Danes je blagajna odprta od 16:10 do 21:30 (za danes zaprto).
22. LIFFe v Kinodvoru

Guma Rubber

Quentin Dupieux / Francija / 2010 / 82 min

Film legendarnega elektroglasbenika Quentina Dupieuxa (oz. Mr. Oiza) je inteligenten, duhovit, predvsem pa izjemno izviren poklon filmskemu konceptu nesmisla.

režija Quentin Dupieux, scenarij Quentin Dupieux, fotografija Quentin Dupieux, glasba Gaspar Augé, Mr. Ouzo, montaža Quentin Dupieux, igrajo Stephen Spinella (narednik Chad), Jack Plotnick (računovodja), Wings Hauser (mož na invalidskem vozičku), Roxanne Mesquida (Sheila), Ethan Cohn (filmski navdušenec Ethan), distribucija v Sloveniji Continental film

 

festivali, nagrade Cannes 2011 (teden kritike), Fantastic Fest 2010, AFI Film Festival 2010

 

Film legendarnega elektroglasbenika Quentina Dupieuxa (oz. Mr. Oiza) je inteligenten, duhovit, predvsem pa izjemno izviren poklon filmskemu konceptu nesmisla.

Film pripoveduje zgodbo o Robertu, avtomobilski gumi, ki jo je nekdo zavrgel v puščavi. Robert nenadoma nerazumljivo oživi in se začne kotalikati po pusti pokrajini. Kmalu ugotovi, da ima grozljivo telepatsko moč, ki mu omogoča, da lahko uniči kar koli hoče, ne da bi se mu bilo treba sploh premakniti. Sprva se izživlja nad malimi puščavskimi bitji, nato pa svojo pozornost preusmeri tudi na ljudi, predvsem na lepo in skrivnostno žensko, ki mu prekriža pot.

Quentin Dupieux
Pri dvanajstih letih prvič odkrije filmsko kamero in začne snemati vse, kar vidi. Kmalu začne tudi pisati glasbo, ki spremlja njegove posnetke, in si izmišljati različne psevdonime (npr. MR. OIZO). Odloči se, da bo postal filmski režiser in producent. Film Guma je njegov drugi celovečerni film.

»Odkrito, ko sem napisal scenarij, naj bi šlo samo za zloben lik. Razmišljal sem: ‘Prav, saj je samo negativec’, vendar ko sem film začel snemati, sem moral to prenesti na gumo, in pri gumi ni ničesar zlobnega. Zato sem si moral malo premisliti (smeh), in ko smo opravili prve preizkuse z daljinsko vodeno gumo – kamera je bila pritrjena na vzvod – preprosto smo sledili daljinsko vodeni gumi po prizorišču, ki je v tistem trenutku spominjala na psa. To, kako se je kotalila in vedla na prizorišču, je bilo podobno psu. Zato sem se odločil: ‘Prav, podobna je psu. Naj spominja na psa.«
– Quentin Dupieux

 filmografija/filmography
2002 Nonfilm (kratki)
2007 Steak
2010 Rubber (Guma)

 

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Štirje mali odrasli Neljä pientä aikuista

Selma Vilhunen

petek, 14. 06. 2024 / 18:20 / Dvorana

Ljubi in pusti ljubiti! Finska komična drama pripoveduje o paru srednjih let, ki se odloči vstopiti v zapleteni svet poliamorije. Nenavadna »zgodba o odraščanju« je na zadnjem Liffu prejela nagrado žirije Art kino mreže Slovenije.

Črni čaj Black Tea

Abderrahmane Sissako

petek, 14. 06. 2024 / 21:30 / Kinodvorišče

Veliki poet afriškega filma Abderrahmane Sissako (Čakajoč na srečo) se vrača z melanholično romanco, postavljeno v afriško četrt tretjega največjega kitajskega mesta.

Vrvež v moji glavi 2 Inside Out 2

Kelsey Mann

sobota, 15. 06. 2024 / 16:30 / Dvorana

Naredimo prostor za nova čustva. Nadaljevanje animirane uspešnice Vrvež v moji glavi.