Danes je blagajna odprta od 15:45 do 21:30 (odpre se čez 08:14).
Na sporedu od 16. do 20. maja 2012.

Najsrečnejše dekle na svetu Cea mai fericita fata din lume

Radu Jude / Romunija, Nizozemska, Japonska, Francija / 2009 / 100 min / romunščina

Tragikomična pripoved, novi mali biser prebujene romunske kinematografije, prek katere avtor z veliko humorja, a tudi trpkosti, spregovori o željah, hrepenenju in iluzijah, ki jih prinaša denar.

režija Radu Jude, scenarij Radu Jude, Augustina Stanciu, fotografija Marius Panduru, igrajo Vasile Muraru (Fratila), Andreea Bosneag (Delia Fratila), Violeta Haret Popa, Serban Pavlu, Andi Vasluianu, Diana Gheorghian, Alexandru Georgescu, distribucija v Sloveniji Demiurg

 

festivali, nagrade Berlin 2009 (nagrada C.I.C.A.E.), Sofija 2009 (nagrada FIPRESCI), Toronto 2009

IMDb

19-letna Delia prihaja iz revne družine. Udeleži se igre na srečo in kot srečna izbranka prejme drag avtomobil. Preden ji ga družba, tovarna osvežilnih napitkov, preda, pa mora posneti kratko reklamo. Tako se cela družina odpravi v Bukarešto. Med snemanjem, ki se zaradi nepredvidenih dogodkov močno zavleče, Delia s starši spregovori o usodi avtomobila: rada bi ga obdržala, starši pa bi ga raje prodali in tako nekaj zaslužili. Tisto, kar naj bi bil srečen dogodek, se zaradi vedno ostrejših besed med Delio in starši spremeni v skrajno in nadvse mučno dogajanje. Delia se zave, da bo morala temeljito premisliti o svojem razmerju z družino.

»Najsrečnejše dekle na svetu je film o kompromisih in lažeh; o filmskem jeziku, s katerim zavajamo; o sreči, žalosti in potrošništvu; o kapitalizmu; in o tem, kako poleti na Univerzitetnem trgu zahaja sonce.«
(Radu Jude)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Dancing Queen Dancing Queen

Aurora Gossé

nedelja, 14. 07. 2024 / 16:45 / Dvorana

Mina se noro zaljubi v slavnega plesalca in začne plesati. Ganljiv družinski plesni film o sledenju lastnim sanjam, o izvirnosti namesto popolnosti.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

nedelja, 14. 07. 2024 / 17:45 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Železni krempelj The Iron Claw

Sean Durkin

nedelja, 14. 07. 2024 / 19:00 / Dvorana

Tragična resnična zgodba o bratih Von Erich, ki so se v zgodnjih osemdesetih letih pod vodstvom gospodovalnega očeta zapisali med legende profesionalne rokoborbe.