Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:00 (odprto še 05:55, tel: 01 239 22 17).

Komar kolesar in hrošček Mini Cykelmyggen og Minibillen

Jannik Hastrup, Flemming Quist Møller / Danska / 2014 / 76 min / podnapisi, danščina

Film, osnovan na animiranem univerzumu, ustvarjenem pred pol stoletja, nas popelje na razburljivo potovanje skozi bleščeč, barvit svet, poln pesmi, plesa, humorja, topline, različnih značajev in vsem dobro znanih dogodivščin.  

režija Jannik Hastrup, Flemming Quist Møller, scenarij Flemming Quist Møller, animacija Asta Sigurdardottir, Louise Muchardt, Anne Louis Laugesen, Jamie Holmes, Ingeborg Faber Taarup, Mads Buch, glasba Jesper Melchenburg, pripovedovanje v slovenščini Katja Preša, produkcija Marie Bro

festivali, nagrade Berlinale 2015, Sarajevo 2015, Chicago 2015, Giffoni 2015, Poznan 2015, Mednarodni festival otroškega filma Kristiansand 2015, Peking 2015

IMDb

Hrošček Mini nastopa v bolšjem cirkusu. Nekega dne ga bolha Miranda nagovori, naj se pomeša med plesalke na vrvi, in Mini nehote poškoduje glavno plesalko Dagmar. Zelo ga je sram, zato zbeži in se pridruži tolpi roparjev, ki od njega zahteva, da vlomi v čebelji panj. Minija zajamejo čebelji vojaki in ga obsodijo na dosmrtno težaško delo; ker pa je strašno srčkan, ga čebelje princese vzamejo za svojega hišnega ljubljenčka, vse dokler ne pobegne in poišče zatočišča pri roparjih. Tolpa je medtem ukradla kolo njegovemu prijatelju Egonu in Mirandi je žal, da je Minija izkoristila za svojo ukano. Miranda in Mini se s svojimi pogumnimi prijatelji namenita povrniti Egonu njegovo ljubljeno kolo.  

Film, osnovan na animiranem univerzumu, ustvarjenem pred pol stoletja, nas popelje na razburljivo potovanje skozi bleščeč, barvit svet, poln pesmi, plesa, humorja, topline, različnih značajev in vsem dobro znanih dogodivščin.  

»Film Komar kolesar in hrošček Mini razkriva našo lastno, osebno vpletenost v svet, navsezadnje ga preveva temeljno prepričanje, da vsi med seboj ravnamo iskreno in ubrano. Ob odkrivanju te filozofije se film Komar kolesar in hrošček Mini odraža kot veličastna zgodba, čudovita pripoved, ki prekipeva od razposajenosti in iskrivosti ter vključuje teme, kot sta ustrahovanje in prijateljstvo.« (Jannik Hastrup, Flemming Quist Møller)

Jannik Hastrup
Rojen leta 1941 v Næstvedu na Danskem. Veliki mojster danske animacije, ki slovi po realističnih, iskrenih filmih za otroke. V petih desetletjih je ustvaril več kot sto animiranih filmov, med njimi štirinajst celovečernih. 

filmografija (izbor)
1971 Bennys badekar (Benny’s Bathtub) (kratki)
1984 Samson og Sally (Samson and Sally)
1990 Fuglekrigen (War of the Birds)
1995 Aberne og det Hemmelige Våben (The Secret Weapon)
1998 Cirkeline – Storbyens Mus (Circleen – City Mice)
2003 Drengen der ville gøre det umulige (The Boy Who Wanted to Be a Bear)
2014 Cykelmyggen og Minibille (Komar kolesar in hrošček Mini)

Flemming Quist Møller
Rojen leta 1942 Taarbæku na Danskem. Je glasbenik, scenarist, igralec, animator ter pisec in ilustrator otroških knjig. Z Jannikom Hastrupom je sorežiral tudi popularno otroško klasiko Bennys badekar, ki jo je Dansko ministrstvo za kulturo leta 2006 uvrstilo med deset najpomembnejših danskih filmov vseh časov.

filmografija (izbor)
1966 Hvordan man opdrager sine forældre (TV-serija)
1967 Scatclat
1971 Bennys badekar (Benny’s Bathtub) (kratki)
1993 Jungledyret
2007 Cykelmyggen og Dansemyggen (A Tale of Two Mozzies)
2014 Cykelmyggen og Minibille (Komar kolesar in hrošček Mini)

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Animateka / Družinski Slon

Najboljši iz Slona: 20 let Najboljši iz Slona: 20 let

različni avtorji

nedelja, 03. 12. 2023 / 17:15 / Dvorana

Ob 20-letnici festivala otroška žirija predstavlja izbor zmagovalnih filmov, tako letošnjih kot iz preteklih izdaj Animateke.

Zmagovalni filmi Animateke 2023 Zmagovalni filmi Animateke 2023

različni avtorji

nedelja, 03. 12. 2023 / 19:00 / Dvorana

Grand Prix: 20 let Grand Prix: 20 let

različni avtorji

nedelja, 03. 12. 2023 / 21:00 / Dvorana

Dvajsetletnico festivala bomo proslavili tudi s programom izbranih zmagovalnih filmov iz preteklosti. Od študentskega filma poljske dive Marte Pajek in draguljev estonskih avtorjev Kasparja Jancisa in Kristjana Holma, prek filmov, s katerima sta se Michaela Müller in Špela Čadež vpisali na zemljevid svetovne animacije, do mojstrovine enega in edinega Tomeka Popakula.