Danes je blagajna odprta od 15:30 do 19:00 (odpre se čez 10:57).
Na sporedu od 3. do 8. novembra 2016.

Negovalka Domácí Péče

Slávek Horák / 2015 / 92 min / češčina

Grenko-sladka komična drama Negovalka se najpomembnejših življenjskih vprašanj loteva v lahkotnem slogu češke podeželske komedije. Film je prejel nagrado za najboljšo igralko na festivalu v Karlovih Varih.

režija Slávek Horák, scenarij Slávek Horák, fotografija Jan Štastný, montaža Vladimír Barák, produkcija Slávek Horák, igrajo Alena Mihulová, Boleslav Polívka, Tatiana Vilhelmová, Zuzana Kronerová, Sara Venclovská, distribucija v Sloveniji Demiurg

festivali, nagrade Najboljša igralka – Karlovi Vari. Nagrada čeških filmskih kritikov za najboljšo igralko. Češki lev za najboljšo igralko. »10 Directors to Watch« revije Variety, nagrada FIPRESCI za najboljšo igralko – Palm Springs. Nagrada občinstva za najboljši tujejezični film – Vancouver. Nagrada mladega občinstva – Valladolid. Najboljši svetovni film – Phoenix. Posebna omemba – Arras. Uradni češki kandidat za najboljši tujejezični film. Busan. Leeds. LIFFe. Zagreb.

IMDb Uradna stran

DVD filma je na voljo v naši Knjigarnici.

zgodba
V majhni vasi na Južnem Moravskem predana patronažna sestra Vlasta skrbi za svoje muhaste paciente. Obenem je požrtvovalna žena in mati, ki potrebe drugih vedno postavlja pred lastne. Potem pa se nekega dne vse spremeni in Vlasta spozna, da bo morda prvič v življenju ona tista, ki bo potrebovala pomoč.

Grenko-sladka komična drama Negovalka se najpomembnejših življenjskih vprašanj loteva v lahkotnem slogu češke podeželske komedije. Film je prejel nagrado za najboljšo igralko na festivalu v Karlovih Varih.

zanimivosti
Oba osrednja lika sta navdihnila Horákova starša. Film so posneli v njuni hiši, na njunem vrtu in vinogradu. Glavna igralka nosi oblačila režiserjeve matere in v filmu nastopajo ljudje iz njegovega rojstnega kraja.

iz prve roke
»Dolgo sem razmišljal, kakšna zgodba bi bila vredna mojega celovečernega prvenca. Da bi lahko v miru in tišini pisal, sem se umaknil v hišo svojih staršev na podeželju, a moja klepetava mama me je neprestano motila s svojimi brezkončnimi, bizarnimi službenimi prigodami (‘Seveda ga poznaš, to je tisti, ki se mu je obesila mačka’). Nekoč je delala kot patronažna sestra in tako spoznala cel kup zanimivih ljudi. Čeprav se mi zdi danes to samoumevno, je minilo precej časa, preden sem spoznal, da imam najboljšo zgodbo že vse življenje tik pred nosom. /…/ Nameraval sem narediti iskren film o univerzalnih temah, o katerih ljudje neradi govorijo, v tem primeru o sočutju in umiranju. Čustveno dramo sem želel prepojiti s specifičnim humorjem ter povedati zgodbo, ki bi gledalce spomnila na njihovo umrljivost ter jih spodbudila, da bi bolj cenili svoje ljubljene, pa tudi bolje poskrbeli sami zase.«
– Slávek Horák

portret avtorja
Slávek Horák se je rodil leta 1975 v Zlínu na Češkem, kjer je diplomiral na tamkajšnji filmski šoli. Nato je začel obiskovati praško FAMU, ker pa se je hitro uveljavil kot režiser oglasov, študija ni dokončal. Dva njegova kratka filma sta bila prikazana na festivalu v Cannesu. Kot pomočnik režije je sodeloval pri filmu Jana Svěráka Kolja, dobitniku oskarja za najboljši tujejezični film. Horákov celovečerni prvenec Negovalka je na Češkem dosegel velik kritiški in komercialni uspeh.

kritike
»Suhohumorni in grenko-sladki prvenec Sláveka Horáka je ganljiva različica večnega izvoznega artikla češke kinematografije – podeželske dramedije. /…/ Kakor v najboljših tovrstnih delih režiserjev, kot so Miloš Forman, Jiří Menzel in v zadnjem času tudi Bohdan Sláma, Horák s svojimi pikantnimi komentarji spretno ujame podrobnosti življenja v majhnem mestu.«
– Alissa Simon, Variety

»Glavna igralka Mihulová postreže z izjemnim nastopom, ki kar kliče po nagradah, stranski igralec Polívka pa razkrije številne plati svojega igralskega talenta. Moč Horákovega prvenca je v njegovi iskrenosti: par v središču filma sta navdihnila režiserjeva starša in Horák se brez sentimentalnosti in melodramatičnosti loti premise, ki bi se zlahka sprevrgla v solzavko. /…/ Režiser se za mračno tematiko odkupi s komičnimi vložki ter se spretno izogne klišejem. Pravo naravo filma bi morda bolje kot ‘eksistencialna drama’ opisala oznaka ‘nežna tragikomedija’. Vsakdanje pripetljaje prežema neprisiljen humor, in celo ko začne dogajanje mejiti na farsično, se Horák upre skušnjavi, da bi zavoljo trenutka cenenega humorja porušil skrbno zgrajeno in dobro vzdrževano vzdušje.«
– Martin Kudláč, Cineuropa

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Detektiv Tabo in primer nosoroga Thabo and the Rhino Case

Mara Eibl-Eibesfeldt

sobota, 25. 05. 2024 / 16:30 / Dvorana

Afriška poletna detektivka. 

Robotove sanje Robot Dreams

Pablo Berger

sobota, 25. 05. 2024 / 17:00 / Mala dvorana

Animirani film, ki brez besed naslika barvito in toplo pripoved o pomenu prijateljstva in njegovi krhkosti. Film je hkrati tudi ljubezensko pismo New Yorku. Nominiranec za oskarja in prejemnik številnih najpomembnejših nagrad za najboljši animirani film leta.

Suhe trave Kuru Otlar Üstüne

Nuri Bilge Ceylan

sobota, 25. 05. 2024 / 19:00 / Dvorana

V filmu turškega mojstra Nurija Bilgeja Ceylana (Zimsko spanje) veličastna, prostrana narava postane kulisa za romaneskni potop v globine človeške duše. Nagrada za najboljšo igralko v Cannesu.