Danes je blagajna odprta od 14:00 do 21:00 (odprto še 03:56, tel: 01 239 22 17).

Mehko blato Es esmu šeit

Renārs Vimba / Latvija / 2016 / 105 min / latvijščina

Celovečerni prvenec obetavnega latvijskega režiserja gledalcem razkriva nezavidljivo usodo otrok, ki so jih starši v želji po boljšem življenju pustili v gospodarsko propadajoči domovini, hkrati pa izpostavlja moč in odločenost odraščajočega dekleta, da uresniči svoje sanje.

režija Renārs Vimba , scenarij Renārs Vimba, fotografija Arnar Thoriss, montaža Georgios Mavropsaridi, igrajo Elīna Vaska (Raja/Raya), Andžejs Jānis Lilientāls (Robis), Edgars Samītis (učitelj), Zane Jančevska (socialna delavka), Ruta Birgere (babica/grandmother), Oskars Vīksne (Jurka)

festivali, nagrade Berlinale 2016 – Generacija 14plus (kristalni medved za najboljši film), Karlovi Vari 2016, Sarajevo 2016, Seattle 2017

Sedemnajstletna Raja in njen mlajši brat Robis se na odmaknjenem podeželju počutita prepuščena sama sebi. Oče je umrl, mama je odšla v Veliko Britanijo in je nič kaj pretirano ne zanima, kako je z njenima otrokoma, babica, pri kateri živita, pa grozi, da bo prodala svojo hišo. Njena nepričakovana smrt za otroka pomeni novo breme. Če bi kdo izvedel, bi ju ločili in uporniškega Robisa poslali v rejniško družino. Zatorej babico skrivaj pokopljeta in odgovorno prevzameta skrb za gospodinjstvo, pri tem pa pred socialno delavko in okolico skrbno prikrivata svojo samostojnost.

»Pomislil sem, kako to, da smo v Latviji posneli toliko filmov o tistih, ki odhajajo, in kako tam shajajo. Ugotovil sem, kako nepošteno je, da nimamo filma, ki bi pokazal drugo stran medalje – kaj se dogaja s tistimi, ki ostajajo. To je bilo izhodišče.« (Renārs Vimba)

Renārs Vimba
Rojen leta 1975 v Rigi, Latvija. Filmsko režijo in fotografijo je študiral na latvijski Akademiji za kulturo v Rigi in na Baltiški filmski in medijski šoli v Talinu, Estonija. Njegovi študentski in kratki filmi, še posebej dokumentarci, prepričajo z živostjo svojih likov in so bili nagrajeni na številnih mednarodnih festivalih. Mehko blato je njegov celovečerni igrani prvenec.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Bojevnica Kona fer í stríð

Benedikt Erlingsson

sreda, 23. 01. 2019 / 17:00 / Dvorana

Islandski režiser se po ekscentričnem prvencu Zgodbe o konjih in ljudeh vrača z Bojevnico, polno akcije, humorja in glasbe, ki jo sam opisuje kot »feel-good film o podnebnih spremembah«. Zmagovalec zadnjega LIFFa.

Maria Callas Maria by Callas

Tom Volf

sreda, 23. 01. 2019 / 17:45 / Mala dvorana

Zgodba o izjemni življenjski poti ene največjih opernih div dvajsetega stoletja, povedana izključno z njenimi besedami.

Starec in pištola The Old Man & the Gun

David Lowery

sreda, 23. 01. 2019 / 19:00 / Dvorana

Robert Redford si za svojo zadnjo vlogo nadene suknjič šarmantnega bančnega roparja Forresta Tuckerja. Starec in pištola je »bolj ali manj resnična zgodba« o človeku, odločenem živeti po lastnih pravilih … in se pri tem zabavati.