Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:00 (odprto še 05:25, tel: 01 239 22 17).

Državljan Kane Citizen Kane

Orson Welles / ZDA / 1941 / 119 min / podnapisi, angleščina / 16+

režija Orson Welles, scenarij Orson Welles, Herman J. Mankiewicz, John Houseman,Mollie Kent, Roger Q. Denny, fotografija Gregg Toland, distribucija Slovenska kinoteka 

IMDb

Formalno domišljeni in inovativni prvenec cineasta Orsona Wellesa v kompleksni pripovedni zgradbi skozi oči novinarja Jerryja Thompsona in z raznimi raziskovalnimi prijemi dinamično izrisuje biografijo denarnega mogotca Charlesa Fosterja Kana (Orson Welles) po njegovi smrti. Pravcati novinarski gonji botruje besedna zveza “rožni popek”, ki jo je Kane izrekel na smrtni postelji. Kultna klasika ponuja stilistično virtuoznost, oporekanje in spretno poigravanje s pravili, ki jih je v filmsko umetnost zapisal studijski sistem. Večina filmskih teoretikov, zgodovinarjev in kritikov meni, da je prvenec čudežnega dečka izumil posamezna sredstva filmske govorice, kot jih poznamo danes, tista, ki so že obstajala, pa izpilil do popolnosti.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

TÁR TÁR

Todd Field

četrtek, 09. 02. 2023 / 14:30 / Dvorana

Todd Field (V pasti, Mali otroci) raziskuje teme moči in slave ter zastavlja večno vprašanje, ali lahko umetnost ločimo od umetnika. Cate Blanchett je za vlogo genialne in brezobzirne dirigentke na vrhuncu kariere zasluženo prejela zlati globus in nagrado za najboljšo igralko v Benetkah. Šest nominacij za oskarja, med drugim za najboljšo glavno igralko, film in režijo!

Po soncu Aftersun

Charlotte Wells

četrtek, 09. 02. 2023 / 17:45 / Dvorana

Režiserko je brskanje po starih družinskih albumih navdihnilo k razmisleku o tem, kako morda nikoli ne bomo zares razumeli kompleksnega notranjega življenja ljudi, ki jih imamo radi. Njen globoko osebni, slogovno izvirni in ganljivi celovečerni prvenec je navdušil kritike na festivalu v Cannesu in se uvrstil na številne lestvice najboljših filmov leta 2022.

Razprodano

MRI R.M.N.

Cristian Mungiu

četrtek, 09. 02. 2023 / 20:00 / Dvorana

Film, postavljen v multietnično transilvansko vas, raziskuje, kako se človek sooča z neznanim v kriznih časih. Prvak romunskega novega vala Cristian Mungiu (4 meseci, 3 tedni in 2 dneva, Matura) je svoj peti celovečerec premierno predstavil na festivalu v Cannesu.