Danes je blagajna odprta od 13:00 do 20:15 (odpre se čez 09:02).
od 3. februarja 2010

Gospod Horten O' Horten

Bent Hamer / Norveška, Nemčija, Francija, Danska / 2007 / 90 min / norveščina

Film je posvečen vsem smučarskim skakalkam.

režija Bent Hamer, scenarij Bent Hamer, fotografija John Christian Rosenlund, glasba John Erik Kaada, montaža Pål Gengenbach, produkcija Bent Hamer, igrajo Bård Owe, Espen Skjønberg, Ghita Nørby, Henny Moan, Bjørn Floberg, Kai Remlov, Per Jansen, Bjarte Hjelmeland

festivali, nagrade Svetovna premiera na festivalu v Cannesu v sekciji Poseben pogled (Un Certain Regard) 2008. Nagrada norveške filmske kritike za najboljši film leta 2008. Nagrada za najboljšo režijo na festivalu v Gentu 2008. Norveška nacionalna nagrada »amanda« za najboljše oblikovanje zvoka in najboljšo stransko vlogo (Espen Skjønberg). Sklepni film Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala 2009.

IMDb Uradna stran

Fotografije

zgodba
Odd Horten je pretirano skrben vlakovodja, ki ga skozi življenje peljejo tiri in železne službene navade. Tik pred upokojitvijo mu kolegi pripravijo poslovilno zabavo. Sramežljivemu Oddu je neprijetno zaradi pozornosti, ki mu jo namenjajo. Po zabavi ostane zaklenjen zunaj prijateljevega stanovanja, zato se povzpne po gradbiščnem odru in pristane v sobi nekega dečka. Ta ga prosi, da ostane pri njem, dokler ne zaspi. Odd tudi sam zaspi in prespi jutro. Prvič v življenju zamudi v službo in vlak odpelje brez njega. Nekdanji vlakovodja obstane sam na peronu brez kakršnega koli zanimanja, brez vsega, razen praznega življenja, ki se razprostira pred njim.

Gospod Horten nežno in počasi ter s kančkom nenavadnega humorja razgrinja življenje starejšega možaka tik pred upokojitvijo, ki zamudi svoj vlak.

iz prve roke
»Kadar slišim ljudi govoriti, da ločujejo službo od zasebnega življenja, jim ne verjamem zares. Gospod Horten ni avtobiografska zgodba, vendar vsebuje nekaj delov mojega življenja … ko sem odraščal, sem bil smučarski skakalec. Večina nas je bila. Poleti smo igrali nogomet, pozimi pa skakali na smučeh. Danes je drugače – včasih je bilo do najbližje skakalnice deset minut, majhne skakalnice so bile posejane po mestu, kjer sem živel. Danes je to organiziran šport – potrebuješ vso opremo, obleko in vse. Ampak vsaj to je vez z mojim življenjem – tudi moja mama je bila smučarska skakalka. Všeč mi je tudi simbolni pomen tega.«
Bent Hamer, režiser in scenarist

zanimivosti
Gospod Horten je bil leta 2008 uradni norveški kandidat za tujejezičnega oskarja.

portret režiserja
Bent Hamer se rodi leta 1956 v Sandefjordu na Norveškem. Študira filmsko teorijo in literaturo na univerzi v Stockholmu. Poleg celovečernih igranih filmov posname tudi nekaj kratkih in dokumentarnih filmov. Njegov prvenec Moe og far je leta 1995 premierno prikazan na festivalu v Cannesu, na mednarodnem filmskem festivalu v Moskvi pa prejme nagrado za najboljši prvenec. Hamerjeva doslej največja uspešnica je film Faktotum (2005), posnet po istoimenskem romanu Charlesa Bukowskega, v katerem je alter-ego notoričnega pisatelja upodobil Matt Dillon.

kritike
»Vse nianse osamljenosti ostarelega inženirja po upokojitvi.«
– Marcel Štefančič, jr., Mladina

»Sklepni del prireditve [zaključni večer 20. LIFFa] je ponudil ogled norveškega filma Gospod Horten, ki je publiko odpeljal na imaginarno potovanje z vlakom ter jo dodobra nasmejal s prisrčnim nordijskim humorjem.«
– Siol.net

»Majhen film o nič manj kot življenju samem, ki uspešno zrcali filozofijo eksistencializma.«
– Jon Selås, Verdens Gang

»Topla zgodba iz mrzle Norveške.«
– Duane Byrge, The Hollywood Reporter

»Gospod Horten, glavni junak filma, bi bil lahko oddaljeni norveški sorodnik Warrena Schmidta, trpečega računovodje, ki ga je v filmu Gospod Schmidt tako sijajno upodobil Jack Nicholson. /…/ Osamljeni in stoični moški, ki je videti kot lik iz zgodb Akija Kaurismäkija, preživi noč na zemlji, ki je videti kot pripovedka Jima Jarmuscha.«
– Lisa Schwarzbaum, Entertainment Weekly

petek, 05. 02. 2010

Okrogla miza o položaju smučarskih skakalk

Režiser Bent Hamer je film Gospod Horten, ki ga te dni predvajamo v Kinodvoru, posvetil svoji materi in vsem ostalim smučarskim skakalkam. Te so pred kratkim izgubile boj z Mednarodnim olimpijskim komitejem, od katerega so zahtevale uvrstitev ženskih smučarskih skokov na olimpijske igre.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Trikotnik žalosti Triangle of Sadness

Ruben Östlund

torek, 06. 12. 2022 / 14:00 / Dvorana

Švedski satirik Ruben Östlund (Višja sila, Kvadrat) svoje strupene bodice tokrat uperi v svet visoke mode in ekonomsko privilegiranih ter ustvari divje zabavno farso, v kateri se razredna hierarhija obrne na glavo in razkrije tržna vrednost lepote. Zlata palma na zadnjem festivalu v Cannesu.

Zločini prihodnosti Crimes of the Future

David Cronenberg

torek, 06. 12. 2022 / 17:00 / Dvorana

Zločini prihodnosti so futuristični film noir, s katerim se David Cronenberg vrača k svojim body horror koreninam, hkrati pa raziskuje teme umetnosti, tehnologije, evolucije in ekologije.

Razprodano

Dogodek L'événement

Audrey Diwan

torek, 06. 12. 2022 / 19:30 / Dvorana

Francija, 1963. Obetavna študentka Anne odkrije, da je noseča. Čeprav je splav zakonsko prepovedan, sklene ukrepati, saj hoče sama odločati o svojem telesu in svoji prihodnosti. A izpiti se bližajo, njen trebuh pa povečuje … Film, posnet po romanu Annie Ernaux, je osvojil zlatega leva v Benetkah in nagrado Kinotripove mladinske žirije na Liffu.