Danes je blagajna odprta od 14:00 do 20:30 (odpre se čez 11:13).

Huda Črna Bad Black

Nabwana I.G.G. / Uganda / 2016 / 68 min / lugandščina, angleščina

V ugandski prestolnici Kampali domuje samorastniški studio Wakaliwood, kjer režiser samouk Isaac Godfrey Geoffrey Nabwana alias "ugandski Tarantino" in njegova ekipa iz čistega nič ustvarjajo najbolj ponorele in noro zabavne no-budget DIY akcijske komedije, ker jih je svet videl. Huda Črna je obsedla festivalska občinstva širom sveta in obveljala za takojšnjo kultno klasiko.

režija Nabwana I.G.G., scenarij Nabwana I.G.G., Alan Hofmanis, fotografija Nabwana I.G.G., montaža Nabwana I.G.G., glasba Nabwana I.G.G., igrajo V.J. Emmie ("video joker"), Nalwanga Gloria, Alan Hofmanis, Emmie Bbate, Bisaso Dauda, Kazibwe Ronald, Nakaye Janeti, Namatovu Annet, Ssebankyaye Mohammed, Rolean Kasule, Kirabo Beatrice, Mugume Jeff, Kagolo Francis, Bukenya Charles, Nalukenge Martha, Birungi Rose, produkcija Nabwana I.G.G., Alan Hofmanis

IMDb

Fotografije

Film sta prijazno zagotovila Ssali Productions in American Genre Film Archive.

zgodba
Blagodušni zdravnik (Alan Hofmanis, nekoč Newyorčan, danes producent, igralec in ambasador ugandskega Wakaliwooda po svetu) se pod budnim očesom dečka Wesleyja Snipesa uri v borilnih veščinah in tehnikah komandosov. Spopasti se mora s cestno bojevnico Bad Black, vodjo tolpe, ki vlada ulicam Wakalige.

kritike
“Delirično zabaven multižanrski brikolaž v režiji šokantno plodovitega filmskega samouka, ugandskega filmarja Isaaca Nabwane. Eksplozivna mešanica solidnega kungfuja, veličastno slabih posebnih učinkov in hudičevo smešne naracije je hkrati začinjena z ganljivo dramo in ostro družbeno kritiko, ki jo povzdigneta visoko nad golo noviteto. Zagotovo bo navdušil vse polnočne filmske ekscentrike, hkrati pa si še kako zasluži resno pozornost cinefilov, cineastov in filmskih teoretikov. /…/ Nabwana je v zadnjih 15 letih posnel že skoraj 40 celovečernih filmov. Od leta 2011 je njegov najtesnejši sodelavec Alan Hofmanis, filmski vseznalec iz New Yorka, ki je nekoč videl napovednik režiserjevega filma Who Killed Captain Alex (ta hip 2,8 milijona zadetkov na YouTubu) in se kmalu zatem nenapovedano pojavil na njegovem pragu v Ugandi.”
– Richard Kuipers, Variety

“Programski selektorji Fantastic Festa iz Austina pretaknejo ves svet, da bi našli filme, ki zbegajo gledalca, a so vedno, vsak na svoj način, avtentični. Po tem merilu gre zmaga brez dvoma filmu Huda Črna. /…/ Nabwanovi filmi (in posnel jih je že prek trideset) so posneti s poceni video opremo in grozno slabimi posebnimi učinki. Toda tak užitek jih je gledati – zaradi zanosa igralcev in nenehne naracije grškega zbora. Čeprav ima film tudi dialoge, ves čas slišimo nek božji glas, ki razlaga in komentira vse, kar vidi, z brezhibnim občutkom za tempiranje in komični učinek. (Izvor tega je zanimiv: ko so prvi filmi prispeli v Ugando, jih niso sinhronizirali, temveč je ob projekcijah v tako imenovanih video klubih nekdo vselej simultano razlagal prizore publiki, čeprav tudi sam pogosto ni razumel, kaj se pravzaprav v filmu dogaja. Ta tradicija se je ohranila celo v času, ko v Ugandi snemajo tudi lastne filme.) Ko se gostujoči belski zdravnik prelevi v morilsko mašino in začne streljati vse povprek, se naš ‘voice joker’ pošali: ‘Ta zdravnik potrebuje meje!’ Festivalska publika se je odzvala močneje kot pri končnem presenečenju Shyamalanovega težko pričakovanega filma Split. /…/ Ja, če med srkanjem piva na festivalskih zabavah lahko ujameš še kakšno predpremierno projekcijo hollywoodskega filma, je to že fino. Toda povabilo, da živo in neposredno izkusiš drugo kulturo, je nekaj resnično fantastičnega.”
– Jordan Hoffman, The Guardian

“Hura za Wakaliwood – najboljšo novonastalo kinematografijo na planetu. /…/ Filmov po navadi ni pametno soditi po okoliščinah, v katerih nastanejo. Razen ko te pomenijo vse.”
– Film Crit Hulk, Birth.Movies.Death.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Zadnjič

Zbudi me Zbudi me

Marko Šantić

četrtek, 25. 04. 2024 / 15:00 / Dvorana

Nadvse aktualna zgodba o ksenofobiji, kolektivni izgubi spomina in iskanju novih začetkov. Dobitnik petih vesen na zadnjem Festivalu slovenskega filma, tudi za najboljši celovečerec.

Radikal Radical

Christopher Zalla

četrtek, 25. 04. 2024 / 17:00 / Dvorana

»Na svetu je toliko ljudi, ki nikoli ne dobijo priložnosti. To je zgodba o tem, kaj se zgodi, ko jo dobijo.« Film, posnet po resnični zgodbi o nekonvencionalnem mehiškem učitelju, je prejel nagrado občinstva na festivalu Sundance.

Duhovnica Duhovnica

Maja Prettner

četrtek, 25. 04. 2024 / 18:30 / Mala dvorana

Film spremlja svobodomiselno evangeličansko duhovnico Jano, ki se sooča z življenjsko dilemo, ali naj zapusti duhovniški poklic.