Danes je blagajna odprta od 10:00 do 19:00 (za danes zaprto).
Na sporedu od 16. do 20. maja 2012.

Najsrečnejše dekle na svetu Cea mai fericita fata din lume

Radu Jude / Romunija, Nizozemska, Japonska, Francija / 2009 / 100 min / romunščina

Tragikomična pripoved, novi mali biser prebujene romunske kinematografije, prek katere avtor z veliko humorja, a tudi trpkosti, spregovori o željah, hrepenenju in iluzijah, ki jih prinaša denar.

režija Radu Jude, scenarij Radu Jude, Augustina Stanciu, fotografija Marius Panduru, igrajo Vasile Muraru (Fratila), Andreea Bosneag (Delia Fratila), Violeta Haret Popa, Serban Pavlu, Andi Vasluianu, Diana Gheorghian, Alexandru Georgescu, distribucija v Sloveniji Demiurg

 

festivali, nagrade Berlin 2009 (nagrada C.I.C.A.E.), Sofija 2009 (nagrada FIPRESCI), Toronto 2009

IMDb

19-letna Delia prihaja iz revne družine. Udeleži se igre na srečo in kot srečna izbranka prejme drag avtomobil. Preden ji ga družba, tovarna osvežilnih napitkov, preda, pa mora posneti kratko reklamo. Tako se cela družina odpravi v Bukarešto. Med snemanjem, ki se zaradi nepredvidenih dogodkov močno zavleče, Delia s starši spregovori o usodi avtomobila: rada bi ga obdržala, starši pa bi ga raje prodali in tako nekaj zaslužili. Tisto, kar naj bi bil srečen dogodek, se zaradi vedno ostrejših besed med Delio in starši spremeni v skrajno in nadvse mučno dogajanje. Delia se zave, da bo morala temeljito premisliti o svojem razmerju z družino.

»Najsrečnejše dekle na svetu je film o kompromisih in lažeh; o filmskem jeziku, s katerim zavajamo; o sreči, žalosti in potrošništvu; o kapitalizmu; in o tem, kako poleti na Univerzitetnem trgu zahaja sonce.«
(Radu Jude)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Odprtje družinskega programa Slon 2022 Odprtje družinskega programa Slon 2022

različni avtorji

ponedeljek, 28. 11. 2022 / 17:00 / Dvorana

Odprtje festivala Animateka 2022 Odprtje festivala Animateka 2022

različni avtorji

ponedeljek, 28. 11. 2022 / 20:30 / Dvorana

Odprtje festivala obeležujemo s filmskim programom po izboru festivalske žirije.

Svetovni jagodni izbor I (2022) Svetovni jagodni izbor I (2022)

različni avtorji

torek, 29. 11. 2022 / 17:00 / Dvorana

Program najboljših kratkih animiranih filmov z vsega sveta, ki prinaša temeljit pregled trenutnega dogajanja in trendov na področju avtorske animacije, vključno s številnimi filmi, nagrajenimi na pomembnih mednarodnih festivalih.