Danes je blagajna odprta od 16:30 do 20:30 (odprto še 03:01, tel: 01 239 22 17).
od 2. februarja 2023

Ia Eo

Jerzy Skolimowski / Poljska, Italija / 2022 / 86 min / poljščina, angleščina, francoščina

Sodobna Evropa skozi oči nič hudega slutečega oslička. Poljski veteran Jerzy Skolimowski je z nagrado žirije v Cannesu osvojil eno svojih najpomembnejših priznanj na več kot šest desetletij trajajoči uspešni poti.

režija Jerzy Skolimowski, scenarij Ewa Piaskowska, Jerzy Skolimowski, fotografija Michal Dymek, glasba Pawel Mykietyn, montaža Agnieszka Glinska, igrajo Sandra Drzymalska (Kasandra), Isabelle Huppert (grofica/countess), Lorenzo Zurzolo (Vito), Mateusz Kosciukiewicz (Mateo), Tomasz Organek (tip/dude), Lolita Chammah (Dora), Agata Sasinowska (Kaja), Anna Rokita (Dorota)

festivali, nagrade Cannes 2022 (nagrada žirije), Jeruzalem 2022

IMDb

Svet je povsem drugačen, ko nanj pogledamo z očmi živali. Ia je siv osliček z melanholičnimi očmi, ki v svojem življenju izkusi tako dobre kot slabe plati sobivanja z ljudmi. Njegova usoda se z vsakim dnem spreminja, on pa je le nemočen opazovalec turbulentnih dogodkov okoli sebe. Na svoji poti je priča neizmerni ljubezni in predanosti, a tudi brezbrižnosti, izkoriščanju in nasilju. Le da se v nečem pomembno razlikuje od nas: Ia nikoli ne izgubi svoje nedolžnosti.

»Osli ne vedo, kaj je ‘igranje’, ne morejo se pretvarjati – preprosto SO. So nežni, ljubeči, spoštljivi, vljudni in zvesti. V danem trenutku živijo polno. Nikoli ne izkazujejo narcisizma. Predvidenega namena svojega lika se nikoli ne lotijo površno; in nikoli ne razpravljajo o viziji režiserja. So odlični igralci.« (Jerzy Skolimowski)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Trikotnik žalosti Triangle of Sadness

Ruben Östlund

četrtek, 08. 12. 2022 / 17:30 / Dvorana

Švedski satirik Ruben Östlund (Višja sila, Kvadrat) svoje strupene bodice tokrat uperi v svet visoke mode in ekonomsko privilegiranih ter ustvari divje zabavno farso, v kateri se razredna hierarhija obrne na glavo in razkrije tržna vrednost lepote. Zlata palma na zadnjem festivalu v Cannesu.

Zadnjič

Tri minute – podaljšano Three Minutes – A Lengthening

Bianca Stigter

četrtek, 08. 12. 2022 / 18:30 / Mala dvorana

Bianca Stigter kot nekakšna arheologinja podrobno preučuje vsako sličico triminutnega domačega filma, posnetega leta 1938 v majhnem judovskem mestu na Poljskem, da bi v življenje priklicala skupnost, ki je izginila med drugo svetovno vojno. Esej o zgodovini, spominu in filmu spremlja pripoved Helene Bonham Carter.

Premiera

Obe strani rezila Avec amour et acharnement

Claire Denis

četrtek, 08. 12. 2022 / 20:30 / Dvorana

Claire Denis po filmu Žarek v srcu ponovno združi moči z Juliette Binoche v zgodbi o ženski srednjih let, ki se nepričakovano znajde v vrtincu nebrzdanih strasti. Srebrni medved za najboljšo režijo na Berlinalu.