Danes je blagajna odprta od 14:15 do 20:45 (za danes zaprto).

Dan brez imena Koga denot nemaše ime

Teona Strugar Mitevska / Severna Makedonija, Slovenija, Belgija / 2017 / 84 min / makedonščina

Makedonska režiserka Teona Strugar Mitevska uporabi resnično zgodbo o tragičnem izletu štirih najstnikov kot podlago za oris države, ki se ob pogledu v prihodnost ne more otresti bremen preteklosti.

režija Teona Strugar Mitevska, scenarij Teona Strugar Mitevska, Elma Tataragić, fotografija Agnès Godard, glasba Jean Paul Dessy, montaža Stefan Stanbenow, Sophie Vercruysse, igrajo Leon Ristov (Milan), Hanis Bagašov (Petar), Stefan Kitanović (Ace), Dragan Miševski (Vladan), Ivan Vrtev Soptrajanov (Rape), Igorco Postolov (Cvetan), Perunika Kiselički (Miljana), Ines Hodić (Renata), Erina Poplavska (Maja), Labina Mitevska (Milanova mačeha), Ratka Radmanović (Petrova babica), Nikolina Kujača (Petrova matr)

festivali, nagrade Berlinale 2017, Sydney 2017, Jeruzalem 2017

IMDb

Makedonska režiserka Teona Strugar Mitevska uporabi resnično zgodbo o tragičnem izletu štirih najstnikov kot podlago za oris države, ki se ob pogledu v prihodnost ne more otresti bremen preteklosti.

Milan in njegov najboljši prijatelj Petar se s kolegoma iz okolice Skopja odpravita na pustolovsko ekskurzijo. Mladostniki komaj čakajo, da doživijo adrenalinsko noč, polno popivanja in razposajenosti, preden se zjutraj odpravijo na ribarjenje. Skupino sestavljajo značilni najstniki: včasih se vedejo kot hudički, drugič kot angelčki. Hrepenijo po tem, da bi odrasli, a se večinoma še vedno vedejo kot otroci. Vsi imajo disfunkcionalne odnose s starši in predstavljajo generacijo mladih, ki je odrasla ob vprašljivih tranzicijskih vrednotah. Njihovo noč zabave zaznamujejo etnični spori in obisk pri najstniški prostitutki, na katerem gre vse narobe …

»Film ni preiskava, kdo je kriv za umor. Dejstvo je, da so bili dečki umorjeni, vendar me je spodbodla kultura, družba za tem nasilnim dejanjem. Nasilje rodi nasilje. S tem filmom sem želela izpostaviti problem nasilja v balkanski družbi. Smo nasilna kultura, ki živi v nasilnem svetu. Če se ne bomo naučili strpnosti, spoštovanja in upoštevanja drugih, za nas na Balkanu ne bo prihodnosti.« (Teona Strugar Mitevska)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Interesno območje The Zone of Interest

Jonathan Glazer

sreda, 28. 02. 2024 / 15:50 / Dvorana

Britanski režiser Jonathan Glazer (Pod kožo) raziskuje najtemnejšo plat človeške narave. Velika nagrada žirije v Cannesu.

Adamant Sur l'Adamant

Nicolas Philibert

sreda, 28. 02. 2024 / 17:00 / Mala dvorana

Skupaj s francoskim dokumentaristom Nicolasom Philibertom se vkrcamo na nenavadno ladjo, pribežališče za odrasle z duševnimi motnjami, da bi v družbi presenetljivo nadarjenih in iskrivih posameznikov razmišljali o skupnosti, svobodi in pomenu umetnosti v vsakdanjem življenju. Topli in rahločutni film, ki podira meje med ‘nami’ in ‘njimi’, je osvojil glavno nagrado na zadnjem Berlinalu.

Priscilla Priscilla

Sofia Coppola

sreda, 28. 02. 2024 / 18:10 / Dvorana

Sofia Coppola (Marie Antoinette, Izgubljeno s prevodom) razkriva drugo plat ameriškega mita o kralju rock’n’rolla v nežni, rahločutni zgodbi o dekliškem hrepenenju, odraščanju v pravljici in iskanju lastne življenjske poti. Po knjigi Priscille Presley Elvis and Me.