Danes je blagajna odprta od 13:00 do 20:15 (za danes zaprto).

Dom Home

Ursula Meier / Švica, Francija, Belgija / 2008 / 98 min / francoščina

Film mlade švicarske režiserke, ki osupne z velikopoteznostjo produkcije in ambiciozno zasnovo, je svojevrstno nasprotje filmu ceste – popotovanje brez premikanja, ki pa je zato na notranji, miselni ravni, toliko bolj divje.

režija Ursula Meier, scenarij Ursula Meier, Antoine Jaccoud, Raphaëlle Valbrune, Olivier Lorelle, Gilles Taurand, fotografija Agnès Godard, igrajo Isabelle Huppert (Marthe), Olivier Gourmet (Michel), Kacey Mottet Klein (Julien), Madeleine Budd (Marion), Adeleide Leroux (Judith), Renaud Rivier, Kilian Torrent, Nicolas Del Sordo, Hugo Saint-James, Virgil Berset

festivali, nagrade Cannes 2008; Reykjavik 2008 – nagrada FIPRESCI; cezar 2009 – najboljša fotografija, najboljši prvenec, najboljša scenografija; Mar Del Plata 2009 – nagrada ADF za fotografijo

IMDb

Do koder seže pogled, se po mirni in zapuščeni pokrajini vije povsem prazna štiripasovnica. Zgrajena je bila pred nekaj leti, a še nikoli ni bila uporabljena. Ob samem robu te s plevelom poraščene asfaltne steze, le nekaj metrov od zaščitne ograje, stoji povsem osamljena hiša z majhnim vrtom, v kateri stanuje neka družina. Ob začetku poletja se na cesto vrnejo gradbeni stroji, nato pa jo končno odprejo za promet. Skoraj dobesedno umeščena sredi ceste, le nekaj metrov stran od izpušnih cevi in vse bolj motečega hrupa avtomobilov, se družina znajde v skoraj nemogočem položaju. Skriti za štirimi zidovi doma se njeni člani vse bolj oddaljujejo od zunanjega sveta in stopajo proti prepadu norosti.

»Mislim, da gre za precej svojevrsten film. Premešati sem hotela tone in žanre, od skrajno dramatičnega prizora skočiti k malce bolj burlesknemu. V mislih sem vseskozi imela tako Tatija kot tudi Pilata. Tudi moj način snemanja je sledil tej zasnovi: začeli smo s kamero v roki, končali pa s statičnim posnetkom.«
(Ursula Meier)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Trikotnik žalosti Triangle of Sadness

Ruben Östlund

sreda, 07. 12. 2022 / 13:00 / Dvorana

Švedski satirik Ruben Östlund (Višja sila, Kvadrat) svoje strupene bodice tokrat uperi v svet visoke mode in ekonomsko privilegiranih ter ustvari divje zabavno farso, v kateri se razredna hierarhija obrne na glavo in razkrije tržna vrednost lepote. Zlata palma na zadnjem festivalu v Cannesu.

Dodatna projekcija

Ennio Ennio

Giuseppe Tornatore

sreda, 07. 12. 2022 / 17:15 / Dvorana

Ennio je portret Ennia Morriconeja, enega najbolj plodovitih, prepoznavnih in vplivnih filmskih skladateljev vseh časov, znanega tudi po sodelovanju s Sergiom Leonejem.

Septembrska klasa Septembrska klasa

Igor Šterk

sreda, 07. 12. 2022 / 21:00 / Mala dvorana

Dokumentarni film Igorja Šterka je portret generacije, ki se je s področja vse Jugoslavije septembra 1987 zbrala v majhni kasarni na otoku Vis, da bi odslužila 365 dni v JLA.