«. Nagrada za najboljšo igralko v Cannesu.