Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:00 (odprto še 24 minut, tel: 01 239 22 17).
Animateka 2019

Jakob, Mimi in govoreči psi J?kabs, Mimmi un run?jošie su?i

Edmunds Jansons / Latvija, Poljska / 2019 / 72 min / 7+

režija Edmunds Jansons, avtorica knjižne predloge Luize Pastore, scenarij Līga Gaisa, Edmunds Jansons, umetniška direktorica Elīna Brasliņa, glasba Krzysztof A. Janczak, montaža Edmunds Jansons, Michal Poddebniak, glavni animator Mārtiņš Dūmiņš, glasovi Olekts Eduards, Džumā Nora, Keišs Andris, Znotiņš Kaspars, Gāga Gatis, Liniņa Māra, Zilberts Eduards, producenti Sabine Andersone, Jakub Karwowski, produkcija Atom Art, Letko, distribucija New Europe Film Sales

festivali, nagrade Najboljši animirani film, Mednarodni filmski festival za otroke in mlade v Isfahanu, 2019. Nominacija za nagrado gryphon, Filmski festival v Giffoniju, 2019. Nominacija za nagrado michel, Filmski festival v Hamburgu, 2019.

IMDb

Jakob živi v mestu in sanja o tem, da bi postal arhitekt kot njegov vedno zaposleni očka. Kadar je očka v službi, Jakob ure in ure riše stavbe in sanjari. Nekoč pa očka odide na daljšo službeno pot in Jakob se mora za ves teden preseliti v zgodovinsko četrt Rige, ki ji pravijo Maskačka, k ukazovalni sestrični Mimi in njenemu očetu Orlu, nekdanjemu piratu. Ko prispe tja, se razve, da hočejo pohlepni poslovneži tamkajšnji park pozidati z novimi nebotičniki. Jakob in Mimi se odločita, da bosta to preprečila. In kot se izkaže, lahko to storita samo s pomočjo tropa tam živečih psov … ki govorijo!

»Med pisanjem scenarija smo se veliko pogovarjali [o samohranilcih]. To vprašanje izvira iz knjige – tudi v njej nastopata dva očeta in ni pojasnjeno, kje sta materi. Odločili smo se, da idejo ohranimo, saj nam je bila všeč. Pred desetimi leti sem začel razmišljati o družini kot instituciji, potem pa sem srečeval očete, ki svoje otroke vzgajajo sami. Presenetilo me je. Zdeli so se mi neverjetno močni in mogoče sem prav zato hotel to v filmu obdržati. Tudi tukaj ničesar ne pojasnjujemo, a če bi nas kdo naravnost vprašal, bi na primer rekli, da je Jakobova mama še vedno z njegovim očetom, vendar trenutno študira v Ameriki. Tu in tam navržemo kakšno informacijo, iz teh podatkov pa si lahko nato sestaviš svojo zgodbo. Tako film veliko manj obremeniš, kot če mu dodaš prizor z obiskom pokopališča.

Seveda nikogar ne prepričujemo, naj dovoli, da njegovi otroci norijo vsepovsod brez nadzora [smeh]. A ko si otrok, je lepo, če greš lahko kdaj pa kdaj ven, da ne sediš ves čas pred zaslonom. Da lahko počneš nekaj, kar ni bilo načrtovano že več tednov vnaprej, da se preprosto pogovarjaš z ljudmi. Mislim, da je to pomembno. Zato smo v filmu hoteli ustvariti vesolje, kjer se počutiš varno in prijetno. Mogoče tudi malo nostalgično.«
– Edmunds Jansons

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Sibyl Sibyl

Justine Triet

sreda, 12. 08. 2020 / 18:45 / Dvorana

Sibyl, naveličana psihoterapevtka, se odloči posvetiti svoji prvi strasti: pisanju. Njena nova pacientka, obetavna igralka Margot, se izkaže za sila mikaven vir navdiha in mladenkina zgodba Sybil kmalu povsem prevzame. Medtem ko se vse bolj zapleta v igralkino burno življenje, na dan privrejo zakopani spomini in Sybil se mora soočiti s svojo preteklostjo.

Sedem veličastnih The Magnificent Seven

John Sturges

sreda, 12. 08. 2020 / 21:00 / Kongresni trg

Film Johna Sturgesa, ki na Divji zahod premesti klasiko Akire Kurosawe Sedem samurajev, se z legendarno igralsko zasedbo, nepozabno glasbo in duhovitimi dialogi uvršča med najbolj priljubljene vesterne vseh časov.

Medena dežela Medena zemja

Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov

sreda, 12. 08. 2020 / 21:00 / Dvorana

Film, v katerem odročna makedonska vasica postane mikrokozmos sodobnega sveta, je portret krhkega ravnovesja med človekom in naravo, pogled v hitro izginjajoči način življenja ter poklon trdoživosti, življenjski energiji in optimizmu neke ženske.