Danes je blagajna odprta od 15:10 do 19:00 (odpre se čez 03:25).

Izgubljeni svinčnik Izgubljena olovka

Fedor Škubonja / Hrvaška / 1960 / 48 min / podnapisi, hrvaščina / 8+

Film o pogumnem dečki, ki v imenu resnice kljubuje vsem preprekam, je eden skritih in znova najdenih biserov jugoslovanske kinematografije. Leta 1960 je bil nagrajen na filmskem festivalu v Benetkah, leta 1966 pa je bil v Cannesu izbran za enega izmed desetih najboljših otroških filmov vseh časov. Premiera domačega mladinskega filma

režija Fedor Škubonja, scenarij Stanislava Borisavljević, fotografija Hrvoje Šarić, glasba Miro Belamarić, montaža Boris Tešija, igrajo Boško Gašević, Mira Nikolić, Marija Aljinović, Mate Ergović, otroci in prebivalci, vasi Džimrije in Sokolovići v Bosni, produkcija Zora film, Zagreb, distribucija arhiv Slovenske kinoteke

IMDb

Zgodba o dečku Diku, ki je po krivici obtožen, da je ukradel svinčnik. V vaško šolo pride nova učiteljica. Diko bi se ji rad prikupil, zato si pri njej izposodi svinčnik, češ da je svojega pozabil. Ko se učenci vrnejo z odmora, brez svinčnika ostane še en deček. Nihče ne opazi, da se je njegovo pisalo skotalilo v špranjo na podu, in ko pri Diku najdejo dva svinčnika, ne le tistega, ki mu ga je posodila učiteljica, ga obsodijo, da je enega ukradel. Diko se ne sprijazni s krivico in vztraja, da je svinčnik njegov. Toda učiteljica mu ne verjame, prijatelji in vrstniki ga izobčijo. Deček je vse bolj v stiski. Starejši fant mu svetuje, naj dejanje prizna, četudi ni kriv; tako mu bodo prekršek hitreje oprostili. Na novoletni dan pa hišnik med pripravo obiska Dedka Mraza najde izgubljeni svinčnik.

Film o pogumnem dečki, ki v imenu resnice kljubuje vsem preprekam, je eden skritih in znova najdenih biserov jugoslovanske kinematografije. Leta 1960 je bil nagrajen na filmskem festivalu v Benetkah, leta 1966 pa je bil v Cannesu izbran za enega izmed desetih najboljših otroških filmov vseh časov.

10.12.1960 – 25.12.1960 (2)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Interesno območje The Zone of Interest

Jonathan Glazer

ponedeljek, 26. 02. 2024 / 16:10 / Dvorana

Britanski režiser Jonathan Glazer (Pod kožo) raziskuje najtemnejšo plat človeške narave. Velika nagrada žirije v Cannesu.

Malmkrog Malmkrog

Cristi Puiu

ponedeljek, 26. 02. 2024 / 18:30 / Dvorana

Cristi Puiu (Sieranevada, Smrt gospoda Lazarescuja) je film posnel po besedilu ruskega mistika in filozofa Vladimirja Sergejeviča Solovjova Trije pogovori o vojni, napredku in koncu svetovne zgodovine. Nagrada za najboljšo režijo v sekciji Srečanja na Berlinalu.

Adamant Sur l'Adamant

Nicolas Philibert

ponedeljek, 26. 02. 2024 / 19:00 / Mala dvorana

Skupaj s francoskim dokumentaristom Nicolasom Philibertom se vkrcamo na nenavadno ladjo, pribežališče za odrasle z duševnimi motnjami, da bi v družbi presenetljivo nadarjenih in iskrivih posameznikov razmišljali o skupnosti, svobodi in pomenu umetnosti v vsakdanjem življenju. Topli in rahločutni film, ki podira meje med ‘nami’ in ‘njimi’, je osvojil glavno nagrado na zadnjem Berlinalu.