Danes je blagajna odprta od 15:00 do 21:30 (odpre se čez 07:43).
Animateka 2019

Jakob, Mimi in govoreči psi J?kabs, Mimmi un run?jošie su?i

Edmunds Jansons / Latvija, Poljska / 2019 / 72 min / 7+

režija Edmunds Jansons, avtorica knjižne predloge Luize Pastore, scenarij Līga Gaisa, Edmunds Jansons, umetniška direktorica Elīna Brasliņa, glasba Krzysztof A. Janczak, montaža Edmunds Jansons, Michal Poddebniak, glavni animator Mārtiņš Dūmiņš, glasovi Olekts Eduards, Džumā Nora, Keišs Andris, Znotiņš Kaspars, Gāga Gatis, Liniņa Māra, Zilberts Eduards, producenti Sabine Andersone, Jakub Karwowski, produkcija Atom Art, Letko, distribucija New Europe Film Sales

festivali, nagrade Najboljši animirani film, Mednarodni filmski festival za otroke in mlade v Isfahanu, 2019. Nominacija za nagrado gryphon, Filmski festival v Giffoniju, 2019. Nominacija za nagrado michel, Filmski festival v Hamburgu, 2019.

IMDb

Jakob živi v mestu in sanja o tem, da bi postal arhitekt kot njegov vedno zaposleni očka. Kadar je očka v službi, Jakob ure in ure riše stavbe in sanjari. Nekoč pa očka odide na daljšo službeno pot in Jakob se mora za ves teden preseliti v zgodovinsko četrt Rige, ki ji pravijo Maskačka, k ukazovalni sestrični Mimi in njenemu očetu Orlu, nekdanjemu piratu. Ko prispe tja, se razve, da hočejo pohlepni poslovneži tamkajšnji park pozidati z novimi nebotičniki. Jakob in Mimi se odločita, da bosta to preprečila. In kot se izkaže, lahko to storita samo s pomočjo tropa tam živečih psov … ki govorijo!

»Med pisanjem scenarija smo se veliko pogovarjali [o samohranilcih]. To vprašanje izvira iz knjige – tudi v njej nastopata dva očeta in ni pojasnjeno, kje sta materi. Odločili smo se, da idejo ohranimo, saj nam je bila všeč. Pred desetimi leti sem začel razmišljati o družini kot instituciji, potem pa sem srečeval očete, ki svoje otroke vzgajajo sami. Presenetilo me je. Zdeli so se mi neverjetno močni in mogoče sem prav zato hotel to v filmu obdržati. Tudi tukaj ničesar ne pojasnjujemo, a če bi nas kdo naravnost vprašal, bi na primer rekli, da je Jakobova mama še vedno z njegovim očetom, vendar trenutno študira v Ameriki. Tu in tam navržemo kakšno informacijo, iz teh podatkov pa si lahko nato sestaviš svojo zgodbo. Tako film veliko manj obremeniš, kot če mu dodaš prizor z obiskom pokopališča.

Seveda nikogar ne prepričujemo, naj dovoli, da njegovi otroci norijo vsepovsod brez nadzora [smeh]. A ko si otrok, je lepo, če greš lahko kdaj pa kdaj ven, da ne sediš ves čas pred zaslonom. Da lahko počneš nekaj, kar ni bilo načrtovano že več tednov vnaprej, da se preprosto pogovarjaš z ljudmi. Mislim, da je to pomembno. Zato smo v filmu hoteli ustvariti vesolje, kjer se počutiš varno in prijetno. Mogoče tudi malo nostalgično.«
– Edmunds Jansons

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Dobri šef El buen patrón

Fernando León de Aranoa

četrtek, 18. 08. 2022 / 16:00 / Dvorana

Javier Bardem blesti kot »dobri šef« v trpki, a nadvse zabavni tovarniški satiri o sodobnih delovnih razmerjih. Šest nagrad goya, med njimi za najboljšega igralca, režijo in film.

Želimir Žilnik: Politične lekcije iz Zahodne Nemčije Želimir Žilnik: Politične lekcije iz Zahodne Nemčije

Želimir Žilnik

četrtek, 18. 08. 2022 / 18:30 / Dvorana

Upor v Jazku; Prošnja; Pod zaščito države; Inventar, Javna usmrtitev; Hišni red; Slovo

Orkester Orkester

Matevž Luzar

četrtek, 18. 08. 2022 / 21:30 / Kinodvorišče

Pihalni orkester iz Slovenije se odpravi na glasbeni festival v malo avstrijsko mesto. Zgodbo spremljamo skozi dogodivščine različnih protagonistov: mladega voznika avtobusa je strah, da bo izgubil službo; dva člana orkestra, nastanjena pri avstrijskih gostiteljih, ne moreta pobegniti svoji žurerski naravi; srednješolka odkrije očetov drugi obraz; žene, ki so morale ostati doma, uživajo v svobodi …