Danes je blagajna odprta od 15:15 do 20:45 (odprto še 04:07, tel: 01 239 22 17).

Projekcije filma

ponedeljek, 02. 10. 2023 / 17:00 / Dvorana

Premiera slovenskega filma

Sledi pogovor s filmsko ekipo!

Asset 1

O ljudeh, ki so v kinu doma O ljudeh, ki so v kinu doma

Tina Lagler, Blaž Miklič / Slovenija / 2023 / 23 min / slovenščina

Projekcije filma

ponedeljek, 02. 10. 2023 / 17:00 / Dvorana

Premiera slovenskega filma

Sledi pogovor s filmsko ekipo!

Asset 1
Kratki dokumentarec O ljudeh, ki so v kinu doma se skozi pripoved treh kinooperaterjev sprehodi skozi preteklost, sedanjost in prihodnost njihovega poklica.

režija Tina Lagler, Blaž Miklič, scenarij Tina Lagler, fotografija Blaž Miklič, montaža Tina Lagler, zvok Petar Bajan – Pier, produkcija Tina Lagler, Blaž Miklič, nastopajo Polona Kuzman, Bojan Bajsič, Franci Milošič, Christian Zagler, distribucija OSM films

 

 

festivali, nagrade Kino Otok

Baza slovenskih filmov

Fotografije

zgodba
Kratki dokumentarec O ljudeh, ki so v kinu doma se skozi pripoved treh kinooperaterjev sprehodi skozi preteklost, sedanjost in prihodnost njihovega poklica. Franci Milošič pripoveduje o zlatih časih kinooperaterjev, srečamo pa tudi kinooperaterja mestnega kina Bojana Bajsiča in festivalsko kinooperaterko Polono Kuzman, ki nas popelje onkraj meja našega kinozemljevida.

iz prve roke
»Od nekdaj naju je fascinirala tista svetloba, ki prihaja od nekod zadaj in projicira filme na veliko belo platno pred nami. Zdaj razumeva tudi, kam oziroma h komu je šla mama, ko so bili podnapisi prenizko in se jih ni dalo brati. Tako samoumevno je, da pridemo v kino, se udobno namestimo, počakamo, da se luči ugasnejo, in film se zavrti. Pa vendarle – kdo stoji za vsem tem, za našo izkušnjo gledanja filmov, kdo uravnava zvok in sliko, skrbi, da sploh gledamo pravi film; takšna in podobna vprašanja so se nama porajala ob odločitvi, da vstopiva v notranjost kinooperaterske kabine, tja, kamor sicer nimamo dostopa in kjer kinooperater poskrbi, da se zgodi čarovnija na filmskem platnu.«
– Tina Lagler, Blaž Miklič

portret avtorjev
Tina Lagler in Blaž Miklič sodelujeta že desetletje. Tina je po diplomi iz novinarstva začela ustvarjati svoj prvi glasbeni dokumentarec Drum’n’bass In Your Face (2013), ki ga je predstavila na Grossmannovem festivalu. Nato sta z Blažem začela delovati kot producenta filmov pod skupnim imenom OSM films. Po številnih reportažnih kratkih dokumentarcih s področja kolesarstva, med katerimi jima je eden prinesel nagrado za najboljši film na festivalu v Oregonu, sta se usmerila v socialne teme ter posnela dokumentarec o migrantih v Beogradu Peace. Please. (2016). Leta 2020 sta predstavila film Mi nismo izgubljena generacija (2020), cikel kratkih dokumentarnih portretov petih slovenskih umetnikov, za tem pa začela s produkcijo filma O ljudeh, ki so v kinu doma (2023).

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Pretekla življenja Past Lives

Celine Song

petek, 22. 09. 2023 / 18:30 / Dvorana

Film, ki ga je navdihnilo režiserkino resnično življenje, svojo pripoved lahkotno, nežno in prefinjeno spleta do nepričakovano silovitega čustvenega vrhunca. Veliko odkritje Sundancea in Berlinala ter eden najboljših filmov leta po mnenju številnih kritikov!

Dodatna projekcija

Cesária Évora Cesária Évora

Ana Sofia Fonseca

petek, 22. 09. 2023 / 19:45 / Mala dvorana

Dokumentarec s pomočjo doslej nevidenih arhivskih posnetkov in ekskluzivnih intervjujev z njenimi bližnjimi splete intimen portret »bosonoge dive«. Nagrada občinstva na festivalu IndieLisboa.

Najsrečnejši človek na svetu Najsrekjniot čovek na svetot

Teona Strugar Mitevska

petek, 22. 09. 2023 / 20:45 / Dvorana

Najnovejše delo makedonske filmske prevratnice Teone Strugar Mitevske pod komičnim površjem prizorišča hitrih zmenkov in z ironijo prežetim naslovom skriva pronicljivo, presunljivo študijo bosansko-hercegovske družbe, v kateri so tri desetletja pozneje posledice vojne veliko bolj prisotne, kot se zdi na prvi pogled. Film je navdihnila resnična izkušnja scenaristke Elme Tataragić, ki je na zmenku na slepo spoznala človeka iz svoje preteklosti.