Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:00 (odpre se čez 02:37).

Linda hoče piščanca! Linda veut du poulet !

Sébastien Laudenbach, Chiara Malta / Francija, Italija / 2023 / 76 min / francoščina

Paulette po krivici kaznuje hčerko Lindo. Da bi se ji odkupila, bi naredila prav vse – tudi piščanca s papriko, čeprav ne zna kuhati. Linda na vsak način hoče piščanca, kot ga je nekoč pripravil njen oče … Trgovine so zaradi stavke zaprte, a Paulette in Linde to nikakor ne ustavi. Pot po sledi piščanca, na katero povlečeta še »Lindino druščino«, nazadnje pa kar vso sosesko, ju vodi od kokošnjaka do tovornjaka z lubenicami, od zagnanega policista do alergičnega voznika tovornjaka, od babice do poplave. Linda pa se ne zaveda, da je piščanec, ki ga je takrat tako dobro pripravil njen oče, ključ do izgubljenega spomina … Mimogrede – zna kdo zaklati piščanca?

režija Sébastien Laudenbach, Chiara Malta, scenarij Sébastien Laudenbach, Chiara Malta, avtor glasbe Clément Ducol, montaža Catherine Aladenise      , zvok Erwan Kerzanet, montaža zvoka Yan Volsy, Carolina Santana, producenti Marc Irmer, Emmanuel-Alain Raynal, Pierre Baussaron, koproducent Flaminio Zadra, produkcija Dolce Vita Films, Miyu Productions, Palosanto Films, koprodukcija France 3 Cinéma , distribucija Charades

IMDb

To je film, ki ne zdrži pri miru. Kot nemiren otrok; tisti nepokoren, glasen otrok, ki ga pošljejo v kot, ker moti razred. A to so pogosto najobčutljivejši otroci, ki jih je treba zaščititi. Vzela sva si svobodo, da jih prikaževa različno, in sicer glede na kader in plan. Kadar so liki daleč, jih lahko upodobimo zelo poenostavljeno, kadar so blizu, pa so veliko bolj realistični. Izrisani so s črno linijo in vsakega prepoznamo po barvi: Lindo po rumeni, Paulette po oranžni […]. Takšno vizualno označevanje je preprosto in zabavno, zdi pa se nama tudi, da je to dober način obravnave različnosti in upodabljanja tiste drugačnosti, ki ni povezana z etničnim poreklom, temveč z osebnostjo in liki kot posamezniki.
In kadar like gledamo od daleč, so včasih zgolj preproste barvne packe, kot kakšne nalepke. Otroci pa obožujejo nalepke!

Linda hoče piščanca! je slavospev svobodi, revoluciji, neredu, celo anarhiji. Ta energičnost se širi kot naftni madež, ki se oprime vsega, na kar naleti: pravil, zdrave pameti, establišmenta. Film, ki nas odpelje nazaj v otroštvo, tako kot liki z napredovanjem zgodbe nazadujejo od odgovornih odraslih v boječe, lažnive, goljufive posameznike, ki razkrivajo svoje šibke točke brez strahu pred posmehom.
To je odštekan film z zbadljivim smislom za absurd in satiro. Film, ki po več obvodih prehaja od resnobnosti do čudenja, a vselej s humorno noto, občasno začinjeno z melanholijo, ki se dotakne otroka, skritega globoko v vseh nas.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Prvič v kino / Razprodano

Lini in Lazi The Smeds and the Smoos

Samantha Cutler, Daniel Snaddon

sobota, 09. 12. 2023 / 10:00 / Dvorana

Novi animirani film po knjižni predlogi Julie Donaldson in Axela Schefflerja iz studia Magic Light Pictures, ki nam je v preteklih letih postregel s filmskimi adaptacijami njunih knjižnih uspešnic: Zverjasec, Zverjašček, Bi se gnetli na tej metli, Zog, Polž na potepu na kitovem repu in drugimi.

Medvedkov božični čudež Teddybjørnens jul

Andrea Eckerbom

sobota, 09. 12. 2023 / 11:45 / Dvorana

Božična zgodba o novem prijateljstvu med čarobnim plišastim medvedkom in deklico Manco.

Dodatna projekcija

Pretekla življenja Past Lives

Celine Song

sobota, 09. 12. 2023 / 14:15 / Dvorana

Film, ki ga je navdihnilo režiserkino resnično življenje, svojo pripoved lahkotno, nežno in prefinjeno spleta do nepričakovano silovitega čustvenega vrhunca. Veliko odkritje Sundancea in Berlinala ter eden najboljših filmov leta po mnenju številnih kritikov!