Danes je blagajna odprta od 16:00 do 21:00 (odprto še 03:24, tel: 01 239 22 17).

Državniški pogreb Gosudarstvennyye pokhorony

Sergey Loznitsa / Litva, Nizozemska / 2019 / 135 min / ruščina

Sergej Loznica nadaljuje prvovrstno vizualno popisovanje sovjetske zgodovine.

Po stalinističnih procesih in spomeniku sovjetskemu zavzetju Berlina je v ruskih arhivih našel še impozantno arhivsko gradivo ob Stalinovi smrti marca 1953. Množice so žalovale, oblast je pela hvalnice generalissimu Stalinu, mimo njegove krste so se valile nepregledne množice navadnih ljudi in vzhodnoevropskih politikov. Nihče ni omenjal voždovih pogromov, montiranih političnih procesov, gulagov ali holodomora v Ukrajini; da bo groteska popolna, so med govorom celo omenjali »srečne Ukrajince«! Sumljivo odsotni so posnetki žalovanja iz Gruzije, Džugašvilijeve rodne republike.

»Stalinova smrt je pomenila konec neke dobe. Ne da bi se tega zavedali, je marec 1953 ob žalovanju za voditeljem milijonom z življenjsko izkušnjo zaznamoval osebno zgodovino. Neizogibno se mi zdi vključiti gledalca v to izkušnjo, ne kot nepristranskega opazovalca zgodovinskega dogodka ali občudovalca redkih arhivskih posnetkov, temveč kot soudeleženca in očividca veličastnega, grozljivega in grotesknega spektakla, ki odstira bistvo tiranskega režima. Film razumem kot vizualno študijo narave Stalinovega kulta osebnosti in poskus dekonstrukcije rituala, ki je predstavljal temelj krvavega režima. Verjamem, da sem kot filmski ustvarjalec dolžan uporabiti moč dokumentarne podobe za nagovarjanje uma svojih sodobnikov in za iskanje resnice.« (Sergej Loznica)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

nedelja, 21. 07. 2024 / 17:30 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Kri moje ljubezni Love Lies Bleeding

Rose Glass

nedelja, 21. 07. 2024 / 19:00 / Dvorana

S steroidi naphana in s krvjo prepojena zgodba o ljubezni in maščevanju. Nasilen, mračno humoren in seksi kvirovski triler z bombastičnim finalom.

Popolni dnevi Perfect Days

Wim Wenders

nedelja, 21. 07. 2024 / 21:30 / Ljubljanski grad

Wim Wenders se vrača v Tokio, da bi posnel ganljivo filmsko pesem o iskanju lepote v drobnih trenutkih vsakdanjega življenja. Film z nostalgičnim soundtrackom, ki vključuje klasike Louja Reeda, Patti Smith in Nine Simone, je Kojiju Yakushoju prinesel nagrado za najboljšega igralca v Cannesu.