Danes je blagajna odprta od 16:00 do 19:00 (odpre se čez 05:15).

Državniški pogreb Gosudarstvennyye pokhorony

Sergey Loznitsa / Litva, Nizozemska / 2019 / 135 min / ruščina

Sergej Loznica nadaljuje prvovrstno vizualno popisovanje sovjetske zgodovine.

Po stalinističnih procesih in spomeniku sovjetskemu zavzetju Berlina je v ruskih arhivih našel še impozantno arhivsko gradivo ob Stalinovi smrti marca 1953. Množice so žalovale, oblast je pela hvalnice generalissimu Stalinu, mimo njegove krste so se valile nepregledne množice navadnih ljudi in vzhodnoevropskih politikov. Nihče ni omenjal voždovih pogromov, montiranih političnih procesov, gulagov ali holodomora v Ukrajini; da bo groteska popolna, so med govorom celo omenjali »srečne Ukrajince«! Sumljivo odsotni so posnetki žalovanja iz Gruzije, Džugašvilijeve rodne republike.

»Stalinova smrt je pomenila konec neke dobe. Ne da bi se tega zavedali, je marec 1953 ob žalovanju za voditeljem milijonom z življenjsko izkušnjo zaznamoval osebno zgodovino. Neizogibno se mi zdi vključiti gledalca v to izkušnjo, ne kot nepristranskega opazovalca zgodovinskega dogodka ali občudovalca redkih arhivskih posnetkov, temveč kot soudeleženca in očividca veličastnega, grozljivega in grotesknega spektakla, ki odstira bistvo tiranskega režima. Film razumem kot vizualno študijo narave Stalinovega kulta osebnosti in poskus dekonstrukcije rituala, ki je predstavljal temelj krvavega režima. Verjamem, da sem kot filmski ustvarjalec dolžan uporabiti moč dokumentarne podobe za nagovarjanje uma svojih sodobnikov in za iskanje resnice.« (Sergej Loznica)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Slavna medvedja zasedba Sicilije La fameuse invasion des ours en Sicile

Lorenzo Mattotti

nedelja, 14. 08. 2022 / 17:00 / Dvorana

Za tiste, ki imajo radi smeh, solze, legende in dogodivščine, Gedeone, pripovedovalec in glasbenik, princ komedije dell’arte ter deklica Almerina, pripovedujeta zgodbo …

Bergmanov otok Bergman Island

Mia Hansen-Løve

nedelja, 14. 08. 2022 / 19:00 / Dvorana

Avtobiografsko navdahnjeni film Mie Hansen-Løve (Zbogom, prva ljubezen) je melanholična meditacija o razmerjih, igriv razmislek o ustvarjalnem procesu ter intimen poklon švedskemu mojstru. Film je bil premierno prikazan v glavnem programu festivala v Cannesu.

Orkester Orkester

Matevž Luzar

ponedeljek, 15. 08. 2022 / 17:00 / Dvorana

Pihalni orkester iz Slovenije se odpravi na glasbeni festival v malo avstrijsko mesto. Zgodbo spremljamo skozi dogodivščine različnih protagonistov: mladega voznika avtobusa je strah, da bo izgubil službo; dva člana orkestra, nastanjena pri avstrijskih gostiteljih, ne moreta pobegniti svoji žurerski naravi; srednješolka odkrije očetov drugi obraz; žene, ki so morale ostati doma, uživajo v svobodi …