Danes je blagajna odprta od 17:30 do 20:40 (odprto še 02:39, tel: 01 239 22 17).

Cravan proti Cravanu Cravan vs. Cravan

Isaki Lacuesta / Španija / 2002 / 100 min

Leta 1818 nečak Oscarja Wilda, boksar in pesnik Arthur Cravan, izgine v Mehiškem zalivu. V tem biografskem dokumentarcu se Frank Nicotra, boksar in filmski režiser, poda po njegovih skrivnostnih sledeh.

Arthurja Cravana je kmalu po rojstvu zapustil oče, zaznamoval pa ga je tudi molk, v katerega je družina ovila skrbno varovano skrivnost – škandal v zvezi s slavnim stricem: zaprtje Oscarja Wilda zaradi homoseksualnosti. Medtem ko si je družina prizadevala izbrisati »sramoto«, pa je Cravan odrasel v gorečega bojevnika proti družbenim normam. Napadal je vse, vključno z avantgardo in ključnimi predstavniki takratnih kulturnih gibanj; Apollinaire ga je celo pozval na dvoboj. Postal je evropski boksarski prvak, konec leta 1916 pa je odpotoval v New York, nato v Mehiko. Na poti v Buenos Aires so se za njim izgubile vse sledi. V Lacuestovem filmu se po njih poda sodobni boksar in umetnik Frank Nicotra.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Tiho dekle An Cailín Ciúin

Colm Bairéad

ponedeljek, 05. 06. 2023 / 18:30 / Dvorana

Tiho presunljiva, rahločutna pripoved o odraščanju, ki skozi oči mlade protagonistke raziskuje vprašanja družine, osamljenosti in žalovanja. Film, posnet v redko slišanem irskem jeziku, je navdušil tako gledalce kot kritike ter prejel številna priznanja, vključno z veliko nagrado v sekciji Generacija Kplus v Berlinu in nominacijo za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec.

Izginjanje Verschwinden/Izginjanje

Andrina Mračnikar

ponedeljek, 05. 06. 2023 / 19:30 / Mala dvorana

Filmska ustvarjalka Andrina Mračnikar se poda v svojo južnokoroško domovino, da bi raziskala, zakaj slovenski jezik in slovenska kultura čedalje bolj izginjata iz vsakdanjega življenja. Dokumentarec, ki spretno prepleta osebno in politično, je prejel nagrado občinstva na graškem festivalu Diagonale.

Zbogom, Leonora Leonora addio

Paolo Taviani

ponedeljek, 05. 06. 2023 / 20:40 / Dvorana

Film, ki ga je Paolo Taviani posvetil svojemu bratu in dolgoletnemu sorežiserju Vittoriu, opisuje bizarno popotovanje pepela velikega dramatika Luigija Pirandella do njegovega zadnjega počivališča na Siciliji ter uprizori novelo, napisano dvajset dni pred pisateljevo smrtjo.