Danes je blagajna odprta od 15:45 do 20:15 (odpre se čez 01:44).

Državljan Kane Citizen Kane

Orson Welles / ZDA / 1941 / 119 min / podnapisi, angleščina / 16+

režija Orson Welles, scenarij Orson Welles, Herman J. Mankiewicz, John Houseman,Mollie Kent, Roger Q. Denny, fotografija Gregg Toland, distribucija Slovenska kinoteka 

IMDb

Formalno domišljeni in inovativni prvenec cineasta Orsona Wellesa v kompleksni pripovedni zgradbi skozi oči novinarja Jerryja Thompsona in z raznimi raziskovalnimi prijemi dinamično izrisuje biografijo denarnega mogotca Charlesa Fosterja Kana (Orson Welles) po njegovi smrti. Pravcati novinarski gonji botruje besedna zveza “rožni popek”, ki jo je Kane izrekel na smrtni postelji. Kultna klasika ponuja stilistično virtuoznost, oporekanje in spretno poigravanje s pravili, ki jih je v filmsko umetnost zapisal studijski sistem. Večina filmskih teoretikov, zgodovinarjev in kritikov meni, da je prvenec čudežnega dečka izumil posamezna sredstva filmske govorice, kot jih poznamo danes, tista, ki so že obstajala, pa izpilil do popolnosti.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Dancing Queen Dancing Queen

Aurora Gossé

nedelja, 14. 07. 2024 / 16:45 / Dvorana

Mina se noro zaljubi v slavnega plesalca in začne plesati. Ganljiv družinski plesni film o sledenju lastnim sanjam, o izvirnosti namesto popolnosti.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

nedelja, 14. 07. 2024 / 17:45 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Železni krempelj The Iron Claw

Sean Durkin

nedelja, 14. 07. 2024 / 19:00 / Dvorana

Tragična resnična zgodba o bratih Von Erich, ki so se v zgodnjih osemdesetih letih pod vodstvom gospodovalnega očeta zapisali med legende profesionalne rokoborbe.