Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:30 (odpre se čez 40 minut).

Dan brez imena Koga denot nemaše ime

Teona Strugar Mitevska / Severna Makedonija, Slovenija, Belgija / 2017 / 84 min / makedonščina

Makedonska režiserka Teona Strugar Mitevska uporabi resnično zgodbo o tragičnem izletu štirih najstnikov kot podlago za oris države, ki se ob pogledu v prihodnost ne more otresti bremen preteklosti.

režija Teona Strugar Mitevska, scenarij Teona Strugar Mitevska, Elma Tataragić, fotografija Agnès Godard, glasba Jean Paul Dessy, montaža Stefan Stanbenow, Sophie Vercruysse, igrajo Leon Ristov (Milan), Hanis Bagašov (Petar), Stefan Kitanović (Ace), Dragan Miševski (Vladan), Ivan Vrtev Soptrajanov (Rape), Igorco Postolov (Cvetan), Perunika Kiselički (Miljana), Ines Hodić (Renata), Erina Poplavska (Maja), Labina Mitevska (Milanova mačeha), Ratka Radmanović (Petrova babica), Nikolina Kujača (Petrova matr)

festivali, nagrade Berlinale 2017, Sydney 2017, Jeruzalem 2017

IMDb

Makedonska režiserka Teona Strugar Mitevska uporabi resnično zgodbo o tragičnem izletu štirih najstnikov kot podlago za oris države, ki se ob pogledu v prihodnost ne more otresti bremen preteklosti.

Milan in njegov najboljši prijatelj Petar se s kolegoma iz okolice Skopja odpravita na pustolovsko ekskurzijo. Mladostniki komaj čakajo, da doživijo adrenalinsko noč, polno popivanja in razposajenosti, preden se zjutraj odpravijo na ribarjenje. Skupino sestavljajo značilni najstniki: včasih se vedejo kot hudički, drugič kot angelčki. Hrepenijo po tem, da bi odrasli, a se večinoma še vedno vedejo kot otroci. Vsi imajo disfunkcionalne odnose s starši in predstavljajo generacijo mladih, ki je odrasla ob vprašljivih tranzicijskih vrednotah. Njihovo noč zabave zaznamujejo etnični spori in obisk pri najstniški prostitutki, na katerem gre vse narobe …

»Film ni preiskava, kdo je kriv za umor. Dejstvo je, da so bili dečki umorjeni, vendar me je spodbodla kultura, družba za tem nasilnim dejanjem. Nasilje rodi nasilje. S tem filmom sem želela izpostaviti problem nasilja v balkanski družbi. Smo nasilna kultura, ki živi v nasilnem svetu. Če se ne bomo naučili strpnosti, spoštovanja in upoštevanja drugih, za nas na Balkanu ne bo prihodnosti.« (Teona Strugar Mitevska)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Slavna medvedja zasedba Sicilije La fameuse invasion des ours en Sicile

Lorenzo Mattotti

ponedeljek, 13. 07. 2020 / 10:00 / Dvorana

Za tiste, ki imajo radi smeh, solze, legende in dogodivščine, Gedeone, pripovedovalec in glasbenik, princ komedije dell’arte ter deklica Almerina, pripovedujeta zgodbo …

Konje krast Ut og stjæle hester

Hans Petter Moland

ponedeljek, 13. 07. 2020 / 17:15 / Dvorana

Vizualno razkošna, v mogočno norveško divjino postavljena ekranizacija istoimenske uspešnice norveškega pisatelja Pera Pettersona raziskuje teme krivde, odgovornosti in tistih na videz nepomembnih dogodkov, ki za vedno zaznamujejo naša življenja.

Novo na sporedu

Šivi Šavovi

Miroslav Terzić

ponedeljek, 13. 07. 2020 / 20:30 / Dvorana

Ana je prepričana, da je bil njen novorojenček, ki so ga pred osemnajstimi leti razglasili za mrtvega, v resnici ukraden in prodan za posvojitev. Nova sled ji vzbudi upanje, da ga bo končno našla, in poda se v neusmiljen boj s policijo, bolnišnično birokracijo in celo lastno družino, odločena, da bo naposled izvedela resnico.