Animateka 2008

Jelena Girlin: Predstavitev studia Nukufilm Jelena Girlin: Predstavitev studia Nukufilm

razno

 GUF – KATEDRALA NEROJENIH DUŠ / GUF – KATEDRAAL SÜNDIMATA HINGEDELE

Jelena Girlin Estonija, 2001, BetaSP, 8’

Človek je prišel na na ta svet v iskanju nečesa. Naletel je na Moč, ki ga je pretresla in zdaj vse bolj verjame v njeno pravičnost. Ne zna več ločiti med dobrim in zlim. Zmotil se je in umrl, a Dobrota mu bo dala še eno priložnost – novo možnost za novo napako.

OBLEKA / KLEIT

Jelena Girlin, Mari-Liis Bassovskaja Estonija, 2007, BetaSP, 6’50’’

Ženska se spominja srečnih trenutkov svojega življenja, morda pa se ji o njih le sanja. Kdo je ta ženska, katere obleka pozna čudovito in razburljivo življenje s kuhinjskimi pripomočki? Ženske nikoli ne vidimo, čeprav se gibljemo ob njenem telesu, ali bolje, ob njeni obleki, saj sta obleka in telo lahko tudi eno. Od časa do časa se pojavijo žuželke, kot bi se smejale njenim neuresničljivim sanjam.

IMETI DUŠO / HING SEES

Riho Unt Estonija, 2002, 35mm, 18’

Film, posnet po kratki zgodbi estonskega pisatelja Antona Hansena Tammsaareja Žive lutke, govori o malem dečku in njegovem velikem snu – o vojačkih z dušo, ki bi ob smrti zatisnili oči.

INSTINKT

Rao Heidmets Estonija, 2003, 35mm, 10’

Kaj se zgodi, če stvarnik izgubi nadzor nad lastno stvaritvijo in ta začne slediti svoji volji? V pazljiv ogled toplo priporočamo vsem, ki se ukvarjajo s kloniranjem, razvojem umetne inteligence, pa tudi sicer duhovitim ljudem.

LISIČJA ŽENSKA / REBASNAINE

Priit Tender Estonija, 2002, 35mm, 10’

Animirani film po legendi Indijancev Mapuče je zgodba o lisici, ki gre v nebesa obiskat svojega strica, tam pa doživi kruto zavrnitev. Personifikacija živali postavi to rahlo absurdno legendo v družbeni kontekst. V celoti lahko film klasificiramo kot komedijo, katere glavno publiko predstavljajo najstniki.

POT DO NIRVANE / TEEKOND NIRVANASSE

Mait Laas Estonija, 2000, 35mm, 13’

Zgodba o mladeniču, ki hoče odpotovati za obzorje …

MIZA / LAUD

Jelena Girlin, Marii-Liis Bassovskaja, Urmas Jõemees Estonija, 2004, BetaSP, 20’

Vivat, crescat, floreat vagina! Naj živi, raste in cvete vagina!

BRATJE MEDVEDJESRČNI / VENNAD KARUSÜDAMED

Riho Unt Estonija, 2005, 35mm, 18’

Junaki filma so trije medvedji mladiči, upodobljeni na kultni sliki Ivana Šiškina Jutro v borovem gozdu. Bratje Henry, Vincent in August izgubijo mamo, slikarko. Po naključju se znajdejo v Parizu, mestu umetnikov, kjer pa nihče noče priznati njihovih impresionističnih slik kot umetniških del. Preoblečeni v cirkuške leve se medvedki vrnejo nazaj v Rusijo, da bi izsledili zapuščino svoje matere.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno