Danes je blagajna odprta od 17:30 do 21:00 (odpre se čez 03:21).

Marcedes Marcedes

Hady Zaccak / 2011 / 68 min

Če je kdo mislil, da je mercedes nemška avtomobilska ikona, potem naj premisli še enkrat. Libanonci so znamenito znamko posvojili že konec petdesetih let 20. stoletja in iz nje ustvarili nacionalni fetiš. Pri vsem je najbolj presunljivo dejstvo, kako je bil mercedes (predvsem znameniti model Ponton) avtomobil vseh socialnih in političnih skupin, tako delavskega razreda kot oblasti. Hady Zaccak se je lotil nacionalnega fenomena ter s pomočjo osrednjega »junaka« ustvaril alternativno zgodovino Libanona druge polovice 20. stoletja; v njej igrajo Ponton in poznejši modeli osrednjo vlogo, jekleni konjički dobijo vlogo »družine«, ki je po koncu druge svetovne vojne iz Nemčije emigrirala v Libanon, se asimilirala z Bližnjevzhodno kulturo, preživela državljansko vojno, družno oponirala napadom Izraela ter – v istem času, ko sta se Nemčiji združili! – končno zaživela v sorazmernem miru.

Hady Zaccak – filmografija
Beirut Points of View” (2000); Lebanon Through Cinema (2003); Refugees for Life (2006); The War of Peace (2007); Sunni Echoes from Lebanon (2008); A History Lesson (2009); Taxi Beirut (2011)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Zadnjič

Motoristi The Bikeriders

Jeff Nichols

četrtek, 25. 07. 2024 / 18:30 / Dvorana

Film Jeffa Nicholsa (Zaklonišče, Mud, Loving), navdihnjen s fotografsko študijo chicaških motoristov Dannyja Lyona iz leta 1968, je portret testosteronske, mačistične, z bencinom zapacane in v usnje odete subkulture ameriškega Srednjega zahoda, hkrati pa univerzalna zgodba o iskanju identitete in pripadnosti.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

četrtek, 25. 07. 2024 / 19:45 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Caravaggieva senca L’ombra di Caravaggio

Michele Placido

četrtek, 25. 07. 2024 / 21:00 / Dvorana

Uporniški in nemiren, pobožen in razuzdan, neodvisen in transgresiven: Caravaggio, kakršnega razkrije Michele Placido, je prekleti umetnik izjemnega talenta; rock zvezda daleč pred svojim časom; upornik brez razloga, ki se mora soočiti s posledicami lahkomiselnega življenja.