Danes je blagajna odprta od 16:00 do 21:30 (odprto še 16 minut, tel: 01 239 22 17).

Dan brez imena Koga denot nemaše ime

Teona Strugar Mitevska / Severna Makedonija, Slovenija, Belgija / 2017 / 84 min / makedonščina

Makedonska režiserka Teona Strugar Mitevska uporabi resnično zgodbo o tragičnem izletu štirih najstnikov kot podlago za oris države, ki se ob pogledu v prihodnost ne more otresti bremen preteklosti.

režija Teona Strugar Mitevska, scenarij Teona Strugar Mitevska, Elma Tataragić, fotografija Agnès Godard, glasba Jean Paul Dessy, montaža Stefan Stanbenow, Sophie Vercruysse, igrajo Leon Ristov (Milan), Hanis Bagašov (Petar), Stefan Kitanović (Ace), Dragan Miševski (Vladan), Ivan Vrtev Soptrajanov (Rape), Igorco Postolov (Cvetan), Perunika Kiselički (Miljana), Ines Hodić (Renata), Erina Poplavska (Maja), Labina Mitevska (Milanova mačeha), Ratka Radmanović (Petrova babica), Nikolina Kujača (Petrova matr)

festivali, nagrade Berlinale 2017, Sydney 2017, Jeruzalem 2017

IMDb

Makedonska režiserka Teona Strugar Mitevska uporabi resnično zgodbo o tragičnem izletu štirih najstnikov kot podlago za oris države, ki se ob pogledu v prihodnost ne more otresti bremen preteklosti.

Milan in njegov najboljši prijatelj Petar se s kolegoma iz okolice Skopja odpravita na pustolovsko ekskurzijo. Mladostniki komaj čakajo, da doživijo adrenalinsko noč, polno popivanja in razposajenosti, preden se zjutraj odpravijo na ribarjenje. Skupino sestavljajo značilni najstniki: včasih se vedejo kot hudički, drugič kot angelčki. Hrepenijo po tem, da bi odrasli, a se večinoma še vedno vedejo kot otroci. Vsi imajo disfunkcionalne odnose s starši in predstavljajo generacijo mladih, ki je odrasla ob vprašljivih tranzicijskih vrednotah. Njihovo noč zabave zaznamujejo etnični spori in obisk pri najstniški prostitutki, na katerem gre vse narobe …

»Film ni preiskava, kdo je kriv za umor. Dejstvo je, da so bili dečki umorjeni, vendar me je spodbodla kultura, družba za tem nasilnim dejanjem. Nasilje rodi nasilje. S tem filmom sem želela izpostaviti problem nasilja v balkanski družbi. Smo nasilna kultura, ki živi v nasilnem svetu. Če se ne bomo naučili strpnosti, spoštovanja in upoštevanja drugih, za nas na Balkanu ne bo prihodnosti.« (Teona Strugar Mitevska)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Kinodvorišče / Razprodano

Poletje ’91 Poletje ’91

Žiga Virc

četrtek, 08. 06. 2023 / 21:30 / Kinodvorišče

Arhivski dokumentarec Žige Virca (Houston, imamo problem!) prinaša nov in neobremenjen vpogled v vsakdanjik prebivalcev Slovenije na križišču zgodovine. Film, nastal s pomočjo obsežne akcije, v kateri so ljudi povabili, naj jim pošljejo svoje domače posnetke, postavi gledalca v avdiovizualni časovni stroj in ga ponese v kaotično obdobje pred in med osamosvojitvijo Republike Slovenije ter po njej.

Zadnjič

Metronom Metronom

Alexandru Belc

petek, 09. 06. 2023 / 17:00 / Dvorana

Bukarešta, 1972. Sedemnajstletna Ana sanja o ljubezni in svobodi. Neke noči se udeleži zabave, kjer s prijatelji pleše in posluša prepovedano radijsko oddajo Metronom. Takrat pa na vrata potrka Ceaușescujeva tajna policija … Film je prejel nagrado za najboljšo režijo v sekciji Posebni pogled na festivalu v Cannesu.

Izginjanje Verschwinden/Izginjanje

Andrina Mračnikar

petek, 09. 06. 2023 / 19:45 / Mala dvorana

Filmska ustvarjalka Andrina Mračnikar se poda v svojo južnokoroško domovino, da bi raziskala, zakaj slovenski jezik in slovenska kultura čedalje bolj izginjata iz vsakdanjega življenja. Dokumentarec, ki spretno prepleta osebno in politično, je prejel nagrado občinstva na graškem festivalu Diagonale.