Animateka 2013

Rabinova mačka Le Chat du Rabbin

Joann Sfar, Antoine Delesvaux / Francija / 2011 / 89 min / francoščina, ruščina / 12+

režija: Joann Sfar, Antoine Delesvaux, scenarij: Joann Sfar, Sandrina Jardel, likovna podoba: Joann Sfar, Serge Cicerone, Sébastien D'Abrigeon, Christophe Lourdelet, M. Legall, vodje animatorjev: Jean-Christophe Dessaint, Marco Nguyen, kamera: Jérôme Brézillon, montaža: Maryline Monthieux, glasba: Olivier Daviaud, glasovi: François Morel, Hafsia Herzi, Maurice Bénichou, Moh-Saïd Fellag, François Damiens, Jean-Pierre Kalfon, produkcija: Autochenille Production, distribucija v Sloveniji: Francoski inštitut Charles Nodier

Alžir nekaj po letu 1920. Rabina Sfarja muči več težav. Ne le da njegova prelepa hči prihaja v najstniška leta; papagajemorilska mačka je pravkar spregovorila! Vse še dodatno zaplete pošiljka iz Rusije. V njej odkrijejo slikarja, bolj mrtvega kot živega, ki je v Afriko prišel na lov za skrivnostnim plemenom in njihovim mitskim mestom. Prepričan, da mesto zares obstaja, se poda na neverjetno pustolovščino, s seboj pa vzame še rabina, njegovo mačko, modrega arabskega starca Šejka in ekscentričnega ruskega milijarderja. Sfarjev slog in vizija, ki prinašata univerzalno sporočilo o strpnosti, se zlijeta v prekrasno filmsko stvaritev ter poklon radoživi in barviti vrnitvi k risani 2D animaciji.

Film je nastal po predlogi 1., 2. in 5. zvezka Sfarjevega istoimenskega stripovskega albuma. Joann Sfar je že pred leti prejel ponudbo za risani film, vendar jo je sprva odklonil, ker je menil, da so risani filmi namenjeni otrokom – oziroma vsaj »otroku v nas«. Zdelo se mu je, da bi Rabinova mačka morala biti film za vse, tudi odrasle, s pravimi igralci, s katerimi se lahko poistovetimo. Za tem so strip v Franciji prodali v 700.000 izvodih in ga prevedli v petnajst jezikov. In Sfar je končno dobil ponudbo, da posname pravi film, o katerem je sanjal.

V sodelovanju z revijo Stripburger ob izidu Sfarjevega strip albuma Pascin v slovenskem jeziku


Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno