Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:30 (za danes zaprto).

Moja najljubša vojna My Favorite War

Ilze Burkovska – Jacobsen / Norveška, Latvija / 2020 / 82 min / ruščina, latvijščina, angleščina

Film je nastal po režiserkinih spominih na odraščanje v sovjetski Latviji sredi hladne vojne.

Režija in scenarij: Ilze Burkovska – Jacobsen, Umetniški direktor: Svein Nyhus, Animacija: Krišjānis Ābols, Neil Hammer, Arnis Zemītis, Kerija Arne, Toms Burāns, Montaža: Julie Vinten, Reinis Rinka, Glasba: Kārlis Auzāns, Oblikovanje zvoka: Ernests Ansons, Glasovi: Mare Eihe, Madara Bore, Regīna Razuma, Kaspars Znotiņš, Anete Vanaga, Producenta: Trond Jacobsen, Guntis Trekteris, Produkcija: Bivrost Film, Ego Media, Distribucija: Ego Media

festivali, nagrade Nagrada contrechamp za najboljši celovečerni film in nagrada žirije spletnega medija SensCritique, MFAF Annecy 2021; posebno priznanje, MFAF Bucheon (Koreja); velika nagrada za celovečerni film, MFA New Chitose; najboljša režija animiranega filma, najboljši animirani film, latvijske nacionalne filmske nagrade; animatorka leta, MFA Palm Springs 2020

IMDb

Ko Ilze v svojem peskovniku najde kosti nemškega vojaka, se začne spraševati, kaj vse se skriva za propagando in oblastniškimi lažmi, ki jo obdajajo, ter se poda na pot iskanja. To je zgodba o odraščanju, o osebnem begu pred mogočnim programom pranja možganov, ki ga izvaja avtoritarni režim. Protivojni film, ki poudarja pomen svobode posameznika kot temeljne pravice v demokratični družbi.

Animirani dokumentarec je poseben način pripovedovanja. To je umetniška odločitev. V mojem primeru je bilo jasno, da ni na voljo arhivskega gradiva, kjer bi bila dokumentirana razpoloženja iz sovjetskih časov, ki sem jih hotela prikazati. Lahko bi posnela igrani film, a bi potem morala dodati kaj, kar se ni zgodilo, da bi bila zgodba bolj napeta oziroma dramatična ali polnejša. Zdaj je taka, kot sem jo občutila. Popisuje dejstva mojega življenja, tudi teme izpitnega eseja in šolsko kuharico, ki je zaslovela s tatvinami. Vključno z natančno vizualizacijo podrobnosti. Če se malo pošalim: risanje rekvizitov, kostumov ali lokacij je cenejše od njihove poznejše izdelave.
– Ilze Burkovska – Jacobsen

Film govori o iskanju lastne resnice in identitete pod fasado državne propagande; o tem, kako postajaš bolj moder, se naučiš samostojno razmišljati. Kot otrok sem zelo zgodaj začutila, da imamo doma eno resnico o stvarnosti, zunaj, v družbi, pa nekaj povsem drugega, neko drugačno, uradno stvarnost. Film torej govori o tem, kako postati enovita oseba brez dvojne identitete in brez laganja samemu sebi.
– Ilze Burkovska – Jacobsen

Ti osebni spomini, ki so del širše zgodbe, so se nas dotaknili. Avtorica v njih nazorno upodobi, kako se je počutila deklica, ki je odraščala in zorela v majhnem latvijskem mestu pod sovjetsko okupacijo. Moja najljubša vojna uči o globalni vrednoti svobode in dokazuje, da je lahko zelo osebna zgodba univerzalno zanimiva.  
– žirija festivala v Annecyju, 2020

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Memoria Memoria

Apichatpong Weerasethakul

torek, 05. 07. 2022 / 18:00 / Dvorana

Tajski poet Apichatpong Weerasethakul nas v svojem prvem filmu, posnetem zunaj domovine, skupaj s Tildo Swinton in Jeanne Balibar popelje na skrivnostno notranje popotovanje, ki ga sproži veliki pok. Obvezen ogled na velikem platnu! Nagrada žirije v Cannesu.

Vse povsod naenkrat Everything Everywhere All at Once

Dan Kwan, Daniel Scheinert

torek, 05. 07. 2022 / 21:30 / Kinodvorišče

Vse povsod naenkrat je odštekana filmska pustolovščina, ki združuje elemente znanstvene fantastike, komedije in borilnih veščin, a tudi ganljive družinske drame.

Snežni leopard La panthère des neiges

Marie Amiguet, Vincent Munier

sreda, 06. 07. 2022 / 13:00 / Dvorana

Snežni leopard je veliko več kot vizualno čudovit film o eni najredkejših in najbolj izmuzljivih velikih mačk; opazovalni dokumentarec, v katerem je pot pomembnejša od cilja, z nami velikodušno deli užitek odkrivanja. Glasba: Warren Ellis in Nick Cave. Cezar za najboljši dokumentarni film.