Danes je blagajna odprta od 15:30 do 19:30 (za danes zaprto).

Ljubezen, tatvina in drugi zapleti Al-hob wa al-sariqa wa mashakel ukhra

Muayad Alayan / Palestina / 2015 / 93 min

Muayad in Rami Alayan razmere v Palestini prikažeta presenetljivo komično in v svojem slogu celo počastita francoski novi val.

režija Muayad Alayan, scenarij Muayad Alayan, Rami Musa Alayan, fotografija Muayad Alayan, glasba Nathan Daems, montaža Sameer Qumsiyeh, igrajo Sami Metwasi (Mousa), Maya Abu Alhayyat (Manal), Riyad Sliman (Avi), Ramzi Maqdisi (Kamal), Kamel Elbasha (Abu Mustafa), Hussein Nakhleh (Abu Mousa), Valantina Abu Oqsa (slepa ženska), Mustafa Abu Hanood (uradnik), Nicola Zreineh (Ibrahim), Mohammad Othman (Michael), Tariq Alayan (naseljenec), Osama Awad (reporter), produkcija Muayad Alayan, Rami Musa Alayan

 

festivali, nagrade Berlin 2015, Seattle 2015, Tajpej 2015

IMDb

Mousa je povprečen postopač v palestinskem begunskem taborišču in mu ni mar za očetovo težko prigarano pravico do dela v izraelskem delu Jeruzalema. Sam se raje preživlja s krajo in nadaljnjo preprodajo izraelskih avtomobilov. Mousa je preprosto prepričan, da je njegova prihodnost stran od nasilja in vseh omejitev, ki zaznamujejo življenje v razdeljenem mestu. Nekega dne pa ga po kraji passata palestinski vojaki ustavijo in pregledajo, pri čemer v njegovem avtu odkrijejo nadvse presenetljivo blago. Zaradi tega odkritja se do sedaj apolitični Mousa znajde med dvema ognjema različnih strani in interesov …

Muayad in Rami Alayan razmere v Palestini prikažeta presenetljivo komično in v svojem slogu celo počastita francoski novi val. 

»Hotela sva ustvariti nekaj nerodnega. Ne nujno komičnega. Hotela sva nekaj bizarnega, kar bi učinkovalo sanjsko, pravljično. Ko so stvari tako nerodne in ko se ti toliko dogaja, se lahko smeješ in jokaš obenem. /…/ Včasih je tragedija življenja v Palestini tako velika, da se ji moraš preprosto smejati. Na takšni stopnji absurda je v ozadju vedno komedija. Od tod sva dobila zamisel.« (Muayad & Rami Alayan)

Muayad Alayan
Palestinec, rojen leta 1985 v Kuvajtu. Študiral je v San Franciscu, potem pa se je vrnil v Betlehem, da bi tam snemal resnične filme o vsakdanu mladih Palestincev. Njegov prvi kratki film Lesh sabreen? je bil premierno predstavljen na filmskem festivalu v Clermont-Ferrandu, zatem pa so ga predvajali na več kot šestdesetih mednarodnih festivalih. Film Ljubezen, tatvina in drugi zapleti je njegov celovečerni prvenec.

filmografija
2009 Lesh sabreen? (kratki)
2010 Mute (kratki)
2012 Al-hijara al-muqadasa (Sacred Stones) (dokumentarni)
2015 Al-hob wa al-sariqa wa mashakel ukhra (Ljubezen, tatvina in drugi zapleti)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Tiho dekle An Cailín Ciúin

Colm Bairéad

torek, 30. 05. 2023 / 18:15 / Dvorana

Tiho presunljiva, rahločutna pripoved o odraščanju, ki skozi oči mlade protagonistke raziskuje vprašanja družine, osamljenosti in žalovanja. Film, posnet v redko slišanem irskem jeziku, je navdušil tako gledalce kot kritike ter prejel številna priznanja, vključno z veliko nagrado v sekciji Generacija Kplus v Berlinu in nominacijo za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec.

Zadnjič

Vsa ta lepota in prelivanje krvi All the Beauty and the Bloodshed

Laura Poitras

torek, 30. 05. 2023 / 19:00 / Mala dvorana

Globoko osebni in hkrati izrazito politični dokumentarec Laure Poitras (Citizenfour) raziskuje neločljivo povezanost med aktivizmom ter življenjem in umetniškim delom Nan Goldin, ene najvidnejših svetovnih fotografinj. Zlati lev za najboljši film na lanskem festivalu v Benetkah.

Dvanajstega ponoči La nuit du 12

Dominik Moll

torek, 30. 05. 2023 / 20:30 / Dvorana

Dvanajstega ponoči je svojevrsten detektivski triler, v katerem se zrcalijo razklana sodobna družba ter skrhani odnosi med moškimi in ženskami. Film je slavil na letošnji podelitvi cezarjev, kjer je osvojil kar šest kipcev, tudi za najboljši celovečerec.