Danes je blagajna odprta od 15:15 do 21:00 (odpre se čez 07:33).

Obsojeni Los condenados

Isaki Lacuesta / Španija / 2009 / 104 min / španščina

Intenzivna razpoloženjska drama o argentinskem gverilcu v izgnanstvu, ki se vrne v domovino, kjer se je pred tridesetimi leti boril proti diktaturi.

scenarij Isaki Lacuesta, Isabel Campo, fotografija Diego Dussuel, glasba Gerard Gil, montaža Domi Parra, igrajo Daniel Fanego (Martin), Arturo Goetz (Raul), Leonor Manso (Andrea), Maria Fiorentino (Vicky), Juana Hidalgo (Luisa), Bárbara Lennie (Silvia), Nazareno Casero (Pablo), producent Xavier Atance, produkcija Benecé Produccions,

festivali, nagrade San Sebastian 2009, Rotterdam 2010

IMDb Uradna stran

Martin, nekdanji argentinski aktivist, ki je preživel trideset let v izgnanstvu v Španiji, se na prošnjo starega prijatelja Raula vrne v svoj rojstni kraj. Ta ga prosi za pomoč pri izkopavanju, ki ga je na skrivaj začel v Tucumanskem gozdu. Najti želi ostanke prijatelja Ezequiela, izginulega v spopadu z vojsko. Prijatelja se na skrivaj odpravita v močvirnato latinsko-ameriško džunglo. Ker sta si nekaj dni prisiljena deliti streho nad glavo, se kmalu zavesta, da se je njuno pojmovanje sveta zelo spremenilo. S tem ko izkopavanje napreduje, napetost narašča …

»Tudi brez omembe določenega kraja ali časa bodo špansko govoreči gledalci film videli kot argentinski, saj so od tam vsi igralci. Pri napetostih v Latinski Ameriki me je še zlasti zanimalo, da jih je mogoče prenesti v drug prostor, a ohranjajo določen dejavnik, ki ga zaradi kronologije ni mogoče uporabiti drugje: prehajanje idej iz ene generacije v drugo in kako se ob tem preoblikujejo. /…/ V filmu sem želel priklicati duha romanov Josepha Conrada in Hermana Melvilla: ustvarjata moralne dileme in bralca pritegneta k ugibanju, kakšen bo junakov naslednji korak.« (Isaki Lacuesta)


Isaki Lacuesta
Rojen leta 1975 v Gironi, Španija. Študiral je avdiovizualno komuniciranje na Univerzi Autónoma v Barceloni in nadaljeval doktorski študij kreativnega dokumentiranja na Univerzi Pompeu Fabra. Sedaj predava sodobne študije in redno objavlja prispevke. Posnel je nekaj kratkih filmov. Obsojeni je njegov tretji celovečerec.

filmografija
1996 El amanecer es duro (kratki)
1996 Crestas (kratki)
2000 Caras vs Caras (kratki)
2002 Déja vu O (kratki)
2002 Cravan vs. Cravan (Cravan proti Cravanu)
2003 Description (kratki)
2003 Ressonancies magnetiques (kratki)
2003 Microscopias (kratki)
2006 La leyenda del tiempo (The Legend of Time)
2007 Las variociones Marker (kratki)
2009 In Between Days (sorežija)
2009 Los condenados (Obsojeni)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Panj Zgjoi

Blerta Basholli

petek, 22. 10. 2021 / 16:15 / Dvorana

Film, posnet po resnični zgodbi kosovske vojne vdove in njenega boja za neodvisnost v globoko patriarhalni družbi, je prejel kar tri glavne nagrade na festivalu Sundance: veliko nagrado žirije, nagrado za najboljšo režijo in nagrado občinstva.

Krt El Agente Topo

Maite Alberdi

petek, 22. 10. 2021 / 16:45 / Mala dvorana

Nenavadna mešanica dokumentarca in detektivke, polna humorja, topline in slikovitih likov, nam pokaže, da nikoli ni prepozno za nove izzive in nova prijateljstva. Film je navdušil festivalska občinstva ter prejel nominacijo za oskarja za najboljši dokumentarec.

Delo na zahtevo The Gig Is Up

Shannon Walsh

petek, 22. 10. 2021 / 18:30 / Dvorana

Dokumentarec razkriva človeški davek, ki ga terja uporabniku tako zelo udobna, trilijone dolarjev vredna ekonomija na zahtevo. Čudovita nova tehnologija, ki pričara vse, kar si želimo, kadarkoli si želimo, morda ni tako zelo čudovita za milijone prekarnih delavcev, ki skrbijo, da se kolesje obrača.