Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:30 (odprto še 08:04, tel: 01 239 22 17).
Za zamudnike na sporedu 17. aprila 2011

Izvor Inception

Christopher Nolan / ZDA, Velika Britanija / 2010 / 148 min / angleščina

V akcijskem znanstveno-fantastičnem trilerju Christopherja Nolana (Memento, Insomnia, Vitez teme) Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) ni zmožen le brati sanje drugih ljudi, pač pa jim spretno podtikati svoje – dokler zavestne korporativne želje ne trčijo ob nezavedne osebne travme.

režija Christopher Nolan, scenarij Christopher Nolan, fotografija Wally Pfister   , montaža Lee Smith, glasba Hans Zimmer, produkcija Christopher Nolan, Emma Thomas, igrajo Leonardo DiCaprio, Ken Watanabe, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page, Marion Cotillard, Tom Hardy, Cillian Murphy, Tom Berenger, distribucija v Sloveniji Blitz Film & Video Distribution

festivali, nagrade Oskar 2011 za fotografijo, vizualne učinke, mešanje in montažo zvoka. Nagrade BAFTA 2011 za najboljši zvok, produkcijo in dosežke na področju vizualnih učinkov.

IMDb Uradna stran

zgodba
V akcijskem znanstveno-fantastičnem trilerju Christopherja Nolana (Memento, Insomnia, Vitez teme) Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) ni zmožen le brati sanje drugih ljudi, pač pa jim spretno podtikati svoje – dokler zavestne korporativne želje ne trčijo ob nezavedne osebne travme.

kritike

»Najprej: ste videli trilogijo o Jasonu Bournu, recimo Bournov ultimat, enega najboljših akcijskih filmov vseh časov? In dalje: ste videli francoski film Lani v Marienbadu, enega izmed najbolj misterioznih filmov vseh časov? Vidite, Izvor, akcijsko-špijonski interkontinentalni sci-fi, je nekaj takega kot Jason Bourne v Marienbadu. /…/ Predstavljajte si Rubikovo kocko, ki jo vrti Freud – in predstavljajte si sanje, ki jih interpretira James Bond ali pa Jason Bourne. To je Izvor, epski puzzle, v katerem se prižigajo in ugašajo Matrica, Mračno mesto, eXistenZ, Vročina, Kocka, Mulholland Drive, Dreamscape, Misija nemogoče in Lost, pa tudi Nolanovo minulo delo, predvsem njegovi mindtripi Zasledovanje, Memento in Skrivnostna sled … /…/ Ko boste gledali Izvor, to state-of-the-art glorifikacijo moči filma, se boste spraševali, kdo sanja v sanjah, kdo se zbuja v sanjah-v-sanjah, kaj od tega, kar je spremenilo sanje, se je zares zgodilo, čemu lahko bolj zaupamo, sanjam ali filmom, zakaj se najbolj emocionalno spominjamo reči, ki se niso zgodile, zakaj se svet podre vsakič, ko se zbudimo, zakaj se vedno zbudimo sredi najboljšega filmskega prizora in zakaj so filmi dvakrat izgubljene Evridike, zato nikar ne pričakujte, da vam ga bom ovajal – ne, tako je dober in luciden in izjemen, da bi že povsem banalno razkrivanje najbolj osnovnega zapleta, kaj šele kakih detajlov, skrivnosti in spoilerjev, vaš užitek le pokvarilo. /…/ ZELO ZA«
– Marcel Štefančič, jr., Mladina

»Najmanj prepričljiv je, ko od nas zahteva, da nas skrbi, ali se bo junak spet združil z otroki. Najbolje funkcionira v svoji končnici, ko se akcija odvija na treh ravneh in film postane virtuozno zrežirana, z adrenalinom nabita akcijska fuga, ki spominja na Jamesa Bonda, Matrico in neštete vohunske ter vojne pustolovščine. Ima nekaj cinefilskega čara filmov Quentina Tarantina. Izvor je veliko bolj učinkovit, ko daje novo življenje starim formam, kot pa, ko se trudi izmisliti si nove.«
– Andrej Gustinčič, Dnevnik

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Kinobalon / Bobri

Zverinice iz gozda Hokipoki Dyrene i Hakkebakkeskogen

Rasmus A. Sivertsen

sobota, 25. 09. 2021 / 13:45 / Dvorana

Lutkovni muzikal ali basen, ki nas nostalgično spomni na Zverinice iz Rezije.

Kinobalon / Bobri

Moj brat lovi dinozavre Mio Fratello Rincorre i Dinosauri

Stefano Cipani

sobota, 25. 09. 2021 / 16:00 / Dvorana

Ganljiv in obenem humoren film o najstniških tegobah, sprejemanju drugačnega in lastnega je posnet po resnični zgodbi ter istoimenski knjigi Giacoma Mazzariola, mladi iz kar 32 držav pa so mu podelili Evropsko nagrado mladega filmskega občinstva.

Krt El Agente Topo

Maite Alberdi

sobota, 25. 09. 2021 / 17:00 / Mala dvorana

Nenavadna mešanica dokumentarca in detektivke, polna humorja, topline in slikovitih likov, nam pokaže, da nikoli ni prepozno za nove izzive in nova prijateljstva. Film je navdušil festivalska občinstva ter prejel nominacijo za oskarja za najboljši dokumentarec.