Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:00 (odpre se čez 02:59).

Nevidno življenje Evridike A vida invisível de Eurídice Gusmao

Karim Aïnouz / Brazilija, Nemčija / 2019 / 139 min / portugalščina

V petdeseta leta postavljena, a sodobno zrežirana tropska melodrama o nezlomljivi vezi med brazilskima sestrama. Nagrada za najboljši film v sklopu Posebni pogled festivala v Cannesu.

režija Karim Aïnouz, scenarij Murilo Hauser, Inés Bortagaray, Karim Aïnouz, Martha Batalha (roman), fotografija Hélène Louvart, glasba Benedikt Schiefer, montaža Heike Parplies, igrajo Carol Duarte (starejša/older Eurídice), Fernanda Montenegro (mlajša/younger Eurídice), Julia Stockler (Guida), Barbara Santos (Filomena), Gregório Duvivier (Antenor), Antônio Fonseca (Manuel), Flavia Gusmao (Ana), Maria Manoella (Zélia), Cristina Pereira (Cecília), Gillray Coutinho (Afonso), Flavio Bauraqui (Macedo)

IMDb

Rio de Janeiro, zgodnja petdeseta leta. Osemnajstletna Euridice in dvajsetletna Guida sta zelo različni, a nerazdružljivi sestri. Živita pri nazadnjaških starših, v zelo tradicionalnem okolju, in sanjarita o drugačnem življenju: Euridice bi rada na Dunaju študirala klavir, Guida pa išče resnično ljubezen in se pusti omrežiti čednemu grškemu mornarju. S tem družini nakoplje sramoto in oče v navalu jeze med sestrama prekine vse stike. To je začetek dolge ločitve med ženskama, ki nikoli ne izgubita upanja, da bodo pisma, ki si jih pošiljata prek mame, prispela na pravi naslov, čeprav nanje nikoli ne dobita odgovora. Nekega dne pa ju doleti presenetljivo spoznanje …

»Želel sem spregovoriti o generaciji žensk, ki so danes stare osemdeset in devetdeset, počasi izginjajoči generaciji. Kako je bilo živeti v času, ko ločitev ni bila dovoljena, seksualna revolucija se še ni začela in kontracepcijskih tablet ni bilo? Mislim, da so povojno obdobje v Braziliji zaznamovale zelo stroge, konservativne družinske vrednote.« (Karim Aïnouz)

Karim Aïnouz
Rojen leta 1966 v Fortalezi, Brazilija. V Braziliji je študiral arhitekturo in na Univerzi v New Yorku film. Že njegov celovečerni prvenec Madame Satã je bil uvrščen v sklop Posebni pogled festivala v Cannesu in prejel vrsto mednarodnih nagrad. Tudi njegovi naslednji filmi so bili mednarodno opaženi in nagrajevani ter prikazani na velikih festivalih, kot sta Cannes in Benetke.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Parazit Gisaengchung

Bong Joon-ho

četrtek, 12. 12. 2019 / 14:30 / Dvorana

Film, ki ga režiser označuje za »komedijo brez klovnov, tragedijo brez negativcev«, je čudovito nepredvidljiva družinska tragikomedija o neizogibnem konfliktu med tistimi, ki imajo, in tistimi, ki nimajo. Dobitnik zlate palme na zadnjem festivalu v Cannesu in kritiški favorit leta.

Slavna medvedja zasedba Sicilije La fameuse invasion des ours en Sicile

Lorenzo Mattotti

četrtek, 12. 12. 2019 / 16:00 / Mala dvorana

Za tiste, ki imajo radi smeh, solze, legende in dogodivščine, Gedeone, pripovedovalec in glasbenik, princ komedije dell’arte ter deklica Almerina, pripovedujeta zgodbo …

Dodatna projekcija

Zgodbe iz kostanjevih gozdov Zgodbe iz kostanjevih gozdov

Gregor Božič

četrtek, 12. 12. 2019 / 17:00 / Dvorana

Sanjska parabola o »življenju in smrti v pozabljenih, zapuščenih krajih«. Celovečerni prvenec mladega slovenskega režiserja je z zadnjega Festivala slovenskega filma odnesel rekordnih enajst vesen, med njimi kipca za najboljši celovečerec in najboljšo režijo ter nagrado občinstva.