Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:00 (odpre se čez 05:26).

Diaz Diaz

Daniele Vicari / Italija, Francija, Romunija / 2012 / 127 min

Rekonstrukcija dogodkov iz Genove leta 2001, ko je med protiglobalizacijskimi protesti skupina policistov napadla miroljubne udeležence.

režija Daniele Vicari, scenarij Daniele Vicari, Laura Paolucci, fotografija Gherardo Gossi, glasba Teho Teardo, montaža Benni Atria, igrajo Claudio Santamaria (Max Flamini), Jennifer Ulrich (Alma Koch), Elio Germano (Luca Gualtieri), Davide Iacopini (Marco), Ralph Amoussou (Etienne), Fabrizio Rongione (Nick Janssen), Renato Scarpa (Anselmo Vitali), Mattia Sbragia (Armando Carnera), Antonio Gerardi (Achille Faleri), Paolo Calabresi (Francesco Scaroni)

festivali, nagrade Berlin 2012 (nagrada občinstva v sekciji Panorama), Karlovi Vari 2012

DVD filma je na voljo v naši Knjigarnici.

Rekonstrukcija dogodkov iz Genove leta 2001, ko je med protiglobalizacijskimi protesti skupina policistov napadla miroljubne udeležence.

Mladi protestniki se ob vrhu skupine G8 zbirajo v šoli Diaz Pascoli, kjer začasno ustanovijo družbeni forum. Večinoma mlajši moški in ženske so kljub nasilju na ulicah dobro razpoloženi, a sredi noči doživijo nenadno presenečenje. Oborožene policijske enote vdrejo v stavbo in jih dve uri pretepajo. Večina protestnikov s telesnimi poškodbami konča v bolnišnici, policija pa poskuša svoja dejanja upravičiti s podtikanjem molotovk v stavbo. Iz različnih pogledov na tragični dogodek v filmu izvemo resnico o tem žalostnem dnevu za italijansko demokracijo.

»V Italiji zakon ne predvideva mučenja. To pomeni, da ne omejuje tistih, ki mučenje izvajajo, saj kot zločin zakonsko ne obstaja. Mučenje nastaja v državi, katere književnost in kultura sta bili med prvimi, ki sta se zavzemali zoper njega.« (Daniele Vicari)

Daniele Vicari
Rojen leta 1967 v Collegiovu v Italiji. Na univerzi La Sapienza v Rimu je študiral zgodovino in film. Sprva je delal kot filmski kritik, pozneje pa je posnel vrsto dokumentarnih filmov s politično in ekološko tematiko. Za svoj prvi igrani celovečerec Velocità massima je leta 2002 prejel Pasinettijevo nagrado na filmskem festivalu v Benetkah.

filmografija (izbor)
1997 Partigiani (Partisans) (dokumentarni/documentary)
1998 Uomini e lupi (kratki/short)
1999 Non mi basta mai (dokumentarni/documentary)
2002 Velocità massima (Maximum Velocity)
2005 L’orizzonte degli eventi
2006 Il mio paese
2008 Il passato è una terra straniera (The Past Is a Foreign Land)
2010 Foschia pesci Africa sonno nausea fantasia (dokumentarni/documentary)
2012 Diaz (Diaz: Don’t Clean Up This Blood/Diaz)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Zog Zog

Max Lang, Daniel Snaddon

sobota, 14. 12. 2019 / 10:00 / Dvorana

Družinski animirani film po priljubljeni slikanici Julie Donaldson in Axela Schefflerja, ki ju poznamo kot avtorja Zverjasca in Zverjaščka.

Slavna medvedja zasedba Sicilije La fameuse invasion des ours en Sicile

Lorenzo Mattotti

sobota, 14. 12. 2019 / 11:30 / Dvorana

Za tiste, ki imajo radi smeh, solze, legende in dogodivščine, Gedeone, pripovedovalec in glasbenik, princ komedije dell’arte ter deklica Almerina, pripovedujeta zgodbo …

Aeronavta The Aeronauts

Tom Harper

sobota, 14. 12. 2019 / 13:45 / Dvorana

Napeta, vizualno osupljiva, pravljično navdahnjena in po resnični dogodkih posneta pustolovščina spet združi Felicity Jones in Eddieja Redmayna (Teorija vsega) – tokrat v košari balona na tvegani poti k novim znanstvenim odkritjem.