Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:20 (odprto še 20 minut, tel: 01 239 22 17).

Dnevnik Diane Budisavljević Dnevnik Diane Budisavljević

Dana Budisavljević / Hrvaška, Slovenija, Srbija / 2019 / 88 min / hrvaščina, nemščina

Igrano-dokumentarni film o neverjetni reševalni akciji otrok, ki se je med drugo svetovno vojno dogajala v Zagrebu. Veliki zmagovalec letošnjega puljskega festivala, ki je iz arene odnesel kar šest nagrad.

režija Dana Budisavljević, scenarij Dana Budisavljević, Jelena Paljan, fotografija Jasenko Rasol, glasba Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz, montaža Marko Ferković, igrajo Alma Prica (Diana), Igor Samobor (Julije), Mirjana Karanović (Julijeva sestra), Biserka Ipša (ga. Đakula), Krešimir Mikić (g. Stein), Ermin Bravo (Bresler), Živko Zelenbrz (priča), Nada Vlaisavljević (priča), Zorka Janjanin (priča), Milorad Jandrić (priča)

festivali, nagrade Pulj 2019 (najboljši film, najboljša režija, nagrada občinstva, najboljša montaža, najboljša glasba, nagrada FEDEORA), Portorož 2019

IMDb

Glavna junakinja zgodbe je iz zloglasnih taborišč, ki so jih ustanovili ustaši, kolaboracionisti nacistične Nemčije, s peščico najbližjih sodelavcev pred gotovo smrtjo rešila več kot deset tisoč otrok. Njeno ime je bilo za veliko let izbrisano iz zgodovine, njene izjemne zasluge pa pripisane drugim. Zanjo nikoli niso slišali niti otroci, ki jim je rešila življenje. Ime ji je Diana Budisavljević.

»Ne vem, kako je v Sloveniji, na Hrvaškem je revizionizem zelo močan. Družba je razdeljena na ustaše in partizane. /…/ Mislim, da je vrednost tega filma, da stvari spet postavi na svoj prostor s humanitarno zgodbo o Diani Budisavljević, ki ni politično pripadala nikomur, ne ustašem ne komunistom. Z njeno zgodbo, reševanjem otrok iz taborišča NDH, se stvari uredijo. Mislim, da po tem filmu nihče več ne more reči, da niso obstajala taborišča in rasni zakoni. In niti tega, da so se komunisti po vojni res vedli kot zmagovalci oziroma da niso dovolili zaslug za to nikomur drugemu.« (Dana Budisavljević)

Dana Budisavljević
Rojena leta 1975 v Zagrebu. Na zagrebški Akademiji dramskih umetnosti je diplomirala iz filmske in TV montaže. Delala je kot montažerka, asistentka produkcije in organizatorka filmskih festivalov. Kot režiserka je debitirala leta 2004 z dokumentarcem Sve 5!. Dnevnik Diane Budisavljević je njen prvi celovečerni film.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Pritisk Push

Fredrik Gertten

petek, 15. 11. 2019 / 20:15 / Mala dvorana

Pronicljiv uvid v mehanizem globalne stanovanjske krize odgovarja na vprašanje, zakaj si kar naenkrat ne moremo več privoščiti življenja v lastnem mestu, kdo našim skupnostim krade dušo in kaj lahko storimo, da si mesto priborimo nazaj.

LIFFe / Predpremiere

Bog obstaja, ime ji je Petrunija Gospod postoi, imeto i’ e Petrunija

Teona Strugar Mitevska

petek, 15. 11. 2019 / 21:20 / Dvorana

Zgodba o dvaintridesetletnem dekletu brez prave prihodnosti, ki se pogumno upre tradiciji ter neprizanesljivo razgali mačizem in seksizem sodobne makedonske družbe.

LIFFe / Kinobalon na LIFFu

Loti in izgubljeni zmaji Lotte ja kadunud lohed

Heiki Ernits, Janno Põldma

sobota, 16. 11. 2019 / 11:00 / Dvorana

Dogodivščina prijazne psičke Loti je polna nenavadnih domišljijskih presenečenj, s čudovito narisanim svetom narave.