Danes je blagajna odprta od 15:30 do 19:00 (za danes zaprto).

DEF 2009: Redni program 9. DEF 2009: Redni program 9.

231 min

 Fish On! (Na ribe!)
Liivo Niglas, Frode Storaas, Diane Perlov, Estonia/Norway/USA, 2008, 60 min.
Location: Northern California (USA)

Reka Klamath v Oregonu in Kaliforniji je ena najpomembnejših poti lososov v Združenih državah. Čeprav se je zadnjih 100 let zmanjšala, še vedno omogoča obilje življenja in raznolike oblike gospodarske rabe. To je film o indijanskih plemenih v rečnem ekosistemu – kaj pomeni reka za njih in kako so uporabljali tradicionalne in moderne vire da bi obnavljali njeno moč, lepoto in ravnotežje. Film se osredotoča na reko Klamath in indijanska plemena v spodnjem toku – Yuroke, Hoopa in Karuke. Kljub temu ima ta zgodba v sebi veliko pomembnega tudi za druge rečne ekosisteme in za domorodna ljudstva na svetu. Na primeru indijanskih plemen spodnjega toka reke Klamath nas ilm opominja kako sta tesno povezana zdravje ljudi in zdravje njihove pokrajine.

03:00 PM

Holy Men and Fools (Svetniki in norci)
Michael Yorke, Great Britain, 2005, 71 min.
Location: Himalayas (North India)

Avtor ilma Michael Yorke se odpravi na romanje čez visoko Himalajo. Njegova vodnika sta Uma, upokojena švedska manekenka, ki je preživela 25 let v iskanju razsvetljenja, in Vasisht, karizmatični mladi indijski sveti mož. Skupaj vandrajo po gorah, živijo v votlinah in kočah mistikov, ki so žrtvovali vse na poti do Boga. Michaelova želja je, da bi razumel to svojevrstno predano življenje in izjemno odpovedovanje, toda Uma in Vasisht čutita, da ezoteričnih skrivnosti ne moreta deliti z nevednimi prišleki. Ko se prijateljstvo razvija, se mora Michael spopasti z lastno duhovno potjo; ali lahko zamenja svojo zahodnjaško logiko in razum z vero in intuicijo? Se bo Michael po izjemnem in prisrčnem zdrsu v skrivni svet hindujskega asketizma priključil modrecem ali za norcem?

04:30 PM

She – River (Ona-reka)
Rossella Schillaci, Italy, 2008, 63 min.
Location: River Po (Italy)

Ona – reka je vizualno in pripovedno potovanje, rezultat etnografske in antropološke raziskave na področju Mantove in Cremone, kjer kjer teče reka Pad in njeni pritoki. Znamenja in znanja se prepletajo na tem področju; sledijo vodnemu toku in vračajo kulturne značilnosti v brezmejni, očarljivi scenografiji, ki jo označuje tok reke.

Enduring life (Trajno življenje)
Boeke Brechtje, Netherland, 2008, 37 min.
Location: Utrecht (Holland)

Družina Oostveen živi v tihi in mirni ulici v hiši, kjer je živela že 40 let in kjer upa, da bo še dolgo živela. Gospodar je star 89 let, njegova žena je dve leti mlajša in imata štiri sinove. Najstarejši, Rinus, je star 57 let in še živi s starši. Svoje dneve načrtujejo sledeč utrjenim navadam, tako se zabavajo in skrbi- jo drug za drugega v dobrem in slabem. Na primer, za večerni obed skrbijo preko celega dne. Tako starejši par kot njun sin imajo svoje posebne vloge v gospodinjstvu. Zunaj hiše njihove aktivnosti sledijo vzorcem, ki so tudi točno določeni, če je le mogoče. Vse to jim je v veliko tolažbo.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Srečno naključje Coup de chance

Woody Allen

sreda, 06. 12. 2023 / 13:00 / Dvorana

Woody Allen se poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu.

Dodatna projekcija

Pretekla življenja Past Lives

Celine Song

sreda, 06. 12. 2023 / 17:00 / Dvorana

Film, ki ga je navdihnilo režiserkino resnično življenje, svojo pripoved lahkotno, nežno in prefinjeno spleta do nepričakovano silovitega čustvenega vrhunca. Veliko odkritje Sundancea in Berlinala ter eden najboljših filmov leta po mnenju številnih kritikov!

Čuden način življenja Strange Way of Life

Pedro Almodóvar

sreda, 06. 12. 2023 / 19:20 / Dvorana

Pedro Almodóvar v svoji najnovejši kratkometražni »kaprici« ponudi odgovor na vprašanje iz Gore Brokeback: »Kaj pa naj bi dva moška počela skupaj na ranču?«