Danes je blagajna odprta od 16:30 do 20:30 (odprto še 02:38, tel: 01 239 22 17).

Maad, moje sonce My Sunny Maad

Michaela Pavlátová / Češka, Slovaška, Francija / 2021 / 81 min / dari, češčina

Ko se Herra, ki je Čehinja, zaljubi v Nazirja, ki je Afganistanec, nima prav nobene predstave o tem, kakšno življenje jo čaka v posttalibskem Afganistanu in v kakšno družino prihaja.

Režiserka in umetniška direktorica: Michaela Pavlátová, Scenarij: Ivan Arsenjev, Yaël Levy (po navdihu romana Frišta Petre Procházkove / Inspired from Petra Procházková’s novel Freshta), Umetniški direktor: Rafal Wojtunik, Montaža: Evzenie Brabcová, Glasba: Evgueni Galperine, Sacha Galperine, Oblikovanje zvoka: Régis Diebold, Glasovi: Zuzana Stivínová, Martha Issová, Hynek Čermák, Ivan Trojan, Producenti: Petr Oukropec, Ron Dyens, Peter Badač, Produkcija: Negativ Film Productions, Sacrebleu Productions, BFILM, Distribucija: Totem Films

festivali, nagrade Velika nagrada žirije, MFAF Annecy 2021; nagrada žirije za celovečerni film, MFAF Bucheon 2021; najboljši celovečerni film, MFF Guadalajara 2021; program najnovejših celovečernih filmov, Fantoche 2021; glavni program, MFF Karlovi Vari 2021

IMDb

Dedek feminist, posvojeni deček, ki jo osupne s svojo inteligentnostjo, in Freshta, ki bi storila vse, da bi ubežala nasilnemu možu. Herra kot vse druge ženske v družini nosi burko in se, kadar pridejo gostje, skrije v omaro. Kmalu najde službo pri Američanki Heidi, ki pa težko razume način življenja afganistanskih žensk in še manj, da kdo ne bi hotel, da ga Zahodnjaki rešijo.

Film je nastal po sijajnem in globoko humanem romanu Frišta, v katerem je avtorici Petri Procházkovi uspelo po zaslugi osebne izkušnje izjemno sočutno popisati prizadevanja afganistanskih žensk za emancipacijo v posttalibskem obdobju.

Medij animacije je bil za ta projekt zame naravna izbira. Razvijam vizualno podobo in slog animacije, ki približata like in njihovo okolje gledalcu ter mu pomagata sprejeti like za svoje, živeti z njimi. Z animacijo je mogoče upodobiti globoka čustva in trpki humor te zgodbe. Z animacijo je zgodba obenem tudi jasnejša in preprostejša. Poleg tega stilizirane podobe, možnost strnitve ter izločitev nepomembnega zgostijo film in poudarijo najpomembnejše prizore.
– Michaela Pavlátová

Zgodbo odlikujeta predvsem nežen humor in natančno opazovanje vsakdanjih podrobnosti družinskega življenja. Maad, moje sonce je univerzalna zgodba o možeh in ženah, ljubimcih in prijateljih, ki v vrtincu nepričakovanega dogajanja zgolj iščejo srečo in razumevanje. To je zgodba o dojemanju človekovega verovanja v državi, pahnjeni v vojno, skozi oči glavne junakinje, Čehinje Herre.
– Michaela Pavlátová

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Zadnjič

Tri minute – podaljšano Three Minutes – A Lengthening

Bianca Stigter

četrtek, 08. 12. 2022 / 18:30 / Mala dvorana

Bianca Stigter kot nekakšna arheologinja podrobno preučuje vsako sličico triminutnega domačega filma, posnetega leta 1938 v majhnem judovskem mestu na Poljskem, da bi v življenje priklicala skupnost, ki je izginila med drugo svetovno vojno. Esej o zgodovini, spominu in filmu spremlja pripoved Helene Bonham Carter.

Premiera

Obe strani rezila Avec amour et acharnement

Claire Denis

četrtek, 08. 12. 2022 / 20:30 / Dvorana

Claire Denis po filmu Žarek v srcu ponovno združi moči z Juliette Binoche v zgodbi o ženski srednjih let, ki se nepričakovano znajde v vrtincu nebrzdanih strasti. Srebrni medved za najboljšo režijo na Berlinalu.

Trikotnik žalosti Triangle of Sadness

Ruben Östlund

petek, 09. 12. 2022 / 15:30 / Dvorana

Švedski satirik Ruben Östlund (Višja sila, Kvadrat) svoje strupene bodice tokrat uperi v svet visoke mode in ekonomsko privilegiranih ter ustvari divje zabavno farso, v kateri se razredna hierarhija obrne na glavo in razkrije tržna vrednost lepote. Zlata palma na zadnjem festivalu v Cannesu.