Danes je blagajna odprta od 15:30 do 19:30 (za danes zaprto).
Na sporedu 7. novembra 2017.

Ocean Cantos Ocean Cantos

Andrej Zdravič / Slovenija / 2017 / 82 min

Ocean Cantos med drugim vključuje filme: Sea Manes (Morske grive), Ripples, Sand’s Journey (Popotovanje peska) in Horizons (Horizonti).

režija, scenarij, fotografija, montaža, zvok Andrej Zdravič, produkcija, distribucija Antara

»Voda ima posebno mesto v mojem srcu, k njej se vračam in jo preučujem že več deset let. Ocean me še posebej fascinira s svojimi ritmi in večno spremenljivostjo, saj se zdi, da odseva brezmejnost naše notranjosti.

Ocean Cantos je nadaljevanje mojega raziskovanja oceana in je zasnovan kot razvijajoč se ciklus kratkih filmskih študij dinamike, veličastnih lepot in moči oceana.

Snemanje poteka v različnih predelih sveta (glede na finančne zmogljivosti), opus pa že sedaj obsega gradiva, ki sem jih posnel na obalah Kalifornije (Pacifika) in Kantabrijskega morja (Atlantika) severne Španije (2013–2015).

Čeravno so lahko posneta gradiva tudi dokument o stanju morja na določenih lokacijah, moji filmi niso t. i. ‘dokumentarni filmi’, saj v njih ni nobenih razlag ali človeške prezence: to so izkustveni filmi, v katerih je protagonist narava sama. Moj izziv je izluščiti in v zgoščeni obliki posredovati njene abstraktne zgodbe na način, da se konkretizirajo v duši in srcu ljudi. To so filmi, ki lahko vzbudijo intimno izkušnjo energij in duhovnih razsežnosti oceana. Pomeni se porajajo v esenci same materije. In ta esenca, če se ji le posvetimo in prepustimo, deluje terapevtsko in obenem edukativno v smislu našega odnosa do narave in do življenja na splošno. Drugi filmi, ki opozarjajo na problematiko degradacije okolja, so sicer nadvse pomembni, a se vendarle zdi, da je šele neposredno duhovno doživetje čudesnega v naravi tisti bistveni, dokončni sprožilec človekovega prebujenja za nujni preskok v novo paradigmo vzdržnega življenja na našem planetu.«
– Andrej Zdravič 

portret avtorja
Andrej Zdravič (rojen leta 1952 v Ljubljani) je neodvisni filmski avtor in komponist zvoka. Od leta 1973, ko je po navdihu glasbe in narave ustvaril svoj prvi film, je realiziral več kot 30 avtorskih filmov in zvočnih zapisov ter več video instalacij, v katerih raziskuje energije in duhovne razsežnosti naravnih pojavov in njihova sporočila.

Zdravič je študiral na Univerzi v Ljubljani in na Univerzi v Buffalu. Med letoma 1975 in 1997 je živel in delal v okolju avantgardne scene v New Yorku in San Franciscu. Predaval je na Univerzi Wisconsin-Milwaukee in na Državni univerzi v San Franciscu ter vodil seminarje na Univerzi Stanford, Kraljevem kolidžu za umetnost v Londonu, milanski univerzi Bicocca, Univerzi Falmouth, ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje ter drugje. Zdravičevi filmi so bili prikazani na več kot 150 samostojnih projekcijah in predstavitvah širom ZDA in Evrope, med drugim na retrospektivah v newyorškem Anthology Film Archives, pariškem Centru Georges Pompidou, Slovenski kinoteki ter na televizijskih postajah ARTE in KCET. Slovenijo je zastopal na Beneškem bienalu leta 1999 in na Expu ’98 v Lizboni. Njegovi filmi so pogosto predvajani tudi kot eksponati na razstavah v muzejih in galerijah – med stalnimi postavitvami so video instalacije Water Waves-Time Horizon v muzeju Exploratorium v San Franciscu ter Skrivnosti Soče in Gozd Triptih v Domu Trenta. Zdravič je za svoje delo leta 1999 prejel nagrado Prešernovega sklada.
Več na: www.andrejzdravic.com

kritike
»/…/ Andrej Zdravič /…/ ne slika romantičnih podob. V ospredju zanimanja njegovih del /…/ so toni in strukture: ‘zakonitosti in kaotične sile morja’. Kamera izbira abstrakten odsek, brez začetka ali konca morskih krajin. A vtis neskončnosti oceana, ki se razkriva v filmih in presega življenjsko dobo vsakega človeka, ustvarja narava sama. [Zdravič] nas /…/ vabi, da si vzamemo čas za različna videnja. Oblika gibljivega površja se namreč vsak trenutek spreminja. Morda minimalno, a vendarle opazno. Gre za subtilen ‘narativni potencial’, o katerem govori umetnik, ko se navezuje na svoje delo. Svoje moči meditacije mu sploh ni treba omenjati – ta je tako rekoč očitna.«
– Christiane Meixner, Tagesspiege
 

 

torek, 14. 11. 2017

Pogovor z režiserjem serije filmov Ocean Cantos Andrejem Zdravičem

Režiser Andrej Zdravič spregovori o snemanju Ocean Cantos.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Tiho dekle An Cailín Ciúin

Colm Bairéad

torek, 30. 05. 2023 / 18:15 / Dvorana

Tiho presunljiva, rahločutna pripoved o odraščanju, ki skozi oči mlade protagonistke raziskuje vprašanja družine, osamljenosti in žalovanja. Film, posnet v redko slišanem irskem jeziku, je navdušil tako gledalce kot kritike ter prejel številna priznanja, vključno z veliko nagrado v sekciji Generacija Kplus v Berlinu in nominacijo za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec.

Zadnjič

Vsa ta lepota in prelivanje krvi All the Beauty and the Bloodshed

Laura Poitras

torek, 30. 05. 2023 / 19:00 / Mala dvorana

Globoko osebni in hkrati izrazito politični dokumentarec Laure Poitras (Citizenfour) raziskuje neločljivo povezanost med aktivizmom ter življenjem in umetniškim delom Nan Goldin, ene najvidnejših svetovnih fotografinj. Zlati lev za najboljši film na lanskem festivalu v Benetkah.

Dvanajstega ponoči La nuit du 12

Dominik Moll

torek, 30. 05. 2023 / 20:30 / Dvorana

Dvanajstega ponoči je svojevrsten detektivski triler, v katerem se zrcalijo razklana sodobna družba ter skrhani odnosi med moškimi in ženskami. Film je slavil na letošnji podelitvi cezarjev, kjer je osvojil kar šest kipcev, tudi za najboljši celovečerec.