Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:00 (odprto še 02:44, tel: 01 239 22 17).

Dan brez imena Koga denot nemaše ime

Teona Strugar Mitevska / Makedonija, Belgija, Slovenija / 2017 / 84 min / makedonščina

Makedonska režiserka Teona Strugar Mitevska uporabi resnično zgodbo o tragičnem izletu štirih najstnikov kot podlago za oris države, ki se ob pogledu v prihodnost ne more otresti bremen preteklosti.

režija Teona Strugar Mitevska, scenarij Teona Strugar Mitevska, Elma Tataragić, fotografija Agnès Godard, glasba Jean Paul Dessy, montaža Stefan Stanbenow, Sophie Vercruysse, igrajo Leon Ristov (Milan), Hanis Bagašov (Petar), Stefan Kitanović (Ace), Dragan Miševski (Vladan), Ivan Vrtev Soptrajanov (Rape), Igorco Postolov (Cvetan), Perunika Kiselički (Miljana), Ines Hodić (Renata), Erina Poplavska (Maja), Labina Mitevska (Milanova mačeha), Ratka Radmanović (Petrova babica), Nikolina Kujača (Petrova matr)

festivali, nagrade Berlinale 2017, Sydney 2017, Jeruzalem 2017

IMDb

Makedonska režiserka Teona Strugar Mitevska uporabi resnično zgodbo o tragičnem izletu štirih najstnikov kot podlago za oris države, ki se ob pogledu v prihodnost ne more otresti bremen preteklosti.

Milan in njegov najboljši prijatelj Petar se s kolegoma iz okolice Skopja odpravita na pustolovsko ekskurzijo. Mladostniki komaj čakajo, da doživijo adrenalinsko noč, polno popivanja in razposajenosti, preden se zjutraj odpravijo na ribarjenje. Skupino sestavljajo značilni najstniki: včasih se vedejo kot hudički, drugič kot angelčki. Hrepenijo po tem, da bi odrasli, a se večinoma še vedno vedejo kot otroci. Vsi imajo disfunkcionalne odnose s starši in predstavljajo generacijo mladih, ki je odrasla ob vprašljivih tranzicijskih vrednotah. Njihovo noč zabave zaznamujejo etnični spori in obisk pri najstniški prostitutki, na katerem gre vse narobe …

»Film ni preiskava, kdo je kriv za umor. Dejstvo je, da so bili dečki umorjeni, vendar me je spodbodla kultura, družba za tem nasilnim dejanjem. Nasilje rodi nasilje. S tem filmom sem želela izpostaviti problem nasilja v balkanski družbi. Smo nasilna kultura, ki živi v nasilnem svetu. Če se ne bomo naučili strpnosti, spoštovanja in upoštevanja drugih, za nas na Balkanu ne bo prihodnosti.« (Teona Strugar Mitevska)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

iOtok iOtok

Miha Čelar

torek, 10. 12. 2019 / 18:00 / Mala dvorana

iOtok je celovečerni dokumentarec o zadnjih trinajstih prebivalcih otoka Biševo, ki se borijo za preživetje otoške skupnosti.

Medtem ko vas ni bilo Sorry We Missed You

Ken Loach

torek, 10. 12. 2019 / 19:00 / Dvorana

Pretresljiva drama Kena Loacha se z lucidnostjo in človečnostjo loti še enega perečega problema sodobne družbe: prekarnega dela in njegovega pogubnega vpliva na družinsko življenje.

Pritisk Push

Fredrik Gertten

torek, 10. 12. 2019 / 20:00 / Mala dvorana

Pronicljiv uvid v mehanizem globalne stanovanjske krize odgovarja na vprašanje, zakaj si kar naenkrat ne moremo več privoščiti življenja v lastnem mestu, kdo našim skupnostim krade dušo in kaj lahko storimo, da si mesto priborimo nazaj.