Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:30 (odpre se čez 01:34).

Diaz Diaz

Daniele Vicari / Italija, Romunija, Francija / 2012 / 127 min

Rekonstrukcija dogodkov iz Genove leta 2001, ko je med protiglobalizacijskimi protesti skupina policistov napadla miroljubne udeležence.

režija Daniele Vicari, scenarij Daniele Vicari, Laura Paolucci, fotografija Gherardo Gossi, glasba Teho Teardo, montaža Benni Atria, igrajo Claudio Santamaria (Max Flamini), Jennifer Ulrich (Alma Koch), Elio Germano (Luca Gualtieri), Davide Iacopini (Marco), Ralph Amoussou (Etienne), Fabrizio Rongione (Nick Janssen), Renato Scarpa (Anselmo Vitali), Mattia Sbragia (Armando Carnera), Antonio Gerardi (Achille Faleri), Paolo Calabresi (Francesco Scaroni)

festivali, nagrade Berlin 2012 (nagrada občinstva v sekciji Panorama), Karlovi Vari 2012

DVD filma je na voljo v naši Knjigarnici.

Rekonstrukcija dogodkov iz Genove leta 2001, ko je med protiglobalizacijskimi protesti skupina policistov napadla miroljubne udeležence.

Mladi protestniki se ob vrhu skupine G8 zbirajo v šoli Diaz Pascoli, kjer začasno ustanovijo družbeni forum. Večinoma mlajši moški in ženske so kljub nasilju na ulicah dobro razpoloženi, a sredi noči doživijo nenadno presenečenje. Oborožene policijske enote vdrejo v stavbo in jih dve uri pretepajo. Večina protestnikov s telesnimi poškodbami konča v bolnišnici, policija pa poskuša svoja dejanja upravičiti s podtikanjem molotovk v stavbo. Iz različnih pogledov na tragični dogodek v filmu izvemo resnico o tem žalostnem dnevu za italijansko demokracijo.

»V Italiji zakon ne predvideva mučenja. To pomeni, da ne omejuje tistih, ki mučenje izvajajo, saj kot zločin zakonsko ne obstaja. Mučenje nastaja v državi, katere književnost in kultura sta bili med prvimi, ki sta se zavzemali zoper njega.« (Daniele Vicari)

Daniele Vicari
Rojen leta 1967 v Collegiovu v Italiji. Na univerzi La Sapienza v Rimu je študiral zgodovino in film. Sprva je delal kot filmski kritik, pozneje pa je posnel vrsto dokumentarnih filmov s politično in ekološko tematiko. Za svoj prvi igrani celovečerec Velocità massima je leta 2002 prejel Pasinettijevo nagrado na filmskem festivalu v Benetkah.

filmografija (izbor)
1997 Partigiani (Partisans) (dokumentarni/documentary)
1998 Uomini e lupi (kratki/short)
1999 Non mi basta mai (dokumentarni/documentary)
2002 Velocità massima (Maximum Velocity)
2005 L’orizzonte degli eventi
2006 Il mio paese
2008 Il passato è una terra straniera (The Past Is a Foreign Land)
2010 Foschia pesci Africa sonno nausea fantasia (dokumentarni/documentary)
2012 Diaz (Diaz: Don’t Clean Up This Blood/Diaz)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Ernest in Celestina Ernest et Célestine

Benjamin Renner, Vincent Patar, Stéphane Aubier

četrtek, 30. 06. 2022 / 10:00 / Dvorana

Vizualno izvirna pripoved o večnih vrednotah in dobrosrčnosti, za gledalce vseh generacij.

Zadnjič

Luzzu Luzzu

Alex Camilleri

četrtek, 30. 06. 2022 / 18:45 / Dvorana

Prvenec malteško-ameriškega režiserja je univerzalna pripoved o malem človeku, ki skuša preživeti, razpet med tradicijo in zahtevami sedanjosti. Film je glavnemu igralcu, resničnemu lokalnemu ribiču, prinesel posebno nagrado žirije na festivalu Sundance.

Kinodvorišče / Druga godba v Kinodvoru

Kralji rumbe The Rumba Kings

Alan Brain

četrtek, 30. 06. 2022 / 21:30 / Kinodvorišče

V petdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je bila Demokratična republika Kongo pod belgijsko oblastjo, se je generacija kongovskih glasbenikov odločila, da se bodo proti kolonialnemu zatiranju borili z glasbo. Tradicionalne afriške ritme so združili z afrokubanskimi zvoki in ustvarili novo zvrst, kongovsko rumbo, ki je z nalezljivim ritmom, hipnotičnimi kitarskimi vložki in mehkimi vokali kmalu osvojila vso afriško celino. Dokumentarec Kralji rumbe je radostni poklon osvobajajoči moči glasbe.