Danes je blagajna odprta od 15:10 do 19:00 (odpre se čez 02:58).
Animateka 2019

Happiness Machine Happiness Machine

razno / 70 min

Omnibus kratkih filmov desetih animatork in desetih skladateljic iz vse Evrope, ki sta jih festival Tricky Women in orkester Klangforum Wien povabila k sodelovanju in razmisleku o vprašanju, kako močno sedanje gospodarsko stanje vpliva na naše življenje in iskanje sreče.  

Umetnice so se v zelo raznolikih delih, ki segajo od satire do pravljičnega ali dokumentarnega, poigrale z dekonstrukcijo obstoječega sistema ter predstavile ovire ali predlagale alternative, ki bi nam omogočale večjo dobrobit. 

Omnibus kot kolektivna in ustvarjalna razprava preizprašuje svet, v katerem živimo, in nas uči gledati nanj z drugačnimi očmi.

Suggestion of Least Resistance
Michelle Kranot, Uri Kranot (TinDrum Animation/Klangforum Wien)
Skladateljica: Iris ter Schiphorst
Danska, Avstrija, 2019, 5′

Izgred pomeni nasilno prekinitev obstoječega reda. Film je zaslepljujoč, poetičen in političen avdiovizualni izbruh podob na temo individualnega proti zgodovinskemu. Ta iskreni impresionistični projekt prikazuje ikonične slike, ki slavijo lepoto, obenem pa svarijo pred nasiljem, ki nam grozi v tem vnetljivem času.

Bloomers
Samantha Moore (Animate Projects/Klangforum Wien)
Skladateljica: Malin Bång
VB, Avstrija, 2019, 10′

Animirani tekstil oživlja zgodbo o tovarni spodnjega perila v Manchestru. Pred kamero se zvrstijo svila, bombaž in čipka, delavci pa medtem pripovedujejo o preteklosti podjetja Headen & Quarmby, britanski tekstilni industriji ter britanskih družinskih tradicijah izdelovanja. Vzpone in padce tovarne prikliče v življenje tudi izvirna glasbena spremljava švedske skladateljice Malin Bång, ki je nastala po navdihu zvoka šivalnih strojev.

Lickalike
Rebecca Blöcher (Fabian&Fred/Klangforum Wien)
Skladateljica: Eva Reiter
Nemčija, Avstrija, 2019, 8′

Nekdo izgine s scene in drevo je postavljeno na glavo. Ljudje so v iskanju korenin iztrgani iz svojega običajnega reda, v temi pa se rojevajo povezave. Ženska ima okus po prajuhi in znajdemo se v sistemu ljudi, ki se vrtijo okoli svoje osi. Samo en človek ostane sam, vendar nepričakovano dočaka tolažbo.

Pantopos
Eni Brandner (Pubres/Eni Brandner/Klangforum Wien)
Skladateljica: Misato Mochizuki
Avstrija, Slovaška, 2019, 8′

Film, ki se začne v na videz staromodnem svetu vzvišenosti in glamurja, nas popelje na pot odkrivanja nadrealističnega, čudaškega prostora novih in abstraktnih idej, kjer nič več ni, kot je bilo. Edino, kar še poznamo, so ljudje, ki ta prostor naseljujejo, in njihove geste. In zastavi se vprašanje, ali je ta prostor samo sen ali že del naše resničnosti.

Iverka / Die Flunder / The Flounder
Elizabeth Hobbs (Animate Projects/Klangforum Wien)
Skladateljica: Carola Bauckholt
VB, Avstrija, 2019, 6′

Skromni ribič nekoč ujame uročeno ribo. Lahko ta poskrbi za lepšo usodo zanj in njegovo ženo? Iverka je priredba pravljice bratov Grimm Ribič in njegova žena, ki jo je animirala Elizabeth Hobbs, izvirno glasbo pa je prispevala skladateljica Carola Bauckholt.

Generator/Operator
Andrea Schneider (Andrea Schneider/Klangorum Wien)
Skladateljica: Marianthi Papalexandri-Alexandri
Švica, Avstrija, 2019, 6′

Prevajanje idej sodelovanja, zaupanja, deljenja in solidarnosti v ločene delujoče mikrokozmose, ki se vrtijo v neskončnem krogu.

Music Box
Joanna Kozuch (Pubres(Klangforum Wien)
Skladateljica: Ying Wang
Slovaška, Avstrija, 2019, 6′

Akrobati se trudijo ustvariti popolno piramido iz človeških teles. Nekdo si poškoduje roko in piramida se poruši. Cirkuški vodja ima tri možnosti, kako razrešiti nastali položaj. Rezultat je vedno enak, vsak od nas pa se mora sam odločiti, po kateri poti bo do njega prišel.

The Happiness Machine
Ana Nedeljković, Nikola Majdak jr. (Baš Čelik/Klangforum Wien)
Skladateljica: Hanna Hartman
Srbija, Avstrija, 2019, 7′

Simulacija neobstoječe videoigre, ki govori o poslovnih praksah na prvi pogled idealnega podjetja.

Merjenje razdalje / Vermessung der Distanz / Measuring the Distance
Susanne Jirkuff (Susanne Jirkuff/Klangforum Wien)
Skladateljica: Joanna Bailie
Avstrija, 2019, 7′

Raziskovanje urbanih robov in njihovega ujemanja z marginalnostjo družbenih skupin, ki jih naseljujejo.

Hierarchy Glitch
Vessela Dantcheva (Compote Collective/Klangforum Wien)
Skladateljica: Electric Indigo
Bolgarija, Avstrija, 2019, 6′

Film na povsem abstrakten način obravnava temeljno premiso modela ekonomije za skupno dobro. Tako njegovi vizualni vzorci kot glasovi v zboru so povezani v hierarhičen vedenjski vzorec, ki omejuje razvitje polnega potenciala in mobilnost vsakega posameznega elementa. Matrica se kmalu poruši, povezave in smeri se izgubijo in izbruhne entropija. To je trenutek, ko se posamezne enote avtonomno povežejo z drugimi v organske, uravnotežene konstelacije. Tako razvijejo kolektivni organizem, trpežno entiteto.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Interesno območje The Zone of Interest

Jonathan Glazer

ponedeljek, 26. 02. 2024 / 16:10 / Dvorana

Britanski režiser Jonathan Glazer (Pod kožo) raziskuje najtemnejšo plat človeške narave. Velika nagrada žirije v Cannesu.

Malmkrog Malmkrog

Cristi Puiu

ponedeljek, 26. 02. 2024 / 18:30 / Dvorana

Cristi Puiu (Sieranevada, Smrt gospoda Lazarescuja) je film posnel po besedilu ruskega mistika in filozofa Vladimirja Sergejeviča Solovjova Trije pogovori o vojni, napredku in koncu svetovne zgodovine. Nagrada za najboljšo režijo v sekciji Srečanja na Berlinalu.

Adamant Sur l'Adamant

Nicolas Philibert

ponedeljek, 26. 02. 2024 / 19:00 / Mala dvorana

Skupaj s francoskim dokumentaristom Nicolasom Philibertom se vkrcamo na nenavadno ladjo, pribežališče za odrasle z duševnimi motnjami, da bi v družbi presenetljivo nadarjenih in iskrivih posameznikov razmišljali o skupnosti, svobodi in pomenu umetnosti v vsakdanjem življenju. Topli in rahločutni film, ki podira meje med ‘nami’ in ‘njimi’, je osvojil glavno nagrado na zadnjem Berlinalu.