Danes je blagajna odprta od 14:30 do 21:00 (odpre se čez 07:14).

Kozarček za dober dan Naj sul

Noh Young-Seok / Južna Koreja / 2008 / 116 min / korejščina

režija/directed by, Noh Young-Seok, scenarij/screenplay, Noh Young-Seok, fotografija/cinematography, Noh Young-Seok, glasba/music, Noh Young-Seok, montaža/editing, Noh Young-Seok, igrajo/cast, Song Sam-Dong, Yuk Sang-Yeop, Kim Kang-Hee, Lee Lan-Hee, Shin Un-Seop, Tak Sueng-Jun, producent/producer, Noh Young-Seok, produkcija/production, Stonework

IMDb

»Stvari so popolnoma drugačne, če nanje pogledaš skozi steklenico,« sporoča – na prvi pogled – filmska pivska odisejada, a vprašanje je, ali se tega zaveda njen protagonist Hyuk-Jin, ki je pravkar dobil košarico in potrebuje razvedrilo. Prijatelji ga prepričajo, da se zjutraj odpravijo na festival v manjše podeželske mesto, vendar je bila noč zanje prenaporna, zato se Hyuk-Jin naslednjega dne tam znajde sam. Festival se je končal, mesto je zapuščeno. Ponuja se kopica bizarnih situacij, nenavadnih srečanj in – seveda – neskončne količine tradicionalnega korejskega riževega žganja …

Noh Young-Seok je ustvaril jarmuschevsko obarvan minimalistični film ceste in dodal začimbo z okusom Koreje. Čeprav je delo nastalo z minimalnimi sredstvi, za ta prvenec velja, da je oživil korejsko produkcijo neodvisnega filma. Avtorju je v humorno pivsko popotovanje uspelo mojstrsko vplesti edinstveno korejsko kulturo pitja, zimsko podobo odročnih krajev in nekaj nenavadnih ekscentričnih značajev. Film zaznamujeta lahkotna pripoved in izdelana fotografija, protagonistov ritem pa narekuje minimalističen jazzovski kitarski rif, ki je prav tako delo režiserja. Medtem ko nezmožnost odkloniti ponujeno pijačo Hyuk-Jina neprestano zapleta v čudne in včasih precej nevarne situacije, pot neskončnega popivanja in treznjenja pridobiva nove razsežnosti. Alkohol je nemara res povod za nastalo komedijo zmešnjav. Od glavnega lika pa je odvisno, kako se bo končala. Film, ki je zaradi svojega neprisiljenega humorja na prvi pogled komičen, v svojih subtilnejših tonih razgrinja resnejšo tematiko. »Popivanje pri belem dnevu je preprosta zgodba o potovanju, ženskah in pijančevanju. Preostalo boste morali dopolniti sami.« (Noh Young-Seok)

Noh Young-Seok

Rojen leta 1976 v Seulu v Južni Koreji. Študij na narodni univerzi v rojstnem mestu je zaključil z magisterijem s področja keramične umetnosti. Leta 2008 je posnel svoj prvenec Popivanje pri belem dnevu, ki je kmalu zaokrožil po mednarodnih filmskih festivalih, v Jeonjuju in Locarnu je bil tudi nagrajen. S svojo majhno zgodbo si je prislužil sloves enega najbolj perspektivnih mlajših korejskih ustvarjalcev neodvisnega filma.

  • * *

»Daytime Drinking is a simple story about a trip, some women and drinking. It’s up to you to fill in the rest.« (Noh Young-Seok)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Trikotnik žalosti Triangle of Sadness

Ruben Östlund

petek, 09. 12. 2022 / 15:30 / Dvorana

Švedski satirik Ruben Östlund (Višja sila, Kvadrat) svoje strupene bodice tokrat uperi v svet visoke mode in ekonomsko privilegiranih ter ustvari divje zabavno farso, v kateri se razredna hierarhija obrne na glavo in razkrije tržna vrednost lepote. Zlata palma na zadnjem festivalu v Cannesu.

Septembrska klasa Septembrska klasa

Igor Šterk

petek, 09. 12. 2022 / 17:30 / Mala dvorana

Dokumentarni film Igorja Šterka je portret generacije, ki se je s področja vse Jugoslavije septembra 1987 zbrala v majhni kasarni na otoku Vis, da bi odslužila 365 dni v JLA.

Obe strani rezila Avec amour et acharnement

Claire Denis

petek, 09. 12. 2022 / 18:30 / Dvorana

Claire Denis po filmu Žarek v srcu ponovno združi moči z Juliette Binoche v zgodbi o ženski srednjih let, ki se nepričakovano znajde v vrtincu nebrzdanih strasti. Srebrni medved za najboljšo režijo na Berlinalu.