Danes je blagajna odprta od 12:00 do 20:00 (za danes zaprto).

Maad, moje sonce My Sunny Maad

Michaela Pavlátová / Češka, Slovaška, Francija / 2021 / 81 min / dari, češčina

Ko se Herra, ki je Čehinja, zaljubi v Nazirja, ki je Afganistanec, nima prav nobene predstave o tem, kakšno življenje jo čaka v posttalibskem Afganistanu in v kakšno družino prihaja.

Režiserka in umetniška direktorica: Michaela Pavlátová, Scenarij: Ivan Arsenjev, Yaël Levy (po navdihu romana Frišta Petre Procházkove / Inspired from Petra Procházková’s novel Freshta), Umetniški direktor: Rafal Wojtunik, Montaža: Evzenie Brabcová, Glasba: Evgueni Galperine, Sacha Galperine, Oblikovanje zvoka: Régis Diebold, Glasovi: Zuzana Stivínová, Martha Issová, Hynek Čermák, Ivan Trojan, Producenti: Petr Oukropec, Ron Dyens, Peter Badač, Produkcija: Negativ Film Productions, Sacrebleu Productions, BFILM, Distribucija: Totem Films

festivali, nagrade Velika nagrada žirije, MFAF Annecy 2021; nagrada žirije za celovečerni film, MFAF Bucheon 2021; najboljši celovečerni film, MFF Guadalajara 2021; program najnovejših celovečernih filmov, Fantoche 2021; glavni program, MFF Karlovi Vari 2021

IMDb

Dedek feminist, posvojeni deček, ki jo osupne s svojo inteligentnostjo, in Freshta, ki bi storila vse, da bi ubežala nasilnemu možu. Herra kot vse druge ženske v družini nosi burko in se, kadar pridejo gostje, skrije v omaro. Kmalu najde službo pri Američanki Heidi, ki pa težko razume način življenja afganistanskih žensk in še manj, da kdo ne bi hotel, da ga Zahodnjaki rešijo.

Film je nastal po sijajnem in globoko humanem romanu Frišta, v katerem je avtorici Petri Procházkovi uspelo po zaslugi osebne izkušnje izjemno sočutno popisati prizadevanja afganistanskih žensk za emancipacijo v posttalibskem obdobju.

Medij animacije je bil za ta projekt zame naravna izbira. Razvijam vizualno podobo in slog animacije, ki približata like in njihovo okolje gledalcu ter mu pomagata sprejeti like za svoje, živeti z njimi. Z animacijo je mogoče upodobiti globoka čustva in trpki humor te zgodbe. Z animacijo je zgodba obenem tudi jasnejša in preprostejša. Poleg tega stilizirane podobe, možnost strnitve ter izločitev nepomembnega zgostijo film in poudarijo najpomembnejše prizore.
– Michaela Pavlátová

Zgodbo odlikujeta predvsem nežen humor in natančno opazovanje vsakdanjih podrobnosti družinskega življenja. Maad, moje sonce je univerzalna zgodba o možeh in ženah, ljubimcih in prijateljih, ki v vrtincu nepričakovanega dogajanja zgolj iščejo srečo in razumevanje. To je zgodba o dojemanju človekovega verovanja v državi, pahnjeni v vojno, skozi oči glavne junakinje, Čehinje Herre.
– Michaela Pavlátová

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Novo na sporedu

Drive My Car Doraibu mai ka

Ryusuke Hamaguchi

sreda, 08. 12. 2021 / 20:00 / Dvorana

Manj kot pol leta po tistem, ko je njegov film O naključju in domišljiji osvojil berlinskega srebrnega medveda, je Ryusuke Hamaguchi za priredbo kratke zgodbe Harukija Murakamija prejel nagrado za najboljši scenarij v Cannesu.

Krt El Agente Topo

Maite Alberdi

četrtek, 09. 12. 2021 / 20:00 / Mala dvorana

Nenavadna mešanica dokumentarca in detektivke, polna humorja, topline in slikovitih likov, nam pokaže, da nikoli ni prepozno za nove izzive in nova prijateljstva. Film je navdušil festivalska občinstva ter prejel nominacijo za oskarja za najboljši dokumentarec.

Jezdeci pravice Retfærdighedens ryttere

Anders Thomas Jensen

četrtek, 09. 12. 2021 / 20:30 / Dvorana

Mads Mikkelsen blesti kot angel maščevanja v najnovejši črni komediji danskega režiserja Andersa Thomasa Jensena (Možje in kokoši). Zgodba o usodi, naključjih in smislu življenja je odprla filmski festival v Rotterdamu.