Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:15 (za danes zaprto).

Kraljica Zemlje Queen of Earth

Alex Ross Perry / ZDA / 2015 / 90 min

Silovita, klavstrofobična psihodrama o prijateljicah, ki se znajdeta pred travmatičnim razpadom njunega odnosa.

režija Alex Ross Perry, scenarij Alex Ross Perry, fotografija Sean Price Williams   , glasba Keegan DeWitt, montaža Robert Greene, igrajo Elisabeth Moss (Catherine), Katherine Waterston (Virginia), Patrick Fugit (Rich), Kentucker Audley (James), Keith Poulson (Keith), Kate Lyn Sheil (Michelle), Craig Butta (Gärtner), produkcija Elisabeth Moss, Alex Ross Perry, Adam Piotrowicz, Joe Swanberg

 

festivali, nagrade Berlin 2015, Buenos Aires 2015, IndieLisboa 2015, New York 2015

IMDb

Catherine se je znašla v temnem obdobju svojega življenja. Njen oče, sloviti umetnik, je pred kratkim umrl, obenem pa jo je zapustil tudi njen fant James. Da bi si opomogla, se odpravi na oddih k najboljši prijateljici Virginiji. A ko prispe na njen vikend ob jezeru, tam ne najde načrtovanega miru, saj jo tarejo spomini iz prejšnjega leta, ko je v tej isti hiši preživljala čas z Jamesom. Virginia se medtem vse pogosteje druži z Richem, njeno tamkajšnjo simpatijo, zaradi česar se začne odnos med prijateljicama krhati, Catherine pa vse bolj drsi v vrtinec zablode in blaznosti. 

Silovita, klavstrofobična psihodrama o prijateljicah, ki se znajdeta pred travmatičnim razpadom njunega odnosa.

»Odlična zamisel se mi je zdela posneti ženski film, v katerem so ženske v ospredju in osvetljujemo njihove težave, moški pa so samo naključni tepci, ki so deležni njihove pozornosti in ne počnejo drugega, kot da jim nasprotujejo. V filmu Svojeglavi Philip nisem želel žensk predstaviti kot gibala za moško potovanje, v tem filmu pa to postanejo moški. Med dolgim študijskim raziskovanjem za Philipa se mi je precej stvari razjasnilo, spraševal sem se, ali bi lahko posnel film, ki ne govori o vprašanjih mladega moškega, in ugotovil, da bi bilo imenitno ustvariti film, za katerega me ne vprašajo takoj: ‘Ali ste glavni lik osnovali po sebi?’« (Alex Ross Perry)

Alex Ross Perry
Rojen leta 1984 v okrožju Bryn Mawr v Pensilvaniji. Študiral je na Šoli umetnosti Tisch na Univerzi v New Yorku. Filmsko pot je začel z nizkoproračunskim filmom Impolex (2009), ki ga je posnel za petnajst tisoč dolarjev. S filmom Svojeglavi Philip (2014) je osvojil posebno nagrado žirije na filmskem festivalu v Locarnu.

filmografija
2009 Impolex
2011 The Color Wheel
2013 The Sixth Year (segment)
2014 Listen Up Philip (Svojeglavi Philip)
2015 Queen of Earth (Kraljica Zemlje)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Premiera slovenskega filma

O ljudeh, ki so v kinu doma O ljudeh, ki so v kinu doma

Tina Lagler, Blaž Miklič

ponedeljek, 02. 10. 2023 / 17:00 / Dvorana

Kratki dokumentarec O ljudeh, ki so v kinu doma se skozi pripoved treh kinooperaterjev sprehodi skozi preteklost, sedanjost in prihodnost njihovega poklica.

Otok v Ljubljani / Mestni kino 15!

Geografije samote Geographies of Solitude

Jacquelyn Mills

ponedeljek, 02. 10. 2023 / 19:00 / Dvorana

Celovečerni eksperimentalni dokumentarec, posnet na 16-milimetrski filmski trak, je spoštljiv poklon naravi, pa tudi igriv rezultat režiserkinega srečanja z otokom in njegovo skrbnico.

Pretekla življenja Past Lives

Celine Song

ponedeljek, 02. 10. 2023 / 21:15 / Dvorana

Film, ki ga je navdihnilo režiserkino resnično življenje, svojo pripoved lahkotno, nežno in prefinjeno spleta do nepričakovano silovitega čustvenega vrhunca. Veliko odkritje Sundancea in Berlinala ter eden najboljših filmov leta po mnenju številnih kritikov!