Danes je blagajna odprta od 15:30 do 19:00 (odpre se čez 12:48).

Kratkohlačniki 2017/2018 Najboljši kratki filmi za otroke in mlade

razno / Slovenija, Norveška, Avstralija / 45 min / podnapisi, norveščina, slovenščina, angleščina / 8+

Najboljši kratki filmi za otroke in mlade

V letošnjem šolskem letu prvič predstavljamo izbor kakovostnih igranih (in nekaj dokumentarnih) kratkih filmov za najmlajše in malo starejše gledalce. Ozrli smo se k filmom, ki so bili posneti v Sloveniji, dva bisera pa smo si sposodili tudi na tujem.

Prednost kratkih filmov je, da si jih lahko ogledamo še in še. V uri in pol tako lahko spoznamo različne vsebine, različne avtorske pristope, se nasmejemo, jezimo, bojimo, za junake pesti držimo … in še vedno ostane čas za pogovor. Kakovosten kratki film je vsebinsko in oblikovno izčiščen, kar omogoča, da se v pogovoru poglobimo v doživetje in izraznost filma.

Primeri filmov: 

Vsiljivki (Vill Mark)
Thea Hvistendahl, Norveška, 2016, 5 min, v norveščini s slovenskimi podnapisi

Sestri Lise in Synnøve se igrata na obrežju reke. Njuno igro prekine prihod dveh deklet, ki hočeta vedeti, kaj vsiljivki počneta na »njunem« območju. Razplet je zabaven, predvsem pa nepričakovan …

Julian (Julian)
Matthew Moore, Avstralija, 2012, 14 min, v angleščini s slovenskimi podnapisi

Junak večkrat nagrajenega avstralskega filma je devetletni Julijan, ki je skrben šolar in venomer pazi, da so njegova pisala lepo razporejena na šolski mizi. Ko se mu sošolka pritoži, da ji sosed v klopi nagaja, hitro dvigne roko in to pove učitelju. Resnica mu nakoplje težave, ki pa jih domiselno reši.

Dobro unovčeno popoldne
Martin Turk, Slovenija, 2016, 7 min, v slovenščini, distribucija Bela film

Sin in oče preživljata popoldne v senci blokovskega naselja. Za očetom je neuspešen pogovor za službo. Sin na poti domov najde denarnico, polno denarja. Oče je odločen, da jo vrneta lastniku.

Oči, lahko jaz šofiram?
Miha Hočevar, Slovenija, 2011, 13 min, v slovenščini, distribucija Vertigo

Fant, oče, mama in nekaj kokoši, vsak ima svoje želje. Razlika med otroki in odraslimi je le v velikosti igrač.

Srečno, Orlo!
Sara Kern, Slovenija, 2016, 14 min, v slovenščini z angleškimi podnapisi, distribucija Penny Lane Film

Sedemletni Orlo opazuje starša, ki žalujeta za dojenčkom. Rad bi, da bi družina zaživela kot nekoč. Ko se mu ponudi priložnost, poskuša urediti stvari na povsem svoj način.

Rop stoletja
Urša Kos, Slovenija, 1998, 15 min, v slovenščini, AGRFT

Nadvse zabaven film o tem, kaj se zgodi, če štirim bratom in mami nekega dne zmanjka denarja, če je edino prevozno sredstvo stari trabant, če ne poznaš prometnih znakov, če te nadleguje blebetav indijski kos in če so v mestecu tudi policisti …

Na voljo so tudi filmi:

Male ribe (Maja Križnik, Slovenija, 2015, 22 min, AGRFT), Leon in Jan – mlada kmetovalca (Jernej Kastelec, Slovenija, 2014, 15 min, RTV Slovenija), Tikne Romnja/Mlade gospe (Martina Hudorovič, Slovenija, 2009, 5 min Luksuz produkcija) …

Izbor filmov ter dolžino programa in pogovora prilagodimo starosti gledalcev. Ob ogledu priporočamo tudi delavnici Kaj je film? ali Kaj je kino?, ki dopolnjujeta filmske vsebine.

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Srečno naključje Coup de chance

Woody Allen

torek, 05. 12. 2023 / 16:30 / Dvorana

Woody Allen se poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu.

Noč evropskega filma

Rdeče nebo Roter Himmel

Christian Petzold

torek, 05. 12. 2023 / 19:00 / Dvorana

Zgodba o poletju, po katerem nič več ne bo tako, kot je bilo. Neprizanesljiva, čustveno večplastna komedija nravi je Christianu Petzoldu (Phoenix, Undine) prinesla srebrnega medveda na zadnjem Berlinalu.

Dodatna projekcija

Pretekla življenja Past Lives

Celine Song

sreda, 06. 12. 2023 / 17:00 / Dvorana

Film, ki ga je navdihnilo režiserkino resnično življenje, svojo pripoved lahkotno, nežno in prefinjeno spleta do nepričakovano silovitega čustvenega vrhunca. Veliko odkritje Sundancea in Berlinala ter eden najboljših filmov leta po mnenju številnih kritikov!