Danes je blagajna odprta od 10:00 do 19:00 (odpre se čez 02:59).

Projekcije filma

torek, 21. 05. 2024 / 20:00 / Mala dvorana
Asset 1

Duhovnica Duhovnica

Maja Prettner / Slovenija / 2023 / 98 min / slovenščina

Projekcije filma

torek, 21. 05. 2024 / 20:00 / Mala dvorana
Asset 1
Film spremlja svobodomiselno evangeličansko duhovnico Jano, ki se sooča z življenjsko dilemo, ali naj zapusti duhovniški poklic. 

režija Maja Prettner, scenarij Maja Prettner, Iza Strehar, Boštjan Virc, fotografija Jože Glažar, montaža Sara Gjergek, zvok Simon Penšek, produkcija Boštjan Virc, Nataša Vugrinec (Studio Virc), distribucija Studio Virc

festivali, nagrade Festival slovenskega filma (vesna za najboljši film po izboru občinstva, vesna za najboljšo montažo, nagrada Društva slovenskih filmskih publicistov in publicistk za najboljši celovečerec v tekmovalnem programu); Dokudoc Maribor; FDF Ljubljana

Baza slovenskih filmov

Fotografije

Pri tem se mora spopasti še s kopico dodatnih izzivov: od odpiranja ran iz otroštva do reševanja zapletenih družinskih odnosov. Na vasi velja za Božjo predstavnico na Zemlji, a tudi ona je človek iz mesa in krvi … Dokumentarec Duhovnica je na Festivalu slovenskega filma osvojil vesno za najboljši film po izboru občinstva.

iz prve roke
»Pet let smo bili z vsem srcem predani snemanju filma Duhovnica in spremljali pomembne osebne dogodke v življenju naše protagonistke, duhovnice Jane. Uspeli smo postati del njenega ožjega kroga in prisostvovati intimnim družinskim trenutkom z njeno hčerko, možem in starši. Pomembno vlogo v Janinem življenju ima tudi vaška cerkvena skupnost, ki zgodbo začini in ji doda humorne situacije ter pristnost.
Z direktorjem fotografije oba izhajava iz Prekmurja, kraja dogajanja filma, in čutiva globoko povezanost s tukajšnjimi ljudmi.
Jana je zapletena in intrigantna ženska. Je zabavna, neposredna, globoko razmišljujoča in samoreflektivna. Pod vsem tem pa se počasi kažejo tudi njeni notranji boji in bolečina, ki se odraža v nemiru, utrujenem videzu in pogrizenih nohtih. Globoko v sebi je zelo ranjena in prizadeta. Rane zaradi spolne zlorabe v otroštvu, očetov alkoholizem, stroga verska vzgoja in družinske travme se ponovno odpirajo. In čeprav si duhovnika predstavljamo kot nekoga ‘višjega in čistejšega’ od nas, z visokimi moralnimi načeli, in ‘čistim, brezgrešnim življenjem’, je v ozadju skrite veliko umazanije, ki jo je treba razčistiti.
Jana je običajen človek s težavami v življenju, tako kot vsi mi. Samo da je njena zgodba edinstvena, njen poklic ni običajen in ovire pred njo so večje, kot si večina od nas lahko predstavlja. Film Duhovnica vidim kot njeno možnost za izpoved in celjenje. Daje glas vsem ženskam, ki se soočajo s podobno travmo iz otroštva ali kakršno koli zlorabo. Hkrati pa film priča o tem, da se te stvari dogajajo celo na videz ‘nedotakljivim’ slojem družbe. Naša zgodba zato ozavešča, opogumlja in slavi žensko moč.
Film odpira različna vprašanja o religiji v sodobni družbi in vodilnih položajih žensk v njej. Poln je moralnih in osebnih dilem, s katerimi se mora soočiti celo Duhovnica. Vsak nosi svoj križ. Vsak je iz mesa in krvi.«
– Maja Prettner

kritike
»Film odlikuje spretna uporaba tehnik opazovalnega dokumentarca, s katerimi režiserka več let spremlja junakinjo, ko polna ljubezni in predanosti premaguje težave iz preteklosti in sedanjosti, od spolne zlorabe v otroštvu do težav materinstva in poklicnih krivic, ki jih doživlja kot evangeličanska duhovnica. Poglobljeno pokaže, kako se duhovnica Jana pogumno upre družbenim pričakovanjem in cerkvenim dogmam, gre proti toku in se postopoma prelevi v junakinjo, ki se postavi zase.«
– utemeljitev nagrade Društva slovenskih filmskih publicistov in publicistk na Festivalu slovenskega filma

»/…/ se lahko na lastne oči prepričate, kaj zamuja katoliška cerkev, ko nima duhovnic. Kerčmar Džuban je videti kot ideologija, ki pride v ljudska srca. Ni se ji mogoče upreti. Kot se v filmu ne moreš upreti atraktivni zvezdnici. Pri vprašanjih vere se sklicuje na Einsteina. Zlomila bi ateista. Skrbijo za prihodnost. Počuti se kot prekarka. Čuti zavist, resentiment, sebičnost. »Nisem se mogla realizirati,« pravi. In doda: »Ko mi je šlo najbolje, so me ustavili.« ZELO ZA«
– Marcel Štefančič, jr., Mladina

Pogovor z ekipo filma Duhovnica na Festivalu dokumentarnega filma

Po ogledu filma Duhovnica se nam je na odru pridružila številna filmska ekipa in spregovorila o snemanju filma ter o življenjski poti in nazorih protagonistke filma.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Samsara Samsara

Lois Patiño

nedelja, 19. 05. 2024 / 11:00 / Dvorana

Duša potuje med Laosom in Tanzanijo, iz enega telesa v drugo. Samsara nas povabi, da zapremo oči in se ji pridružimo … V meditativnem popotovanju, imenovanem po budističnem ciklu življenja, smrti in reinkarnacije, Lois Patiño nadaljuje z raziskovanjem filma kot potopitvene izkušnje.

Robotove sanje Robot Dreams

Pablo Berger

nedelja, 19. 05. 2024 / 11:30 / Mala dvorana

Animirani film, ki brez besed naslika barvito in toplo pripoved o pomenu prijateljstva in njegovi krhkosti. Film je hkrati tudi ljubezensko pismo New Yorku. Nominiranec za oskarja in prejemnik številnih najpomembnejših nagrad za najboljši animirani film leta.

Fant in čaplja Kimitachi wa do ikiru ka

Hayao Miyazaki

nedelja, 19. 05. 2024 / 14:15 / Dvorana

Veliki Hayao Miyazaki se vrača z globoko osebno, avtobiografsko navdahnjeno fantazijo o življenju, smrti in ustvarjanju. Film, poln dih jemajoče lepote, nagajivega humorja in nežne melanholije, je prejel letošnjega oskarja za najboljši animirani celovečerec.