Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:00 (odpre se čez 06:40).

Lepa dežela Biùtiful cauntri

Esmeralda Calabria in Andrea D'Ambrosio / Italija / 2008 / 79 min

Gomorra v dokumentarni različici. V Kampaniji, južnoitalijanski regiji, se predmestja Neaplja dušijo v smeteh, nelegalnih odlagališčih strupenih odpadkov, ki jih lokalna mafija, zloglasna camorra, s »finančno kompenzacijo« odlaga za velike kemične tovarne oziroma za vsakogar, ki mu legalno uničevanje odpadkov pomeni prevelik strošek. Campania, nekoč eden najrodovitnejših predelov Italije, je danes strupeno območje, kjer živina in drobnica zaradi velikih količin dioksina umirata po tekočem traku, kjer raste strupena zelenjava in od koder se ljudje množično izseljujejo. Lokalna oblast je očitno tesno povezana s podzemljem, borci za ureditev razmer (zakon, ki bi neupoštevanje ekoloških standardov obravnaval kot kriminalno dejanje, na potrditev čaka že več kot desetletje) neuspešno opozarjajo t. i. ekološko mafijo, »camorro v belih rokavicah«, ki je Neapelj in okoliške okraje Avellino in Caserto spremenila v »italijanski Černobil«.

»Je v tretjem tisočletju mogoče tako živeti? Problem odlaganja smeti zajema velike in kompleksne mehanizme, ki vključujejo javno zdravstvo, politiko in gospodarstvo. Gre za problem, ki je v Kampaniji, eni najlepših in najslavnejših italijanskih regij, izbruhnil kot grozljiv vulkan. Problem tli pod površjem; apokaliptičen masaker, ki preži na človeštvo.«
(Esmeralda Calabria, Andrea D’ambrosio, Peppe Ruggiero)

Esmeralda Calabria – filmografija
Biùtiful cauntri (2008)
Andrea D’Ambrosio – filmografija
Gli Anni nel cassetto (1999); Nel paese dei temporali e delle primule (2000); Checosamanca (2006); Biùtiful cauntri (2008)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Divja Slovenija Divja Slovenija

Matej Vranič

torek, 26. 10. 2021 / 10:00 / Dvorana

Novi film Mateja Vraniča (Ptice jezer) je čudovit dokumentarni prelet skozi bogastvo naravnega okolja v Sloveniji. Filmu dajejo poseben pečat izjemno redko videni prizori v naravi.

Potepanje papirnatega zmaja Potepanje papirnatega zmaja

razno

torek, 26. 10. 2021 / 10:30 / Mala dvorana

Sporočilno in likovno raznolik program kratkih animiranih filmov s festivala animiranega filma Animateka.

Nelly Rapp: agentka za pošasti Nelly Rapp – Monsteragent

Amanda Adolfsson

torek, 26. 10. 2021 / 12:15 / Dvorana

Družinski filmski potep k duhovom, vampirjem in volkodlakom.