Danes je blagajna odprta od 14:20 do 20:20 (za danes zaprto).

Letoviščarji Účastníci zájezdu

Jiří Vejdělek / Češka / 2006 / 113 min / češčina

režija Jiří Vejdělek, scenarij Michal Viewegh, Jiří Vejdělek, literarna predloga Michal Viewegh, fotografija Jakub Šimůnek, montaža Jan Daňhel, glasba Oskar Petr, produkcija In Film Praha, Infinity Prague, TV Nova, producenti Rudolf Biermann, Tomáš Hoffman, Petr Chajda, igrajo Anna Polívková, Eva Holubová, Bohumil Klepl, Jana Štěpánková, Květa Fialová, Ondrej Koval, Adrian Jastraban, Jaromír Nosek, Jitka Kocurová, Martin Sitta, Eva Leinweberová, Šárka Opršálková, Kristýna Leichtová, Martin Pechlát, Miroslav Krobot, Pavel Liška, žanr komedija

IMDb

zgodba
Skupina čeških turistov se z avtobusom odpravi na zaslužen dopust na jadransko obalo. Med zamudnim popotovanjem je dovolj časa, da se značaji letoviščarjev postopoma razkrijejo v pravi luči. Skozi trenja in napete situacije osebe o sebi razkrivajo vse tisto, kar bi moralo ostati skrito. S prevoženimi kilometri naraščajo tako komični kot absurdni momenti, in čeprav je zaželeni cilj vse bliže, se upanje, da bodo stvari krenile na bolje, neskončno oddaljuje.

Nova prijateljstva, presenetljiva srečanja, poletne romance in strastne počitniške avanture se odvijejo v zgodbi, polni humorja in krotke vieweghovske ironije. Na morju je pač peklensko vroče! Film je brezčasna komedija o tem, da lahko zoprn dopust doživite kjerkoli in kadarkoli, in obenem malce hudomušna zgodba, polna upanja, v kateri se lahko tudi najbolj črne napovedi obrnejo na bolje.

iz prve roke
»Všeč so mi filmi, ki so duhoviti in posedujejo ironijo, energijo in seksapil. Ko so mi producenti filma predlagali, naj na platno prenesem roman Michala Viewegha Letoviščarji, mi tako ni bilo treba kaj dosti razmišljati. Poleg tega me je razveselilo, da sem lahko sodeloval pri scenariju. In tretjič – večina filma se odvija na morju, in povejte mi, kolikokrat se vam ponudi priložnost preživeti mesec dni na plaži s celo vrsto odličnih igralcev, pri tem pa vas za to še nekdo plača? /…/

Seveda berem knjige Michala Viewegha, kdo pa jih ne …«
Jiří Vejdělek, režiser

portret režiserja
Jiří Vejdělek se je s filmom prvič podal v sfero celovečerne igrane produkcije. Diplomant filmske režije na znameniti praški akademiji FAMU spada med najizrazitejše osebnosti mlajše generacije čeških režiserjev. Njegovi filmi so prejeli številne nagrade na pomembnih festivalih študentskega filma. Kot glavni režiser se je podpisal pod uspešno televizijsko nanizanko Redakce.

portret avtorja literarne predloge
Michal Viewegh spada med najbolj uspešne, priljubljene in brane sodobne češke pisatelje (med njegovimi deli so romani Letoviščarji, Igra na izločanje, Čudoviti pasji časi, Roman za ženske, Primer nezveste Klare in drugi). Po literarni predlogi njegovih knjižnih uspešnic so bili posneti – pri domačem občinstvu – neverjetno priljubljeni filmi, kot so najbolj gledan češki film leta 1997 Báječná léta pod psa (režija Petr Nikolaev, 1997), Výchova dívek v Čechách (režija Petr Koliha, 1997) in Román pro ženy (režija Filip Renč, 2005).

Letoviščarji spadajo med najbolj priljubljene knjige Michala Viewegha.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Daaaaaalí! Daaaaaalí!

Quentin Dupieux

torek, 23. 04. 2024 / 15:30 / Dvorana

Francoski mojster absurda Quentin Dupieux (Mandibule) se poklanja svojemu idolu v igrivi in nepredvidljivi »ne-biografiji«, ki pokaže, da je bila Dalíjeva največja umetnina njegova osebnost.

Radikal Radical

Christopher Zalla

torek, 23. 04. 2024 / 17:20 / Dvorana

»Na svetu je toliko ljudi, ki nikoli ne dobijo priložnosti. To je zgodba o tem, kaj se zgodi, ko jo dobijo.« Film, posnet po resnični zgodbi o nekonvencionalnem mehiškem učitelju, je prejel nagrado občinstva na festivalu Sundance.

Duhovnica Duhovnica

Maja Prettner

torek, 23. 04. 2024 / 19:00 / Mala dvorana

Film spremlja svobodomiselno evangeličansko duhovnico Jano, ki se sooča z življenjsko dilemo, ali naj zapusti duhovniški poklic.