Danes je blagajna odprta od 15:45 do 21:30 (odpre se čez 03:18).
Animateka 2013

Festivali v regiji: Anibar Festivali v regiji: Anibar

Albanija

Mednarodni festival animiranega filma Anibar je edini tovrstni festival na Kosovu in eden najimenitnejših dogodkov v državi. Že od vsega začetka poteka na različnih prizoriščih v mestu Peja.

Na festivalu Anibar so v treh kinih, od katerih sta dva na prostem, na ogled animirani filmi iz različnih krajev po svetu. Filmske projekcije dopolnjujejo tudi delavnice, predavanja, pogovori in spremljevalne dnevne dejavnosti, kot so koncerti in šotorjenje.

Anibar ima s filmskimi projekcijami in drugimi dogodki viden družbeni vpliv na mladino v Peji in širše. Pred in med festivalom ter po njem se angažira velika skupina mladih, ki sodelujejo pri razvoju zamisli in pripravah ter tako nabirajo dragocene izkušnje. Priznanje festivalu z izdatno podporo izkazujejo tudi različne lokalne in nacionalne institucije, tako zasebne kot javne.

Sedanje stanje animacijske scene na Kosovu je tragično, čeprav se je v preteklih letih na tem področju zgodil premik naprej. Ker ustreznih šol ni, so animatorji večinoma samouki, ki se tehnik ustvarjanja učijo s pomočjo spleta. V Albaniji je produkcija animiranih filmov obsežnejša, primanjkuje pa mednarodne promocije. Začetki albanskega animiranega filma segajo v leto 1975, ko so prvi film ustvarili v studiu Kinostudio Shqipëria e Re (Novi albanski kinostudio), današnjem Albafilm Animation, edini državni instituciji z zagotovljenim letnim financiranjem, ki producira tako fikcijo kot dokumentaristiko. Poslanstvo festivala Anibar je med drugim promocija regionalnih filmov, zato želimo ta nepoznani svet predstaviti tudi na Animateki. Uživajte v njem!

Krinka slave (Maska e fames)
Genc Buxheli, Marin Bezatlliu (studiogmsoft), Albanija/Albania, 2008, HD, 11’

Znanemu sodniku iz malega mesta zdravnik vseh zdravnikov sporoči nesrečno vest: kmalu bo umrl. Kljub velikemu ugledu med elito pa doktor pri pregledovanju sodnika zagreši zdravniško napako. Družinski zdravnik jo opazi in poskusi prikriti.

Nerdbot
Ismajl Kaqiku (Ismajl Kaqiku), Kosovo/Kosovo, 2011, HD, 3’

Znanstvenik izdeluje robota z umetno inteligenco.

Konstantinova prisega (Besa e Konstandinit)
Marvina Çela (Marvina Çela), Albanija/Albania, 2011, HD, 5’

Konstantin ima sestro, ki se je poročila v daljne kraje, zato svoji materi obljubi, da ji bo hčer spet pripeljal domov. Predloga za film je albanska ljudska balada.

Cunami
Shaqir Veseli (Artan Maku), Albanija/Albania, 2008, HD, 8’

Panoramo sodobnega življenja, ki ga usmerja zgolj denar, odplavi cunami.

Rdeče jabolko št. 3 (Molla e Kuqe 3)
Mentor Berisha (Mumin Jashari), Kosovo/Kosovo, 2011, HD, 8’

Radovedni črv rad raziskuje svet, v katerem živi, a pri tem naleti na različne težave in nepričakovane zaplete. Večini ovir se trudi izogniti, in ko že misli, da je rešen, ga pogoltne vodni val. V tistem hipu se zbudi, a ozračje resničnosti je enako kot v sanjah.

Tovornjak (Kamioni)
Ilir Kaso, Albanija/Albania, 2009, HD, 10’

Zgodba se odvije med sedanjostjo in preteklostjo strastnega moža. Spomini, ki ohranjajo pri življenju njegove sanje, želje in ljubezni, ga bodo preganjali prek meja resničnosti.

Smisel življenja (Esenca e jetës)
Jani Zhonga, Irida Zhonga (Panaiotis Rappas, Artan Maku), Albanija, Grčija/Albania, Greece, 2011, HD, 13’

Človekovo neprestano iskanje smisla življenja se prenese na navidezno neživ predmet, ključ. Prebudi ga luč kot dotik božje moči in ključ v tistem prvič občuti osamljenost. Obsede ga misel na ključavnico kot njegovo drugo polovico. Po vrsti preizkušenj najde svojo ključavnico, a ko jo odpre, ne doseže drugega kot pomnožitev svoje misije.

 

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Dancing Queen Dancing Queen

Aurora Gossé

nedelja, 14. 07. 2024 / 16:45 / Dvorana

Mina se noro zaljubi v slavnega plesalca in začne plesati. Ganljiv družinski plesni film o sledenju lastnim sanjam, o izvirnosti namesto popolnosti.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

nedelja, 14. 07. 2024 / 17:45 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Železni krempelj The Iron Claw

Sean Durkin

nedelja, 14. 07. 2024 / 19:00 / Dvorana

Tragična resnična zgodba o bratih Von Erich, ki so se v zgodnjih osemdesetih letih pod vodstvom gospodovalnega očeta zapisali med legende profesionalne rokoborbe.