Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:00 (odprto še 04:53, tel: 01 239 22 17).

Ginger in Rosa Ginger & Rosa

Sally Potter / Velika Britanija / 2012 / 86 min

Zgodba o odraščanju, postavljena v čas hladne vojne, pokaže, kako se lahko tudi najbolj intimni deli našega življenja usodno prepletejo z družbeno stvarnostjo.

režija Sally Potter, scenarij Sally Potter, fotografija Robbie Ryan, montaža Anders Refn, igrajo Elle Fanning (Ginger), Alice Englert (Rosa), Jodhi May (Anoushka), Christina Hendricks (Natalie), Annette Bening (Bella), Alessandro Nivola (Roland), Oliver Platt (Mark), Timothy Spall (Mark)

IMDb

Zgodba o odraščanju, postavljena v čas hladne vojne, pokaže, kako se lahko tudi najbolj intimni deli našega življenja usodno prepletejo z družbeno stvarnostjo.

London, 1962. Najstnici Ginger in Rosa sta nerazdružljivi prijateljici. Skupaj špricata šolo in svoj dragoceni čas raje preživljata ob ognjevitih diskusijah o frizurah, politiki ter vprašanjih spola in religije. Medtem ko naraščajoči spor med ZDA in Sovjetsko zvezo grozi, da bo pognal v zrak ves svet, Ginger išče tolažbo v umetnosti, Rosa v fantih in cigaretih, obe pa v preziru do svojih na smrt dolgočasnih mater. Njuno prijateljstvo se znajde na preizkušnji, ko se Rosa zatrapa v Gingerinega svobodomiselnega očeta, karizmatičnega Rolanda. Ko nastopi kubanska jedrska kriza, svet zajame apokaliptična tesnoba in Ginger poskuša občutek prijateljske izdaje pregnati s strastnim udeleževanjem protijedrskih protestov.

»Hotela sem povedati neolepšano, preprosto zgodbo, ki bi raziskovala, kako globalni dogodki globoko posežejo v najbolj intimne dele našega življenja. Smo del vsega in vse je del nas. To idejo sem raziskovala skozi oči dveh odraščajočih deklet v zgodnjih šestdesetih letih, ko je hladna vojna dosegla vrhunec. /…/ Globalna kriza se odraža v dinamiki razmerij med liki v zgodbi; njihovim življenjem in izdajstvi, nesoglasji, strahom pred uničenjem, upanjem v prihodnost.« (Sally Potter)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Animateka / Družinski Slon

Najboljši iz Slona: 20 let Najboljši iz Slona: 20 let

različni avtorji

nedelja, 03. 12. 2023 / 17:15 / Dvorana

Ob 20-letnici festivala otroška žirija predstavlja izbor zmagovalnih filmov, tako letošnjih kot iz preteklih izdaj Animateke.

Zmagovalni filmi Animateke 2023 Zmagovalni filmi Animateke 2023

različni avtorji

nedelja, 03. 12. 2023 / 19:00 / Dvorana

Grand Prix: 20 let Grand Prix: 20 let

različni avtorji

nedelja, 03. 12. 2023 / 21:00 / Dvorana

Dvajsetletnico festivala bomo proslavili tudi s programom izbranih zmagovalnih filmov iz preteklosti. Od študentskega filma poljske dive Marte Pajek in draguljev estonskih avtorjev Kasparja Jancisa in Kristjana Holma, prek filmov, s katerima sta se Michaela Müller in Špela Čadež vpisali na zemljevid svetovne animacije, do mojstrovine enega in edinega Tomeka Popakula.