Danes je blagajna odprta od 17:15 do 21:30 (za danes zaprto).
filmES: Teden španskega filma 2011

Cona La zona

Rodrigo Plá / Španija, Mehika, Argentina / 2007 / 97 min / španščina

režija Rodrigo Plá, scenarij Laura Santullo, Rodrigo Plá (po kratki zgodbi Laure Santullo), fotografija Emiliano Villanueva, montaža Ana García, Nacho Ruiz Capillas, Bernat Vilaplana, glasba Fernando Velázquez    , produkcija Álvaro Longoria, igrajo Maribel Verdú, Daniel Giménez Cacho, Carlos Bardem, Alan Chávez

festivali, nagrade Benetke 2007 (nagrada CinemAvvenire in nagrada Luigi De Laurentiis). Toronto 2007 (nagrada FIPRESCI). Atene 2007 (najboljši scenarij). Stockholm 2007 (najboljši prvenec). Fribourg 2008 (nagrada občinstva). Miami 2008 (nagrada občinstva). San Diego 2008 (najboljši film). London 2008. Sydney 2008. Nominacija za nagrado goya za najboljši scenarij po literarni predlogi.

IMDb

zgodba
Mladi Alejandro živi v središču mehiške prestolnice, v zaprti, samozadostni Coni (La Zona). Onkraj zidov varovane soseske se širijo geta, medtem ko po Coni ves čas patruljira številčna armada zasebne policije. Nekega dne se trije najstniki iz sosednje, revnejše soseske prebijejo v Cono in vlomijo v stanovanjsko hišo. V zmedi ubijejo starejšo žensko, medtem ko njena služkinja pobegne in uspe obvestiti policijo. Stražarji ustrelijo dva od vlomilcev, tretji pa jim uspe pobegniti in se skriti v Coni. Zaskrbljeni stanovalci se zato sestanejo v hiši Alejandrovih staršev. Po razgreti diskusiji se odločijo, da bodo zaobšli policijo in storilca poiskali sami. Lov se začne.

iz prve roke
»Cona je zgodba o oboroženem ropu in pregonu, predvsem pa zgodba o razklani, razlomljeni družbi dveh svetov, ki se drug drugega bojita in se sovražita. Kaj lahko storimo, ko se zaradi neučinkovitosti in korupcije tistega, čigar dolžnost je uveljavljati zakon, znajdemo v nevarnosti? Kaj naj naredimo s svetom, v katerem je peščica ljudi nesramno bogata, večina pa živi pod pragom revščine? Kako naj presežemo grozo človeka, ki se je v strahu osamil za zidovi, in zagrenjeno frustracijo tistega, ki živi na drugi strani? Cona opozarja na situacijo, ki prihaja. Gledalcu želi predstaviti način življenja, ki se nam neusmiljeno približuje.«
– Rodrigo Plá, režiser in koscenarist

portret avtorja
Rodrigo Plá (rojen leta 1968 v Montevideu) se rodi v Urugvaju, svojo nišo pa najde med velikimi imeni mehiške kinematografije. Študira na mehiški Escuela Activa de Fotografía y Vídeo in leta 1987 absolvira iz filmske režije in scenaristike na Centro de Capacitación Cinematográfica (CCC). Leto kasneje posname svoj prvi kratki film Moira. Kot asistent režije sodeluje pri večkrat nagrajenem filmu La mujer de Benjamín (1991) režiserja Carlosa Carrere, mednarodni uspeh pa mu prinese film Novia mía (1995), za katerega prejme nagrado za najboljši kratkometražec na festivalih v Biarritzu in Mehiki. Za Ojo en la nuca (2001) med drugim prejme študentskega oskarja in mehiško nagrado ariel. Po lastnem scenariju, pri katerem sodeluje z ženo, pisateljico in scenaristko Lauro Santullo, posname dva celovečerna igrana filma: triler Cona (2007) in Desierto adentro (2008). Leta 2010 sodeluje pri mehiškem omnibusu Revolución.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Črni čaj Black Tea

Abderrahmane Sissako

četrtek, 20. 06. 2024 / 18:30 / Dvorana

Veliki poet afriškega filma Abderrahmane Sissako (Čakajoč na srečo) se vrača z melanholično romanco, postavljeno v afriško četrt tretjega največjega kitajskega mesta.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

četrtek, 20. 06. 2024 / 19:00 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Kinodvorišče / Novo na sporedu

Motoristi The Bikeriders

Jeff Nichols

četrtek, 20. 06. 2024 / 21:30 / Kinodvorišče

Film Jeffa Nicholsa (Zaklonišče, Mud, Loving), navdihnjen s fotografsko študijo chicaških motoristov Dannyja Lyona iz leta 1968, je portret testosteronske, mačistične, z bencinom zapacane in v usnje odete subkulture ameriškega Srednjega zahoda, hkrati pa univerzalna zgodba o iskanju identitete in pripadnosti.